Thalassophobia, Ketakutan Laut yang Berlebihan

Thalassophobia adalah salah satu jenis fobia di mana penghidapnya merasakan ketakutan yang sangat besar terhadap laut atau lautan. Ketakutan ini tertumpu pada bentuk laut yang luas dan dalam, yang dilihat oleh penderita sebagai tempat yang berbahaya dan menakutkan.

Walaupun tidak diketahui berapa banyak orang yang menderita thalassophobia, beberapa kajian menunjukkan bahawa keadaan ini lebih biasa pada wanita berbanding lelaki.

Memahami Punca Thalassophobia

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena thalassophobia atau fobia laut, iaitu:

Genetik

Seseorang akan lebih berisiko mengalami thalassophobia apabila terdapat ahli keluarga yang juga mengalami fobia laut atau lautan.

Pengalaman traumatik

Apabila seseorang secara langsung mengalami, melihat, atau mendengar hal-hal buruk tentang laut, seperti lemas atau diserang oleh haiwan di dalam air, ia dapat mencetuskan ingatannya dan mencetuskan talasofobia.

Perkembangan otak

Sekiranya bahagian otak yang bertanggungjawab untuk bertindak balas terhadap ketakutan tidak berkembang dengan baik, fobia dapat berkembang dengan lebih mudah, termasuk fobia laut. Akibatnya, ketakutan ini dapat bertindak balas secara automatik dan menyebabkan tindakan tidak rasional ketika melihat atau membayangkan lautan.

Gejala Thalassophobia

Orang yang mempunyai fobia akan merasa cemas, takut, atau panik ketika mereka harus menghadapi objek yang mereka takuti. Pada orang dengan talasofobia, objeknya adalah laut. Gejala yang juga boleh muncul selain kegelisahan, ketakutan, atau panik adalah:

  • Degupan jantung
  • Sakit kepala
  • Mual
  • Peluh sejuk
  • Susah bernafas

Gejala thalassophobia dapat muncul dalam keadaan yang berbeza, tetapi biasanya ketika penghidapnya berada di dekat pantai, melihat ombak besar, atau ketika menaiki kapal atau pesawat yang melewati lautan.

Dalam kes yang teruk, gejala thalassophobia muncul ketika penghidapnya hanya melihat foto atau televisyen yang menunjukkan suasana laut, atau bahkan hanya mendengar perkataan 'laut'.

Cara Mengatasi Thalassophobia

Langkah paling berkesan untuk mengatasi fobia laut adalah melalui terapi psikologi. Jenis terapi yang paling disyorkan adalah terapi tingkah laku kognitif. Terapi ini bertujuan untuk mengubah pemikiran dan tindak balas penghidap thalassophobia daripada bersikap negatif terhadap laut, menjadi positif dan realistik.

Pertama sekali, psikologi atau psikiatri akan menunjukkan kepada anda gambar atau video lautan, baik permukaan dan suasana di dalamnya. Selepas itu, pesakit akan diminta untuk mencuba menyentuh gambar tersebut, sementara psikolog memberitahu perkara yang rasional dan positif bahawa laut sebenarnya bukanlah tempat yang berbahaya.

Selepas beberapa sesi terapi dan setelah merasa cukup bersedia, orang-orang dengan talasofobia akan dijemput untuk mengunjungi pantai. Pesakit akan diajak berjalan-jalan sambil mendengar cerita atau motivasi dari ahli terapi mengenai perkara positif mengenai lautan.

Sekiranya terapi ini dijalankan secara berkala, maka lama-kelamaan, ketakutan penghidap thalassophobia di laut akan hilang sepenuhnya. Penderita bukan sahaja menjadi berani bermain di pantai, tetapi juga berenang di laut.

Sekiranya anda menghidap thalassophobia atau mempunyai ahli keluarga yang menderita fobia ini, cubalah berjumpa dengan pakar psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan.