7 BAB Menyelaraskan Makanan untuk Mengatasi Sembelit

Pergerakan usus yang sukar (BAB) atau sembelit adalah keadaan biasa. Berita baiknya, pengambilan makanan yang merangsang usus sering dapat merawat keadaan ini dengan berkesan tanpa ubat. Ketahui makanan apa yang berkesan dalam BAB melancarkan mengatasi sembelit.

Kemunculan sembelit atau sembelit boleh disebabkan oleh beberapa faktor yang menyebabkan pergerakan usus tidak berjalan dengan lancar, mulai dari kekurangan minum, diet yang buruk, hingga kurang pergerakan yang aktif. Walau bagaimanapun, faktor makanan memainkan peranan besar dalam hal ini.

Sekiranya dibiarkan berlarutan, sembelit boleh menyebabkan masalah kesihatan yang sangat membimbangkan. Untuk mencegahnya, sembelit perlu dikawal dengan gaya hidup sihat yang konsisten, terutama dengan memakan makanan yang memudahkan pergerakan usus.

Kepelbagaian Makanan Pelancar BAB untuk Atasi Sembelit

Sekiranya anda menghadapi masalah pergerakan usus, jangan tergesa-gesa mengambil julap untuk mengatasinya. Sebenarnya, kebanyakan orang dengan sembelit ringan tidak memerlukan ubat.

Sebagai rawatan semula jadi, anda boleh meningkatkan pengambilan makanan yang kaya serat. Berikut adalah beberapa jenis makanan berserat tinggi yang berkesan untuk merawat sembelit:

1. Sayuran hijau

Sayuran hijau, seperti bayam, kubis, dan brokoli, adalah makanan berserat tinggi yang enak dimakan ketika anda mengalami sembelit. Serat yang terdapat dalam sayuran hijau dapat meningkatkan isipadu dan melembutkan najis, sehingga najis lebih mudah keluar dari usus.

2. Epal

Epal mengandungi serat larut air yang disebut pektin. Ketika sampai ke usus, pektin dalam epal segera diubah menjadi asid lemak rantai pendek yang dapat menarik air ke usus besar sehingga melembutkan najis. Selain itu, pektin juga diketahui dapat meningkatkan pergerakan usus sehingga dapat mempercepat pengusiran tinja.

3. Buah Kiwi

Kajian menunjukkan bahawa makan 2 biji kiwi setiap hari selama empat minggu boleh menyebabkan pergerakan usus lebih cepat dan spontan. Bukan hanya itu, kandungan serat dan enzim dalam kiwi juga dapat melembutkan najis dan meningkatkan pergerakan usus, menjadikan pergerakan usus lebih mudah dan lancar.

4. Roti gandum

Sekiranya anda suka makan roti, cuba ganti roti anda dengan roti gandum. Roti ini mengandungi lebih banyak serat dan karbohidrat kompleks sehingga dapat melembutkan najis. Sekiranya anda membeli roti bungkus, pastikan untuk memilih roti yang berlabel 100% bijirin penuh.

5. Ubi keledek

Seperti epal, ubi jalar juga mengandungi pektin. Di samping itu, ubi jalar mengandungi banyak serat yang tidak larut dalam bentuk selulosa dan lignin. Jenis serat ini dapat membantu pergerakan usus dengan meningkatkan jumlah najis sehingga berguna dalam melancarkan pergerakan usus bagi orang yang mengalami sembelit.

6. Kefir

Minuman susu yang ditapai serupa dengan yogurt Ia diketahui mengandungi probiotik yang baik untuk kesihatan pencernaan. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan kefir dapat membantu meningkatkan jumlah air dalam tinja dan mempermudah buang air besar semasa buang air besar.

 7. Biji Chia

Biji Chia telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat sembelit kerana ia sangat kaya dengan serat. Apabila bersentuhan dengan air, biji chia Ia akan berubah menjadi gel yang melembutkan najis dan memudahkan najis bergerak di sepanjang usus besar sehingga keluar.

Selain yang disebutkan di atas, ada juga beberapa makanan pelembut usus lain yang baik untuk dimakan untuk mengatasi sembelit, mulai dari oatmeal, biji rami, kacang soya, kacang buncis, beri, buah sitrus, hingga kacang kacang badam dan kacang tanah.

Secara amnya, dengan perubahan pola makan yang lebih sihat dan seimbang dari segi nutrisi, proses buang air besar juga akan terasa mudah dan lancar. Namun, Anda juga harus menerapkan gaya hidup yang sehat, yaitu dengan mendapatkan cukup cairan, berolahraga secara teratur, menguruskan tekanan dengan baik, dan cukup tidur.

Sekiranya sembelit tidak bertambah baik walaupun anda telah makan pelbagai jenis makanan yang dapat membuang air besar, atau pergerakan usus anda sangat tidak selesa dan menyakitkan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang selamat dan sesuai.