Kolostrum: Pemakanan Lengkap dan Semulajadi untuk Bayi

Kolostrum adalah makanan pertama untuk bayi baru lahir yang keluar dari payudara ibu air susus iibu (susu ibu). Kolostrum mempunyai banyak peranan penting untuk kesihatan bayi, salah satunya adalah untuk membantu menguatkan daya tahan badanbayi awak.

Kolostrum telah mula dihasilkan sejak kehamilan atau sekitar bulan ke-7 kehamilan, sehingga 2-4 hari setelah melahirkan. Kolostrum sedikit berbeza dari segi warna dan teksturnya dari susu ibu. Kolostrum berwarna kuning keemasan dan mempunyai tekstur yang lebih tebal.

Beberapa hari selepas bayi dilahirkan, kolostrum akan digantikan oleh susu peralihan, sebelum akhirnya menjadi susu asli. Secara beransur-ansur, susu akan menjadi lebih nipis dan warnanya lebih putih.

Ketahui Kandungan Kolostrum

Rata-rata wanita akan menghasilkan kira-kira 50 ml cecair kolostrum, dalam masa 48 hingga 72 jam selepas melahirkan. Kolostrum mengandungi sel darah putih dan bahan pembentuk imun yang disebut imunoglobulin. Kedua-dua bahan ini memainkan peranan penting dalam membantu tubuh bayi melawan bakteria, kulat, dan virus yang menyebabkan jangkitan.

Bukan hanya itu, kolostrum juga mengandungi nutrien penting, seperti karbohidrat, lemak, protein, air, vitamin A, B, dan K, serta kalium, zink, dan kalsium yang diperlukan oleh bayi untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangannya.

Pelbagai Khasiat Kolostrum untuk Bayi

Terdapat banyak faedah kolostrum untuk kesihatan bayi, termasuk:

1. Meningkatkan daya tahan

Terdapat banyak kajian kesihatan yang menunjukkan bahawa kolostrum sangat penting untuk menguatkan sistem imun bayi. Bayi yang diberi kolostrum dan susu ibu terbukti jarang sakit. Kolostrum menjadikan bayi lebih terlindung dari pelbagai penyakit, seperti: pneumonia, selesema, bronkitis, dan cirit-birit.

2. Menyokong kesihatan pencernaan

Kolostrum yang diminum oleh bayi akan menjadi lapisan nipis pada saluran pencernaan. Lapisan ini berfungsi melindungi usus dan perut dari kerengsaan dan jangkitan. Saluran pencernaan yang sihat akan menjadikan bayi dapat menyerap nutrien dengan lebih baik.

Selain itu, kolostrum juga dapat mencegah risiko bayi dijangkiti mengotorkan enterokolitis (NEC), yang merupakan penyakit berjangkit yang boleh merosakkan dinding usus bayi. Penyakit ini boleh membahayakan nyawa bayi jika tidak dirawat.

3. Mencegah penyakit kuning

Penyakit kuning biasanya disebabkan oleh penumpukan bilirubin, bahan yang memberi air kencing dan najis warna kuning mereka. Sekiranya tahap bilirubin terlalu tinggi, badan bayi boleh menjadi kuning. Kolostrum yang diminum bayi mempunyai kesan pencahar, sehingga bayi dapat menyingkirkan bilirubin melalui tinja dengan lebih baik.

4. Menyokong pertumbuhan dan perkembangan yang optimum

Kolostrum mempunyai manfaat sebagai pelengkap nutrisi dalam pertumbuhan dan perkembangan saraf pada bayi. Bayi yang diberi kolostrum dan susu ibu mengalami peningkatan berat badan dan perkembangan otak yang lebih baik, jika dibandingkan dengan bayi yang diberi susu formula.

Selain bermanfaat untuk bayi, kolostrum juga bermanfaat untuk ibu menyusu. Menurut sebuah kajian, ibu yang menyusui dan memberikan kolostrum kepada bayi mereka mempunyai risiko yang lebih rendah untuk terkena barah payudara, barah ovari, dan diabetes jenis 2.

Cuba berikan kolostrum kepada bayi sejurus selepas bersalin. Sekiranya anda sukar untuk menghasilkan kolostrum dan susu ibu, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan perunding atau pakar kandungan.