Ayuh, kenali jenis refleks baru lahir di sini

Bayi yang baru lahir mempunyai pergerakan refleks yang kelihatan pada rangsangan tertentu. Mungkin anda telah memperhatikan beberapa pergerakan anak kecil anda. Salah satunya adalah gerakan mencengkam ketika anda meletakkan jari di tangan anda.

Refleks yang baru lahir atau juga disebut refleks primitif adalah pergerakan spontan yang secara semula jadi dilakukan oleh bayi ketika mereka mendapat rangsangan tertentu. Pergerakan ini muncul sejak bayi dilahirkan dan akan hilang dengan sendirinya ketika dia semakin tua.

7 Jenis Refleks Baru Lahir

Refleks bayi yang baik menunjukkan bahawa bayi berada dalam keadaan sihat, dan mempunyai aktiviti saraf dan otak yang baik. Berikut adalah beberapa jenis refleks baru lahir yang boleh anda perhatikan:

1. Pegang refleks (refleks mencengkam)

Apabila anda menyentuh tapak tangan si kecil, dia dapat mencengkam jari anda dengan erat. Pergerakan ini dikenali sebagai refleks mencengkam.refleks pegangan). Secara amnya, refleks mencengkam di tangan akan hilang ketika anak kecil anda berumur 5-6 bulan.

Pergerakan refleks ini tidak hanya berlaku di tangan, tetapi juga di kaki. Apabila anda meletakkan jari anda di bawah jari kaki si kecil anda, jari-jarinya akan bengkok ke arah jari anda seolah-olah mencengkam. Tidak seperti tangan, pergerakan refleks kaki ini hanya hilang pada usia 9-12 bulan.

2. Refleks leher tonik asimetrik

Refleks ini berlaku semasa bayi dalam keadaan terbaring dan kepala dipusingkan. Sekiranya kepala bayi anda condong ke satu sisi, dia akan memanjangkan lengan dan kakinya di sisi yang sama dan membengkokkan lengan dan kakinya di sisi yang berlawanan.

Posisi ini sering disebut sebagai kedudukan pagar kerana serupa dengan kedudukan pagar ketika bermain. Refleks ini akan hilang ketika anak kecil anda berumur 5-7 bulan.

3. Moro Refleks

Refleks Moro sering disebut refleks mengejutkan kerana biasanya berlaku ketika bayi terkejut.

Apabila dikejutkan oleh sesuatu, seperti bunyi kuat atau gerakan tiba-tiba, bayi akan merentangkan tangannya dengan telapak tangan menghadap ke atas, kemudian menariknya ke belakang. Kadang kala, bayi juga akan menangis.

4. Refleks akar

Refleks akar Ia berlaku apabila sudut mulut bayi disentuh. Apabila mendapat rangsangan seperti itu, bayi akan memusingkan kepalanya, membuka mulutnya, dan bersedia untuk menyusu mengikut arahan rangsangan.

Refleks ini sangat membantu anak kecil anda untuk mencari payudara atau botol ketika dia mahu menyusu. Refleks akar Umumnya ia akan hilang ketika anak kecil anda berumur 4 bulan.

5. Babinski Refleks

Refleks Babinski akan muncul ketika anda menggosok jari pada kaki si kecil dari tumit, ke bahagian luar telapak kaki, hingga ke bahagian bawah ibu jari. Jari kaki akan menunjuk ke atas dan jari kaki yang lain akan terdedah. Refleks ini secara amnya akan berterusan sehingga anak berusia 2 tahun, tetapi juga boleh hilang dari usia 1 tahun.

6. Refleks menghisap (refleks menghisap)

Apabila bumbung mulut bayi disentuh, dia secara refleks akan melakukan gerakan menghisap. Refleks ini berguna untuk kemampuan menyusui bayi dan biasanya bermula ketika dia berusia 36 minggu di dalam kandungan. Inilah sebabnya mengapa bayi pramatang kurang menyusu.

7. Refleks melangkah

Refleks ini juga dikenali sebagai berjalan atau refleks tarian, kerana pergerakannya menyerupai orang yang berjalan atau menari. Refleks ini berlaku ketika badan bayi diangkat dan kakinya menyentuh permukaan yang padat, seperti tanah atau lantai. Refleks ini akan hilang setelah si kecil berumur 3 bulan.

Tujuh refleks baru lahir yang telah dijelaskan di atas adalah tindak balas semula jadi bayi sejak dia dilahirkan. Dengan memperhatikan refleks ini pada si kecil, anda juga dapat memperhatikan pertumbuhan dan perkembangannya.

Ketiadaan tindak balas atau kemunculan tindak balas tidak normal terhadap rangsangan yang diberikan kepada bayi boleh bererti kelainan pada sistem sarafnya. Sekiranya anda menjumpainya, segera berjumpa doktor agar keadaan kesihatan anak anda dapat diperiksa dengan lebih teliti.