6 Rawatan yang Boleh Menyembuhkan Selsema Kanak-kanak

Ubat sejuk kanak-kanak boleh dalam bentuk ubat preskripsi dari doktor. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa rawatan yang boleh anda berikan kepada si kecil sebagai ubat selesema semula jadi. Dengan rawatan ini, diharapkan anak anda cepat sembuh dari selesema dan kembali ke aktiviti biasa.

Selsema pada kanak-kanak adalah keadaan biasa, terutamanya pada musim hujan. Tidak hanya hidung yang selalu mengeluarkan lendir, hidung berair juga dapat disertai dengan bersin, batuk, dan hidung tersumbat. Keadaan ini boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi rewel dan sukar tidur.

Apabila anak anda demam, anda boleh mencuba rawatan di rumah terlebih dahulu. Kaedah ini dianggap cukup berkesan dan selamat untuk menghilangkan simptom selesema pada kanak-kanak. Dengan cara itu, si kecil dapat merasa lebih baik dan selesa.

Cara Merawat Selsema pada Kanak-kanak di Rumah

Berikut adalah rawatan yang boleh anda lakukan sebagai ubat selesema anak di rumah:

1. Biarkan anak menyedut wap suam

Salah satu gejala yang paling biasa dihidapi oleh kanak-kanak ketika mereka demam adalah hidung tersumbat. Untuk melegakan simptom-simptom ini, menghirup wap hangat atau mandi air suam boleh menjadi berkesan.

Selain menjadikan badan lebih selesa dan rileks kerana suhu air suam, udara lembap dari wap air juga akan menjadikan lendir di hidung lebih mudah keluar. Untuk mendapatkan udara lembap, anda juga boleh memasukkannya pelembap atau penyejat di bilik tidur si kecil.

2. Jauhkan kanak-kanak dari pencemaran

Apabila anak anda demam, penting juga untuk menjauhkannya dari pelbagai sumber pencemaran udara, di dalam dan di luar rumah, seperti asap rokok, asap dari sampah yang terbakar, habuk, dan asap kenderaan. Ini kerana pencemaran boleh mencetuskan berulang gejala selesema, ARI, dan sinusitis pada kanak-kanak.

Banyak kajian menunjukkan bahawa udara bersih dan bebas pencemaran memainkan peranan penting dalam menjaga fungsi dan kesihatan sistem pernafasan anak, serta mengurangkan risiko terkena alergi, batuk, selesema, asma, dan bronkitis.

3. Memberi anak madu

Batuk adalah tindak balas semula jadi tubuh untuk membantu membersihkan saluran udara lendir, debu, kuman, dan virus. Akan tetapi, ketika anak anda demam, dia dapat batuk yang mengganggu.

Sebagai alternatif yang selamat, anda boleh menggunakan madu untuk menghilangkan batuk dan membantu si kecil tidur dengan lebih lena. Namun, ingat. Ubat selsema kanak-kanak ini hanya boleh diberikan sekiranya Si Kecil berumur lebih dari 1 tahun.

Untuk kanak-kanak berumur 1-5 tahun, berikan madu sebanyak sudu teh. Sementara itu, untuk umur 6-11 tahun adalah 1 sudu teh dan usia 12 tahun ke atas adalah 2 sudu teh.

Selain memberi madu secara langsung, anda juga boleh mencampurkan madu dengan air suam, air halia, atau air lemon.

4. Beri anak minuman suam

Salah satu ubat sejuk kanak-kanak yang juga tidak kurang berkesan adalah memberi mereka air secukupnya untuk diminum, terutama air suam.

Selain itu, kuah ayam atau sup, air jahe, dan teh suam juga boleh menjadi alternatif. Walau bagaimanapun, minuman ini hanya boleh diberikan kepada kanak-kanak berumur 6 bulan ke atas, ya.

Minuman suam dapat menipiskan lendir di hidung dan tekak, serta mencegah dan merawat dehidrasi ketika anak anda demam. Selain itu, pada bayi atau balita, selsema juga dapat diatasi dengan menyusui atau susu formula sesering mungkin.

5. Tinggikan kedudukan kepala anak

Pada kanak-kanak berumur 1 tahun ke atas, mengangkat kedudukan kepala ketika tidur atau berehat di atas katil dapat membantunya bernafas dengan lebih selesa. Ibu boleh menambahkan tuala nipis atau bantal ke kepala bayi ketika dia tidur dengan selsema.

6. Bersihkan hidung anak dengan air garam steril

Ibu juga boleh mengatasi selesema pada anak-anak dengan membersihkan rongga hidung dengan garam atau air masin steril. Cecair ini dapat menjadikan lendir di hidung menipis, sehingga lebih mudah dikeluarkan.

Untuk mempermudahnya, anda boleh menggunakan periuk neti atau tiub suntikan yang telah dikeluarkan dari picagari untuk menyemburkan air garam steril ke hidung si kecil anda.

Sekiranya anak anda demam dengan demam, anda juga boleh memberi ubat penahan demam bebas, seperti parasetamol.

Walau bagaimanapun, jika penggunaan pelbagai ubat sejuk kanak-kanak di atas tidak berkesan dan anak anda masih demam atau keadaannya semakin teruk dan disertai dengan gejala lain, seperti sesak nafas, muntah, kelemahan, dan kencing yang jarang, anda harus memeriksa dengan doktor sehingga boleh mendapatkan ubat selesema yang betul.