4 Khasiat Kitosan untuk Badan yang Lebih Sihat

Chitosan adalah sejenis zat gula yang diambil dari kerangka atau kulit binatang laut. Bahan ini banyak digunakan sebagai ramuan dalam perubatan dan pelbagai peralatan perubatan, seperti kanta lekap dan plaster untuk menutup luka. Selain itu, kitosan juga boleh diambil sebagai makanan tambahan.

Chitosan atau kitosan tidak dapat ditemukan secara alami dalam makanan, tetapi diperoleh dengan mengekstrak zat-zat di dalam cangkang krustasea, seperti udang, kerang, kepiting, dan udang galah.

Chitosan sering digunakan untuk menyembunyikan rasa pahit ubat dan mengawet makanan. Tidak hanya itu, kitosan juga dipercayai dapat menyembuhkan, melegakan, atau mencegah pelbagai masalah kesihatan.

Pelbagai Khasiat Kitosan untuk Kesihatan

Berikut ini adalah beberapa manfaat kesihatan kitosan yang anda dapat:

1. Menurunkan berat badan

Chitosan kini banyak digunakan sebagai makanan tambahan untuk menurunkan berat badan. Kandungan ini diklaim dapat mengurangkan jumlah lemak yang diserap dalam saluran pencernaan, sehingga penurunan berat badan juga akan berkurang.

Malangnya, manfaat kitosan belum terbukti berkesan secara klinikal. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan kesan sampingan kitosan untuk penurunan berat badan.

2. Menurunkan kolesterol

Kajian di makmal yang melibatkan haiwan eksperimen menunjukkan bahawa pemberian kitosan dapat menurunkan kadar kolesterol, baik kolesterol total maupun kolesterol jahat (LDL).

Bukan hanya itu, anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat, meningkatkan pengambilan serat, dan menghadkan makanan berlemak untuk menurunkan kolesterol. Sekiranya anda mempunyai kolesterol tinggi, pengambilan ubat penurun kolesterol juga sering diperlukan.

3. Menurunkan tekanan darah

Menurut penyelidikan, kitosan juga terbukti dapat menurunkan dan mengawal tekanan darah. Kesan ini menjadikan kitosan baik untuk dimakan oleh orang yang mempunyai tekanan darah tinggi atau darah tinggi.

Namun, selain memakan kitosan, anda perlu menjalani gaya hidup sihat untuk mengelakkan hipertensi. Langkah-langkah ini dapat dilakukan dengan membatasi pengambilan garam dalam makanan dan minuman yang dikonsumsi setiap hari, bersenam secara teratur, dan mengurangkan tekanan.

Anda juga boleh meningkatkan pengambilan kalium (kalium) untuk menurunkan tekanan darah dan memastikannya stabil.

4. Menyokong proses pemulihan luka

Beberapa kajian setakat ini menunjukkan bahawa kitosan dapat membantu proses penyembuhan luka, kerana sifat antibakterianya. Chitosan juga didakwa digunakan untuk membantu menyembuhkan luka pasca operasi atau luka diabetes.

Sebagai tambahan kepada empat faedah di atas, kitosan dipercayai dapat mengatasi atau melegakan simptom penyakit Crohn, serta mencegah dan merawat masalah gigi dan mulut, seperti rongga dan periodontitis.

Namun, perlu diingat bahawa tuntutan untuk manfaat kitosan di atas masih terhad kepada kajian berskala kecil. Penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan pelbagai manfaat kitosan.

Kesan Sampingan Kitosan

Chitosan banyak dijual dalam bentuk makanan tambahan yang dianggap selamat untuk dimakan. Walau bagaimanapun, kitosan juga boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti:

  • Sembelit atau sukar membuang air besar
  • Kembung
  • Mual
  • Sakit perut

Tidak hanya menyebabkan kesan sampingan di atas, suplemen kitosan juga dapat menyebabkan kesan interaksi ubat, ketika dikonsumsi bersama dengan ubat-ubatan tertentu, seperti pengencer darah, ubat antivirus, dan ubat diabetes.

Chitosan juga diketahui mengganggu penyerapan nutrien tertentu dalam tubuh, seperti magnesium, vitamin A, vitamin D, vitamin E, dan vitamin K. Makanan tambahan dengan kandungan ini juga berisiko menyebabkan reaksi alergi, terutama pada orang yang mempunyai sejarah alahan terhadap udang atau udang. makanan laut.

Oleh itu, jika anda ingin mengambil suplemen kitosan, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui dos yang sesuai untuk keadaan dan keperluan kesihatan anda.