Muntah Darah adalah Tanda Darurat

Muntah darah atau hematemesis boleh menjadi tanda keadaan berbahaya. Namun, jangan panik ketika menghadapi perkara ini. Apa yang perlu anda lakukan adalah segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan, dan juga mengetahui punca muntah darah.

Muntah darah adalah gejala pendarahan di perut, esofagus, atau usus kecil. Umumnya, jenis darah muntah boleh berbeza-beza berdasarkan jumlah dan warna darah yang dikeluarkan.

Sebilangan darah muntah dalam bentuk percikan dicampur dengan makanan, muntah sejumlah besar darah yang berwarna merah terang, merah gelap, atau coklat, dan muntah yang kelihatan seperti air bercampur dengan kopi yang menunjukkan bahawa darah telah berada di dalam perut selama beberapa jam .

Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Muntah Darah

Apabila muntah darah berlaku, pesakit mesti dikejarkan ke jabatan kecemasan (IGD) hospital. Di hospital, pesakit akan menjalani pelbagai pemeriksaan, seperti pemeriksaan fizikal, ujian darah dan endoskopi.

Ujian diperlukan untuk memastikan sama ada darah berasal dari dalam perut, esofagus, atau dari saluran pernafasan, kerana masing-masing akan merujuk kepada penyebab yang berbeza.

Berikut adalah beberapa sebab yang biasa berlaku di sebalik muntah darah:

1. Vena varikos esofagus

Varises esofagus (varises esofagus) dicirikan oleh urat yang membesar di bahagian bawah esofagus. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh sirosis dan lebih kerap berlaku pada orang yang minum banyak.

2. Keradangan dinding perut

Penyebab muntah darah yang juga sering terjadi adalah keradangan teruk pada dinding perut. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh rasa sakit atau kelembutan di perut.

3. Mimisan

Muntah darah juga boleh disebabkan oleh darah yang tertelan semasa mimisan yang sangat berat. Selain muntah darah, keadaan ini juga boleh menyebabkan darah di dalam najis dan menyebabkan najis berwarna lebih gelap.

4. Penyakit refluks gastroesophageal (GERD)

GERD disebabkan oleh asid perut naik ke esofagus. Pada GERD yang teruk, asid boleh merengsakan lapisan esofagus, menyebabkan keradangan dan luka. Ini kemudian akan mencetuskan pendarahan dan muntah darah.

Terlepas dari keadaan di atas, muntah darah juga boleh disebabkan oleh:

  • Gangguan darah, seperti leukemia, hemofilia, anemia, trombositopenia, atau penurunan jumlah platelet dalam darah
  • Racun yang tertelan, seperti asid karat atau arsenik
  • Kanser perut atau barah esofagus
  • Gangguan saluran darah saluran pencernaan
  • Barah pankreas
  • Penggunaan jangka panjang ubat anti-radang bukan steroid (NSAID)

Muntah Darah pada Wanita Hamil dan Kanak-kanak

Wanita hamil yang mengalami muntah darah biasanya disebabkan oleh: sakit pagi. Dalam keadaan yang lebih teruk atau hiperemesis gravidarum, muntah berterusan boleh menyebabkan kecederaan pada lapisan esofagus, menyebabkan pendarahan.

Sementara itu, muntah darah pada bayi dan kanak-kanak biasanya disebabkan oleh alahan susu, benda asing yang tertelan, gangguan pembekuan darah, kelainan kongenital, atau kekurangan vitamin K.

Aduan muntah darah adalah sesuatu yang tidak boleh dipandang rendah. Oleh itu, jika anda mengalami muntah darah, segera berjumpa doktor agar pemeriksaan dan rawatan dapat dilakukan dengan segera untuk mencegah pelbagai risiko komplikasi yang mungkin terjadi.