Petua Memakai Gigi Gigi dengan Selesa

Selain mengganggu proses mengunyah makanan dan bercakap, gigi yang tidak lengkap juga boleh menyebabkan masalah penampilan yang mengganggu. Tetapi tenang, perkara ini dapat diatasi dengan menggunakan gigi palsu. Ayuh, lihat petua untuk memakai gigi palsu, supaya anda dapat menggunakannya dengan selesa dan yakin.

Gigi palsu adalah gigi palsu yang boleh ditanggalkan. Gigi prostetik ini biasanya terbuat dari plastik, akrilik, porselin, resin, atau logam yang dihasilkan khas untuk menyesuaikan dengan bentuk gusi dan gigi semula jadi pesakit.

Jenis-JGigi palsu

Terdapat dua jenis gigi palsu, iaitu gigi palsu lengkap dan gigi palsu separa. Inilah penjelasannya:

Gigi hlmpalsu letangkap

Gigi palsu yang lengkap adalah gigi palsu yang digunakan, sekiranya semua gigi anda hilang. Terdapat gigi palsu lengkap yang boleh dibuat "segera" dan diletakkan setelah gigi anda diekstraksi.

Walaupun boleh dilakukan lebih cepat, gigi palsu ini memerlukan masa yang lebih lama untuk menyesuaikan diri di mulut. Selain itu, biasanya gigi palsu ini hanya digunakan sebagai penyelesaian sementara untuk mengatasi masalah pergigian.

Walau bagaimanapun, terdapat juga gigi palsu yang lengkap yang pemasangannya mesti menunggu 2-3 bulan selepas gigi diekstrak atau tisu gusi sembuh. Jenis ini dipanggil gigi palsu lengkap konvensional, dan boleh dipasang untuk menggantikan penggunaan sementara gigi palsu lengkap.

Gigi hlmpalsu hlmtiruan

Gigi palsu separa, juga dikenali sebagai gigi palsu separa, adalah gigi yang boleh anda gunakan jika anda hanya kehilangan satu atau lebih gigi. Anda boleh membuang gigi palsu ini dengan mudah.

Gigi gigi separa biasanya terdiri daripada gigi pengganti yang dilekatkan pada pangkalan plastik berwarna merah jambu (seperti gusi). Gigi ini kemudian disambungkan ke bingkai logam. Kerangka berfungsi sebagai cangkuk sehingga gigi palsu di mulut tidak jatuh.

Rasanya Suka Memakai Gigi Gigi

Apabila anda memakai gigi palsu untuk pertama kalinya, anda mungkin merasa tidak selesa atau gigi anda terasa longgar. Kadang-kadang terdapat juga luka di dinding rongga mulut kerana geseran bahan gigi palsu dan pengeluaran air liur yang banyak.

Walau bagaimanapun, setelah beberapa minggu penggunaan, otot di pipi dan lidah mula menyesuaikan diri, sehingga anda dapat membiasakannya.

Anda mungkin mengalami rasa tidak selamat semasa anda baru memakai gigi palsu. Tetapi anda tidak perlu merasa rendah diri kerana gigi palsu telah direka khas untuk menyerupai bentuk semula jadi gigi manusia dan bahkan boleh mencantikkan wajah anda.

Pada hari-hari awal penggunaan, anda mungkin sukar untuk melakukan aktiviti lisan, seperti:

Makan

Mungkin pada beberapa minggu pertama anda tidak selesa makan dengan gigi palsu. Dalam tempoh penyesuaian ini, anda disarankan untuk makan makanan lembut dengan kepingan kecil dan mengunyah perlahan-lahan.

Sekiranya anda terbiasa dengan gigi palsu, anda boleh kembali ke diet biasa. Namun, anda harus tetap berhati-hati ketika makan makanan yang keras, melekit, atau terlalu panas. Juga, elakkan menggunakan tusuk gigi selepas makan.

Bercakap

Anda juga mungkin sukar mengucapkan kata-kata tertentu. Namun, dengan masa dan latihan, anda akan terbiasa bercakap dengan baik. Gigi palsu anda mungkin tergelincir atau jatuh ketika anda ketawa, tersenyum, atau batuk.

Untuk beberapa hari pertama, doktor gigi mungkin meminta anda memakai gigi palsu 24 jam sehari, termasuk pada waktu tidur. Ini berguna untuk mengenal pasti bahagian gigi palsu anda yang mungkin perlu diperbaiki agar sesuai dengan rahang anda.

Setelah gigi palsu anda sesuai, anda tidak perlu memakainya untuk tidur. Doktor gigi juga akan memberitahu anda bila hendak membuang gigi palsu dan cara memasukkannya semula.

Rawat gigi palsu dengan betul

Sama seperti gigi semula jadi, gigi palsu juga mesti dijaga agar tidak menyebabkan kesan negatif pada kesihatan mulut anda, seperti bau mulut, sariawan, penyakit gusi, kerosakan gigi, dan jangkitan mulut. Berikut adalah petua untuk merawat gigi palsu dengan betul:

1. Rendam gigi palsu

Gigi palsu yang tidak berada di dalam mulut harus direndam dalam cecair khas atau air suam. Walau bagaimanapun, elakkan merendam gigi palsu di dalam air panas kerana ini boleh mengubah bentuknya. Biasanya gigi direndam pada waktu malam ketika anda tidak memakai gigi palsu.

2. Bersihkan gigi palsu

Setelah merendam semalaman, anda perlu mencucinya sebelum memasukkannya ke dalam mulut. Anda juga disarankan untuk mencuci gigi palsu selepas makan untuk mengelakkan penumpukan makanan.

Anda boleh membersihkan gigi palsu dengan menggosok gigi palsu menggunakan sikat gigi berbulu lembut atau berus khas. Kemudian, gosok gigi palsu dengan sabun dan air suam. Elakkan mencucinya menggunakan ubat gigi yang mengandungi bahan pencuci kerana bahan ini dapat menghakis permukaan gigi palsu.

3. Berhati-hati memegang gigi palsu

Sekiranya cengkaman itu terlepas dari cengkaman anda, terutamanya semasa mencucinya, gigi palsu akan mudah pecah. Untuk menjangkakan perkara ini, anda boleh melapisi meja dengan tuala atau mencucinya di dalam bekas berisi air.

Selain menjaga gigi palsu, anda juga harus menjaga kebersihan mulut dengan:

  • Bersihkan gusi, lidah, dan lelangit menggunakan sikat gigi berbulu lembut, setiap pagi sebelum memakai gigi palsu dan pada waktu malam setelah mengeluarkannya.
  • Gunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida untuk mencegah penyakit gusi, kerosakan gigi, dan masalah pergigian lain.
  • Gosok bahagian gigi yang melekat pada kerangka logam telaga gigi palsu. Plak yang terperangkap dalam kerangka logam meningkatkan risiko kerosakan gigi.
  • Urut dan rilekskan gusi dengan lembut secara berkala.
  • Berkumur menggunakan air garam suam setiap hari, sehingga gusi bersih.

Biasanya gigi palsu yang lengkap harus diganti selepas penggunaan 5-7 tahun. Agar gigi palsu dapat digunakan dengan selesa dan berkesan, anda perlu mengikuti beberapa petua yang disebutkan di atas. Di samping itu, anda mungkin juga perlu kerap mengunjungi doktor gigi.

Ini penting agar doktor dapat memantau keadaan gigi dan gusi anda dan menilai sama ada penggunaan gigi palsu anda sesuai.