Pelbagai Cara Menambah Punggung

Punggungnya ketat, besar, dan padat dapat menjadikan penampilan badan menjadi lebih cantik. Oleh itu, beberapa orang ingin mencuba beberapa cara untuk membesarkan pantat, terutamanya wanita. Berminat untuk membesarkan punggung? Ayuh, lihat bagaimana dalam artikel ini.

Ukuran punggung seseorang secara amnya dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti faktor genetik atau keturunan, berat badan, jumlah lemak dan tisu otot di punggung, hingga aktiviti fizikal atau sukan. Selain melakukan senaman, cara membesarkan punggung juga dapat dilakukan melalui pembedahan.

 

Cara Menambah Punggung dengan Pembedahan

Cara membesarkan pantat yang mudah dan cepat adalah melalui pembedahan pantat atau pembesaran pantat. Pembedahan pantat biasanya bertujuan untuk memperbaiki bentuk dan ukuran punggung kerana kelainan tertentu, seperti kecacatan kongenital atau kecederaan fizikal, atau untuk alasan estetik.

Pembedahan pembesaran pantat dapat dilakukan dengan menggunakan suntikan lemak, implan silikon padat, penyingkiran dan pembinaan semula tisu otot dan lemak di punggung, atau gabungan teknik ini.

Operasi ini merangkumi pembedahan yang tidak terlalu rumit, kesakitan yang minimum, dan mempunyai tahap kejayaan yang tinggi. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membesarkan punggung dengan pembedahan, anda perlu menyediakan kos yang cukup besar.

Anda juga harus berjumpa dengan pakar bedah plastik terlebih dahulu sebelum dinyatakan layak untuk menjalani pembedahan pembesaran pantat.

Cara Menambah Punggung dengan Bersenam

Selain pembedahan, anda juga boleh membesarkan punggung dengan membina jisim otot di punggung. Walau bagaimanapun, menaikkan punggung dengan cara ini memerlukan proses dan masa yang lebih lama daripada pembedahan. Walau bagaimanapun, kaedah ini lebih murah dan lebih selamat daripada pembedahan.

Berikut adalah beberapa gerakan senaman yang boleh anda lakukan, sehingga punggung anda lebih ketat dan kelihatan lebih menonjol:

1. Angkat kaki sebelah kanan

Berbaring di sebelah kanan anda, letakkan tangan kiri di pinggang kiri anda, dan tekan bahagian atas punggung anda agar pinggang anda sedikit ke hadapan. Kemudian, angkat kaki kiri dengan kaki dalam kedudukan lurus tanpa mengambil tangan anda dari pinggang.

Turunkan kaki anda dan lakukan pergerakan 8-10 kali. Selepas itu, anda boleh menukar posisi berbaring di sebelah kiri. Ulangi pergerakan ini 2 hingga 3 kali.

2. Jambatan

Berbaring telentang dengan lutut dibengkokkan dan tumit menyentuh lantai. Selepas itu, angkat pinggang dan turunkan perlahan-lahan. Ulangi pergerakan ini 8-10 kali.

3. Mencangkung

Sebarkan kaki anda selebar bahu dan bengkokkan lutut seolah-olah anda akan duduk. Panjangkan tangan anda ke hadapan. Turunkan punggung anda sehingga kedudukan anda kelihatan betul-betul duduk dengan paha anda selari dengan lantai.

Pastikan punggung anda lurus dan pandangan anda lurus ke depan. Angkat punggung anda perlahan-lahan untuk kembali ke kedudukan permulaan. Anda juga boleh menggabungkan pergerakan semasa melompat (squat jump). Lakukan pergerakan hingga 2 atau 3 set dengan 1 set setiap 8-10 kali.

4. Sepakan satu kaki

Letakkan kedua tangan dan lutut di lantai, seperti merangkak. Kemudian, angkat kaki kanan ke atas setinggi mungkin sehingga lutut juga terangkat, tetapi tetap membentuk sudut 90 darjah.

Dalam kedudukan ini, ketatkan otot perut dan punggung anda. Kemudian, turunkan kaki ke bawah sehingga lutut anda kembali ke lantai pada kedudukan asalnya. Angkat kaki kiri secara bergantian. Ulangi pergerakan pada setiap kaki hingga 8-10 kali.

Sebelum memulakan pergerakan di atas, jangan lupa memanaskan badan terlebih dahulu dan menyejukkan badan setelah selesai, misalnya dengan regangan.

Selain pergerakan di atas, cara membesarkan pantat juga dapat dilakukan dengan sukan lain, seperti berenang, berbasikal, HIIT, latihan berat badan, berjoging, naik dan turun tangga, yoga, dan pilates.

Bukan sahaja dapat membesarkan punggung, pelbagai latihan di atas juga dapat mengetatkan dan menguatkan otot dan sendi badan.

Perlu diingat bahawa pembesaran pantat tidak bermaksud anda harus menambah berat badan. Sekiranya dilakukan secara konsisten dan teratur, senaman adalah cara paling sihat dan bermanfaat dalam jangka masa panjang untuk membesarkan punggung.

Selain senaman secara teratur, anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat, misalnya dengan makan makanan berkhasiat dan minum air secukupnya agar berat badan anda tetap ideal dan bentuk badan anda tetap cantik untuk dilihat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara mengangkat bokong dengan selamat dan berkesan, anda juga boleh berjumpa doktor.