Sebab Ini dan Cara Menghilangkan Tag Kulit Dengan Selamat

Tanda kulit adalah pertumbuhan kecil di permukaan kulit yang menyerupai ketuat. Keadaan ini pada amnya tidak berbahaya dan tidak menyakitkan. Namun, jika sangat mengganggu, rawatan perubatan perlu dilakukan untuk mengatasinya.

Tanda kulit mungkin kelihatan kecil dan kelihatan ringan. Namun, jangan sekali-kali mencabut tanda kulit dengan sembarangan, OK? Ini sebenarnya boleh menyebabkan kecederaan, jangkitan, atau masalah kesihatan yang lain. Lebih baik, kenal pasti punca tanda kulit dan cara yang betul untuk menghilangkannya.

Apa yang Menyebabkan Tag Kulit?

Tanda kulit berbeza dalam ukuran, dari beberapa milimeter hingga sekitar 5 sentimeter. Tanda kulit sering dijumpai di sekitar ketiak, dada, betis, pangkal paha, leher, kelopak mata, atau di sekitar punggung.

Tag kulit terbentuk dari saluran darah dan kolagen di lapisan luar kulit. Namun, sehingga kini punca sebenar tanda kulit masih belum jelas. Keadaan ini kemungkinan besar disebabkan oleh geseran pada permukaan kulit, baik di antara kulit dan pakaian, perhiasan, atau benda lain.

Tanda kulit boleh berlaku pada lelaki dan wanita, terutama yang berlebihan berat badan dan orang yang menghidap diabetes. Tanda kulit juga boleh muncul sebagai kesan sampingan peningkatan hormon kehamilan pada wanita hamil.

Bagaimana Mengeluarkan Tag Kulit?

Tidak digalakkan anda menanggalkan label kulit sendiri di rumah, baik dengan menariknya menggunakan tali atau menggunakan bahan kimia untuk menghilangkannya mengelupas. Kaedah ini sebenarnya boleh menyebabkan kesakitan seperti pembakaran, pendarahan, dan jangkitan. Sebaliknya, berjumpa doktor untuk menghilangkan tanda kulit.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh doktor untuk menghilangkan tanda kulit, termasuk:

1. Pembedahan kecil

Pembedahan kecil adalah prosedur biasa yang dilakukan untuk merawat tanda kulit. Prosedur ini dilakukan dengan memotong tanda kulit dengan gunting steril atau memotongnya dengan pisau bedah.

2. Elektrosurgeri

Pembedahan Elektronik atau pembedahan elektrik adalah kaedah pembedahan yang menggunakan arus elektrik frekuensi tinggi untuk menghasilkan haba. Dalam prosedur ini, tanda kulit akan dipanaskan menggunakan arus elektrik dengan voltan tertentu. Selepas itu, doktor akan mengeluarkan tanda kulit.

3. Cryotherapy

Tidak seperti pembedahan elektrik, yang menggunakan elektrik untuk menghasilkan haba, cryotherapy menggunakan nitrogen cair untuk membekukan tanda kulit. Setelah beku, barulah doktor akan mengeluarkan tanda kulit dari kulit.

4. Ligasi

Tanda kulit dikeluarkan dengan mengikat dan memotong aliran saluran darah di dalamnya menggunakan benang pembedahan. Doktor pada amnya tidak perlu membius pesakit jika tanda kulitnya kecil dan sedikit saiznya. Anestesia tempatan hanya dilakukan pada tanda kulit yang banyak dalam jumlah besar.

Salah satu risiko menangani tanda kulit adalah pendarahan ringan. Namun, secara amnya, pesakit tidak memerlukan masa pemulihan yang lama sehingga mereka dapat terus melakukan aktiviti normal.

Sebagai tambahan kepada beberapa ubat di atas, banyak orang memilih untuk menghilangkan tanda kulit sebagai rawatan semula jadi, seperti menggunakan cuka sari apel, jus lemon, atau dengan minyak pokok teh. Namun, sehingga kini, belum ada kajian saintifik yang dapat membuktikan keberkesanan ubat semula jadi ini.

Kehadiran tanda kulit biasanya tidak mengganggu, jadi kebanyakannya tidak memerlukan pengendalian khas. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor dengan segera sekiranya tanda kulit mula mengganggu anda atau jika ia menunjukkan perubahan, baik dari segi warna, bentuk, ukuran, atau jumlahnya.