Kebaikan dan Risiko Mengambil Sakarin

Saccharin adalah sejenis pemanis buatan yang menggantikan gula. Walaupun mempunyai rasa manis hingga 300-400 kali lebih kuat daripada gula, sakarin rendah kalori. Inilah sebab mengapa sakarin sering digunakan oleh pesakit diabetes.

Walaupun sakarin mempunyai banyak kelebihan daripada gula, anda tetap perlu berhati-hati ketika meminumnya, terutama dalam jumlah besar, kerana boleh menimbulkan pelbagai risiko. Oleh itu, pertimbangkan terlebih dahulu faedah dan risiko pengambilan sakarin untuk kesihatan.

Pelbagai Kebaikan Memakan Sakarin

Saccharin banyak digunakan sebagai pemanis dalam pelbagai makanan dan minuman yang diproses. Ini bukan tanpa sebab. Saccharin mempunyai banyak kelebihan, termasuk:

Boleh dicampurkan dengan pemanis lain

Salah satu kelebihan menggunakan sakarin sebagai pemanis buatan ialah ia boleh dicampurkan dengan pemanis lain. Apabila dicampurkan, sakarin dapat mengimbangi dan melengkapkan kekurangan setiap jenis pemanis yang lain. Pencampuran ini secara amnya dilakukan untuk mengekalkan rasa manis lebih lama.

Baik untuk pesakit kencing manis

Penggunaan sakarin dapat membantu penghidap diabetes. Sebabnya, pemanis buatan ini dapat melalui saluran pencernaan tanpa dicerna terlebih dahulu, sehingga tidak menghasilkan kalori. Walaupun begitu, sakarin masih boleh mencetuskan pembebasan insulin kerana rasa manis yang terkandung di dalamnya.

Baik untuk kesihatan gigi

Satu kajian menunjukkan bahawa penggunaan sakarin dapat mencegah rongga dan karies gigi, berbeza dengan gula yang dapat memicu pertumbuhan bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi dan mengganggu keseimbangan keasidan (pH) di mulut.

Mengekalkan berat badan

Saccharin boleh menjadi alternatif gula untuk orang yang mengurangkan atau mengekalkan berat badan, tetapi masih ingin merasakan makanan dan minuman manis. Mengambil sakarin tidak menyebabkan kenaikan berat badan kerana tidak mengandungi kalori.

Pertimbangkan Risiko Mengambil Saccharin

Apabila dikonsumsi dalam kepekatan tinggi, sakarin dapat merasakan pahit atau bau logam. Selain itu, ada risiko lain menggunakan sakarin yang juga perlu diketahui.

Walaupun terdapat banyak jenis pemanis buatan yang dapat menimbulkan risiko kesihatan, sakarin dianggap relatif aman, asalkan tidak dikonsumsi secara berlebihan. Dalam beberapa kajian, penggunaan sakarin juga tidak terbukti menyebabkan barah (karsinogenik) pada manusia, dan tidak meningkatkan kadar gula dalam darah.

Namun, penggunaan sakarin masih tidak dianjurkan untuk bayi, anak-anak, dan wanita hamil, kerana dikhuatiri boleh menyebabkan reaksi alergi. Walau bagaimanapun, ini tidak disokong oleh bukti yang mencukupi.

Sebagai pemanis buatan, sakarin masih perlu dimakan dengan cara yang terhad. Sebilangan orang disarankan untuk tidak menggunakan sakarin, kerana risiko alergi. Sekiranya perlu, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda mengenai penggunaan sakarin yang selamat.