Cara merawat penyakit hati secara semula jadi dan perubatan

Cara merawat penyakit hati atau hati bergantung kepada keparahan dan jenis penyakit. Penyakit hati yang tergolong ringan pada umumnya dapat diatasi dengan menjalani gaya hidup sihat. Namun, untuk kes yang teruk, ia perlu dirawat dengan ubat-ubatan dan langkah-langkah perubatan tertentu.

Penyakit hati boleh bertahan dalam jangka masa pendek (akut) atau berlanjutan selama bertahun-tahun (kronik). Penyakit ini umumnya terdiri daripada beberapa jenis, termasuk hepatitis, hati berlemak, kolestasis, sirosis, dan barah hati.

Penyakit hati boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti jangkitan virus seperti hepatitis B, keracunan, kesan sampingan ubat-ubatan dan pengambilan alkohol, hingga gangguan autoimun.

Sebilangan orang dengan penyakit hati tidak mengalami sebarang gejala. Walau bagaimanapun, yang lain mungkin mengalami gejala dalam bentuk kulit dan mata kuning, mual dan muntah, sakit perut dan bengkak, najis keputihan, dan kencing gelap.

Penyakit hati, baik akut dan kronik, penting untuk dikesan lebih awal agar tidak menyebabkan gangguan fungsi hati yang teruk (gagal hati). Dengan menyedari gejala, pemeriksaan dan rawatan dapat dilakukan dengan segera dan anda akan mengelakkan komplikasi berbahaya.

Cara Merawat Penyakit Hati Secara Semula Jadi

Kerosakan hati akibat penyakit hati ringan dapat diperbaiki tanpa rawatan perubatan, yaitu dengan mengubah gaya hidup. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dihidapi oleh penghidap penyakit hati:

1. Berhenti mengambil minuman beralkohol

Kebiasaan mengambil minuman beralkohol adalah salah satu penyebab utama pembengkakan, keradangan, dan kerosakan kekal pada hati. Oleh itu, orang yang mempunyai penyakit hati yang berkaitan dengan alkohol sangat disarankan untuk menghentikan kebiasaan tersebut.

Sekiranya anda sukar untuk menghentikan kebiasaan meminum minuman beralkohol, pesakit boleh berjumpa doktor untuk menjalani program pemulihan terhadap alkoholisme.

2. Ikuti diet khas

Pesakit dengan penyakit hati, misalnya disebabkan oleh hepatitis, hati berlemak, pengambilan alkohol, dan sirosis, umumnya juga akan disarankan untuk menjalani diet khas yang disebut diet hati.

Makanan ini berperanan dalam memenuhi keperluan pemakanan pesakit dengan penyakit hati dan meringankan fungsi fungsi hati. Oleh itu, lama-kelamaan hati dijangka pulih.

Diet hati boleh dilakukan dengan cara berikut:

  • Kurangkan pengambilan protein haiwan untuk mencegah pembentukan metabolisme protein sisa toksik di hati. Walau bagaimanapun, pengambilan protein rendah lemak seperti ikan dan telur masih boleh dimakan.
  • Tingkatkan pengambilan karbohidrat dan antioksidan kompleks dengan meningkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan.
  • Hadkan pengambilan garam, yang dapat meningkatkan penumpukan cecair dan pembengkakan di hati.
  • Minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 8 gelas (kira-kira 1.5-2 liter) setiap hari.

Di samping itu, doktor juga boleh menasihati orang yang mempunyai penyakit hati untuk meningkatkan pengambilan vitamin mereka, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D, dan vitamin E. Sekiranya diperlukan, doktor boleh memberikan tambahan vitamin tambahan untuk membantu memulihkan dari penyakit hati.

3. Mengekalkan berat badan yang sihat

Penyakit hati, terutama hati berlemak, sering terjadi pada orang yang berlebihan berat badan atau gemuk. Oleh itu, penghidap penyakit ini sangat disyorkan untuk mengekalkan berat badan yang ideal dengan mengikuti diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur.

