Kepentingan Mengetahui Tahap Kolesterol Normal

Tahap kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan peredaran darah yang buruk. Mengetahui tahap kolesterol dalam darah adalah usaha untuk mencegah penyakit ini.

Kolesterol adalah sebatian lemak yang dihasilkan oleh pelbagai sel di dalam badan, dan sekitar seperempat kolesterol yang dihasilkan di dalam badan dihasilkan oleh sel hati. Pada dasarnya badan memerlukan kolesterol untuk kekal sihat.

Namun, kadar kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan peredaran darah yang buruk. Pemeriksaan kolesterol dalam darah berguna untuk mengesan risiko ini.

Memeriksa tahap kolesterol harus dilakukan secara berkala untuk memantau keadaan kesihatan secara keseluruhan. Jadi, bilakah kita harus mula memeriksa tahap kolesterol?

Sekiranya anda merokok, mempunyai berat badan berlebihan, mempunyai tekanan darah tinggi, menghidap diabetes dan mempunyai sejarah penyakit jantung keluarga, anda harus mula menjalani pemeriksaan pada usia 20 tahun.

Namun, jika anda tidak merokok dan tidak menghidap penyakit ini, anda boleh mula menjalani pemeriksaan pada usia 35 tahun. Sekiranya hasilnya normal, anda boleh memeriksanya semula setiap 5 tahun. Namun, jika anda mempunyai kadar kolesterol tinggi, lebih baik anda melakukan pemeriksaan lebih kerap. Lebih-lebih lagi jika anda menghidap diabetes, jantung dan ginjal.

Terdapat dua jenis kolesterol, iaitu kolesterol baik dan kolesterol jahat. Kolesterol baik (HDL-Lipoprotein Ketumpatan Tinggi) berfungsi untuk mencegah berlakunya ateroma atau penyempitan saluran darah kerana lemak. Sementara kolesterol jahat (LDL-Lipoprotein Ketumpatan Rendah) adalah salah satu penyebab utama pembentukan ateroma. Selain kolesterol baik dan buruk, ada bentuk lemak lain dalam darah yang disebut trigliserida.

Atheroma sendiri adalah pencetus penyakit jantung, juga dikenal sebagai aterosklerosis atau pengerasan arteri. Atheroma adalah plak lemak yang menumpuk di dinding arteri saluran darah. Selepas berbulan-bulan, bahkan bertahun-tahun, plak menebal dan mengembang. Pada masa itu, saluran darah tersumbat dan membuat aliran darah tidak lancar. Keadaan ini boleh menyebabkan serangan jantung, strok, atau masalah serius yang lain.

Tahap kolesterol setiap orang berbeza, bergantung pada apa yang mereka makan. Di samping itu, setiap orang boleh mempunyai kadar kolesterol yang berbeza walaupun mereka makan makanan yang sama. Pada sesetengah orang, kolesterol tinggi hanya disebabkan oleh keturunan.

Sebelum melakukan pemeriksaan tahap kolesterol, anda mesti berpuasa terlebih dahulu selama 9-12 jam. Pengukuran kadar kolesterol dilakukan dengan mengetahui berapa miligram (mg) kolesterol yang terkandung dalam setiap desiliter (dL) darah.

Berikut ini adalah tahap normal untuk jenis kolesterol dalam darah.

Kolesterol baik

Semakin tinggi tahap kolesterol baik atau HDL, semakin baik untuk kesihatan. Ini kerana HDL melindungi daripada penyakit jantung. Tahap HDL sekurang-kurangnya 60 mg / dL atau lebih dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Sebaliknya, tahap HDL kurang daripada 40 mg / dL sebenarnya meningkatkan risiko penyakit jantung.

Kolesterol jahat

Kerana sifatnya yang buruk, LDL atau kolesterol jahat harus berada pada tahap rendah atau dapat ditoleransi oleh tubuh, yang kurang dari 100 mg / dL. Jumlah LDL 100-129 mg / dL boleh dikatakan sebagai ambang toleransi. Sekiranya melebihi jumlah ini, kolesterol jahat boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti ateroma, penyakit jantung, dan strok.

Jumlah LDL 130-159 mg / dL boleh dikatakan memasuki ambang yang tinggi, dan jika jumlahnya telah mencapai 160-189 mg / dL, ia sudah berada pada tahap yang tinggi. Manakala jumlah LDL adalah 190 mg / dL dan selebihnya sudah berada pada tahap yang sangat tinggi.

Trigliserida

Lemak ini juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Jadi, semakin rendah tahap trigliserida, semakin baik untuk kesihatan. Kiraan trigliserida 150-199 mg / dL boleh dikatakan berada di ambang tinggi, dan jumlah 200 mg / dL atau lebih dianggap tahap trigliserida tinggi. Sebilangan orang memerlukan rawatan jika mereka mempunyai tahap trigliserida pada kedua tahap tersebut.

Kolesterol total

Kolesterol total adalah gabungan jumlah kolesterol baik, kolesterol jahat, dan trigliserida dalam setiap desiliter darah. Biasanya, melihat jumlah kolesterol dan HDL anda sahaja dapat menggambarkan keadaan umum tahap kolesterol anda. Walau bagaimanapun, jika jumlah kolesterol anda 200 mg / dL atau lebih, atau HDL anda kurang dari 40 mg / dL, anda perlu menjalani pemeriksaan kolesterol lengkap yang merangkumi LDL dan trigliserida.

Tahap kolesterol kurang dari 200 mg / dL masih boleh diterima. Jumlah kolesterol 200-239 mg / dL telah memasuki ambang tinggi. Sekiranya jumlahnya mencapai 240 mg / dL atau lebih, termasuk tahap kolesterol tinggi.

Makanan yang diperlukan

Untuk mengekalkan kadar kolesterol normal, hindari makanan yang mengandung lemak trans. Lemak ini boleh didapati dalam makanan goreng, marjerin dan makanan ringan seperti biskut.

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang boleh anda konsumsi untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

  • Ikan seperti sardin, makarel, salmon, dan tuna, kaya dengan omega 3 yang baik untuk jantung.
  • Oatmeal, kaya dengan serat larut yang dapat menurunkan kadar kolesterol jahat. Dalam sehari, anda memerlukan sekurang-kurangnya 5-10 gram serat larut. Satu setengah cawan oatmeal yang dimasak mengandungi kira-kira 6 gram serat. Anda boleh menambah buah di atas bubur oat untuk memperkaya rasanya.
  • Kacang seperti badam, pistachio, hazelnut, dan lain-lain boleh menurunkan risiko penyakit jantung. Anda boleh mengganti makanan berlemak seperti keju dan daging dengan kacang.
  • Minyak zaitun, mengandung antioksidan yang dapat menurunkan kadar kolesterol jahat. Gunakan dua sudu minyak zaitun sehari untuk salad atau memasak anda.

Menjaga diet berkhasiat untuk membatasi kolesterol jahat adalah baik, tetapi langkah untuk menjalani gaya hidup sihat sama pentingnya. Mula melanggar tabiat buruk lama, seperti merokok dan minum. Sebaliknya, mulailah bersenam dengan kerap.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found