5 Khasiat Kangkung Yang Anda Tidak Perlu Lupa

Terdapat banyak faedah kale untuk kesihatan. Ssenang dijumpai dalam pasaran dith Harga yang berpatutan ini mengandungi pelbagai vitamin dan mineral penting yang terlalu teruk untuk dilewatkan.

Setakat ini, kebanyakan orang hanya mengenal kangkung sebagai sayur yang boleh menyebabkan rasa mengantuk. Sebenarnya, kandungan serat, vitamin A, vitamin C, kalium, zat besi, kalsium, fosforus, dan sebatian antioksidan dalam kale dapat memberikan banyak manfaat kesihatan.

Jangan Meremehkan Manfaat Kangkung

Sama seperti sayur-sayuran berdaun hijau yang lain, kangkung mempunyai banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Menjaga kesihatan mata

Pengambilan kangkung dapat membantu menjaga kesihatan mata. Ini kerana kandungan beta karoten yang cukup tinggi dalam kale berperanan melindungi sel mata dari kerosakan. Di samping itu, beta-karoten adalah bahan mentah untuk vitamin A dalam badan.

Vitamin A berperanan penting dalam menjaga kejernihan kornea mata. Vitamin ini juga merupakan komponen penting dalam pembentukan rhodopsin, yang merupakan protein mata yang berfungsi untuk ketajaman penglihatan dalam cahaya rendah.

2. Meningkatkan daya ketahanan badan

Vitamin A dan C dalam kangkung juga mampu meningkatkan daya tahan tubuh. Kedua-dua vitamin ini diketahui terlibat dalam pengaktifan sel darah putih yang melawan jangkitan. Selain itu, aktiviti antioksidan vitamin A dan C juga dapat melindungi sel-sel imun dari kerosakan radikal bebas.

3. Melawan radikal bebas

Selain vitamin A dan vitamin C, kale juga mengandung pelbagai sebatian tumbuhan dengan aktiviti antioksidan, seperti flavonoid, asam palmitat, dan fitol.

Antioksidan diperlukan oleh tubuh untuk menangkal radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan pada DNA, sel, tisu, dan bahkan organ. Sekiranya dibiarkan, radikal bebas yang berlebihan dalam tubuh boleh mencetuskan pelbagai penyakit serius, seperti diabetes dan barah.

4. Mengatur keseimbangan cecair

Orang dewasa memerlukan sekitar 3.500–4.700 mg kalium setiap hari. Untuk menunaikannya, anda perlu makan makanan yang mengandungi kalium, seperti kangkung.

Kalium diperlukan oleh badan untuk pelbagai fungsi. Salah satunya adalah untuk membantu mengatur keseimbangan cairan tubuh. Selain itu, kangkung juga merupakan sayur dengan kandungan air yang tinggi, bahkan lebih dari 90%.

5. Menurunkan tekanan darah

Kangkung boleh menjadi salah satu makanan untuk mengatasi tekanan darah tinggi. Manfaat kale satu ini diperoleh daripada kandungan kaliumnya yang mampu mengatur dan menurunkan tekanan darah.

Walau bagaimanapun, kandungan kalium dalam kale tidak tinggi, jadi anda perlu makan makanan kalium tinggi yang lain untuk memenuhi keperluan kalium harian anda. Contohnya ialah bit, ubi jalar, kentang, alpukat, bayam, kangkung, dan pisang.

Itulah faedah kale yang anda dapat dengan memakannya secara berkala. Sayuran ini boleh diproses dengan pelbagai cara, seperti tumis, rebus, atau dicampurkan ke dalam jus sayur dan buah yang anda suka.

Sebelum memproses kangkung, jangan lupa mencucinya dengan air yang mengalir sehingga kotoran atau racun perosak dan bakteria yang tersekat dapat dihanyutkan oleh air.

Walaupun manfaat kale banyak, makan pelbagai makanan sihat adalah pilihan yang lebih baik. Oleh itu, makan kale dengan makanan berkhasiat lain, supaya keperluan pemakanan harian anda dapat dipenuhi dengan betul. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk menentukan keperluan pemakanan harian anda.