Untuk mengobati penyakit hati, pasien disarankan untuk mengurangi penggunaan makanan yang tinggi lemak jenuh, makanan manis, dan makanan cepat saji. Ini kerana makanan jenis ini dapat mencetuskan pengumpulan lemak di hati dan menyebabkan hati berlemak menjadi lebih teruk.

4. Mengonsumsi ramuan herba

Ramuan herba akar, kunyit, dan akar dandelion, dipercayai mempunyai sifat untuk memperbaiki kerosakan hati akibat hepatitis, sirosis, dan hati berlemak.

Walau bagaimanapun, bagaimana merawat penyakit hati dengan menggunakan ramuan herba ini masih belum jelas mengenai keberkesanan dan keselamatannya. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan keselamatan ubat herba sebagai rawatan penyakit hati.

Pesakit dengan penyakit hati yang ingin mengambil ramuan herba perlu berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini penting agar doktor dapat menentukan sama ada ubat itu selamat untuk dimakan atau tidak.

Sekiranya dimakan secara cuai, beberapa jenis ubat herba sebenarnya boleh memperburuk penyakit hati.

Cara Mengubati Penyakit Hati dengan Rawatan Perubatan

Untuk penyakit hati yang cukup parah, pesakit memerlukan rawatan perubatan mengikut jenis penyakit hati yang dideritanya. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat penyakit hati secara perubatan yang boleh dilakukan oleh doktor:

Dadah

Doktor akan memberi ubat mengikut jenis penyakit hati yang dihidapi oleh pesakit dan penyebabnya. Untuk merawat hepatitis akibat jangkitan virus, seperti hepatitis B dan hepatitis C, doktor dapat memberi anda ubat antivirus dan suntikan interferon.

Sementara itu, untuk merawat radang hati akibat pengambilan alkohol atau gangguan autoimun, doktor boleh memberi kortikosteroid. Doktor juga boleh memberi ubat lain seperti ubat antihipertensi dan albumin untuk orang yang mengalami sirosis atau kegagalan hati.

Operasi

Pembedahan umumnya perlu dilakukan pada pesakit dengan gangguan hati tertentu, seperti batu empedu dan tumor atau barah hati. Untuk merawat batu empedu yang muncul bersamaan dengan masalah hati, doktor boleh melakukan pembedahan untuk membuang pundi hempedu atau kolesistektomi.

Sekiranya terdapat tumor atau barah hati, diperlukan pembedahan untuk membuang tumor atau barah dan menyelamatkan bahagian hati yang sihat dan berfungsi. Biasanya, prosedur pembedahan barah hati akan disertai dengan kemoterapi dan terapi radiasi (radioterapi).

Paracentesis

Sebagai tambahan kepada prosedur pembedahan, prosedur perubatan lain yang mungkin dilakukan oleh doktor adalah paracentesis. Paracentesis adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk membuang lebihan cecair yang terkumpul di rongga perut (asites). Tindakan ini biasanya dilakukan pada pesakit dengan penyakit hati yang sudah mengalami sirosis.

Pemindahan hati

Doktor akan melakukan pemindahan hati jika penyakit hati pesakit telah menyebabkan kegagalan fungsi hati. Kaedah mengubati penyakit hati ini juga umumnya disarankan untuk penderita hepatitis kronik, sirosis, atresia empedu, barah hati, hati berlemak, dan penyakit Wilson.

Penyakit hati yang terdeteksi pada tahap awal dan dirawat lebih awal memiliki tingkat penyembuhan yang lebih baik, jika dibandingkan dengan penyakit hati tahap lanjut yang telah menyebabkan berbagai komplikasi.

Oleh itu, anda perlu segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom penyakit hati. Sekiranya anda didiagnosis menghidap penyakit hati, doktor anda akan menentukan cara merawat penyakit hati mengikut sebab dan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan.