Cara Menggunakan Topeng Ganda yang Betul untuk Mencegah COVID-19

Penggunaan topeng berganda atau dua topeng sekaligus kini disyorkan secara rasmi oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Namun, masih ada peraturan untuk penggunaan topeng berganda yang harus dipatuhi agar perlindungan yang diperoleh benar-benar efektif.

Sejak pandemi COVID-19, topeng telah menjadi atribut yang harus dipakai untuk menghindari penularan virus Corona. Penggunaan topeng yang sebelumnya disarankan hanya satu topeng, baik topeng pembedahan, topeng KN95, atau topeng kain dengan ketentuan khusus. Namun, sekarang orang disarankan untuk meningkatkan perlindungan diri dengan memakai topeng berganda.

Sementara itu, topeng yang mempunyai injap atau dilengkapi dengan ventilasi pada umumnya tidak disarankan kerana belum terbukti berkesan mencegah penyebaran virus Corona.

Keberkesanan Topeng Berganda untuk Menghindari Virus

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa penggunaan topeng berganda dapat mencegah penularan COVID-19 dengan lebih berkesan daripada penggunaan topeng tunggal, walaupun topeng yang digunakan sudah menjadi topeng pembedahan.

Dalam kajian ini, dinyatakan bahawa topeng pembedahan dapat menyekat zarah udara yang berpotensi menyebarkan virus Corona sebanyak 84.3%. Namun, apabila digandakan dengan topeng kain, perlindungan dapat meningkat hingga 96.4%.

Ini kerana topeng pembedahan biasanya dilekatkan secara longgar dan masih meninggalkan celah di atas hidung dan di pipi. Akibatnya, masih ada zarah udara dan titisan yang boleh masuk dari jurang ini. Di samping itu, topeng pembedahan yang longgar juga mudah terurai di bawah hidung.

Berbeza dengan topeng bedah, topeng kain pada umumnya dapat disesuaikan dengan ketat dan sesuai untuk dipakai di wajah. Oleh itu, gabungan topeng pembedahan dan topeng kain dapat memberikan perlindungan yang lebih baik.

Cara Menggunakan Topeng Ganda yang Betul

Penggunaan topeng berganda juga mesti dilakukan dengan cara yang betul agar dapat berfungsi dengan berkesan. Inilah cara memakai topeng berganda dengan betul:

  • Gunakan topeng pembedahan sebagai lapisan pertama.
  • Pastikan wayar nipis di bahagian atas topeng pembedahan ditekan ke wajah anda, sehingga sesuai dengan bentuk hidung anda.
  • Tutup topeng pembedahan dengan topeng kain yang terdiri daripada 3 lapisan kain. Pakai topeng kain dengan ukuran yang tepat.
  • Pastikan tali atau gelang getah topeng kain terpasang dengan kuat ke telinga atau diikat di bahagian belakang kepala.
  • Cuba hembuskan nafas dan rasakan jika masih ada udara yang mengalir dari bahagian atas dan sisi topeng. Sekiranya masih ada, sesuaikan kedudukan dan kekencangan topeng.
  • Pastikan anda masih boleh bernafas dengan selesa dan tidak merasa pening atau pening kerana penggunaan topeng berganda ini.

Seperti menggunakan topeng dengan cara biasa, topeng bedah tetap harus dibuang setelah satu kali digunakan, walaupun ia ditutup dengan topeng kain. Sementara itu, topeng kain masih boleh digunakan semula, tetapi mesti dicuci terlebih dahulu sehingga bersih.

Penting untuk diingat bahawa topeng berganda yang disarankan di sini hanyalah gabungan topeng pembedahan dan topeng kain. Jangan tutup topeng pembedahan dengan topeng pembedahan yang lain, kerana ini tidak akan memberikan perlindungan yang lebih baik.

Selain itu, tidak semua jenis topeng dapat digandakan, misalnya topeng KN95. Topeng jenis ini sudah mempunyai kemampuan penyaringan udara yang tinggi sehingga tidak perlu dilapisi dengan topeng jenis lain.

Bagi kanak-kanak, penggunaan topeng berganda tidak digalakkan kerana boleh menyukarkan pernafasan bagi kanak-kanak.

Kaedah lain untuk menjadikan topeng lebih berkesan

Sekiranya anda tidak selesa memakai topeng berganda, anda boleh menipu topeng pembedahan agar lebih sesuai pada wajah anda. Kaedahnya adalah seperti berikut:

  • Lipat topeng pembedahan pada separuh, sehingga bahagian atas dan bawah bertemu.
  • Ikat kait topeng di sisi kiri dan kanan untuk membentuk simpul di dekat topeng.
  • Lipat sudut topeng ke bahagian dalam.
  • Pakai topeng, kemudian tekan wayar sehingga mengikut bentuk hidung sehingga tidak ada jurang antara topeng dan wajah.

Cara lain adalah menggunakan pemakai topeng atau pendakap topeng di bahagian luar topeng pembedahan untuk menyokong dan menekan topeng sehingga tidak ada jurang antara muka dan topeng.

Penggunaan topeng berganda dapat melindungi anda dari terkena virus Corona dengan lebih baik. Namun, jangan lupa bahawa ini adalah salah satu cara yang perlu dilakukan untuk mencegah COVID-19.

Selain memakai topeng dengan betul, anda juga perlu melakukannya jarak fizikal, elakkan orang ramai, basuh tangan anda dengan kerap, dan dapatkan vaksin COVID-19 untuk melindungi diri anda dan orang di sekitar anda daripada penyakit ini.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan topeng dan langkah pencegahan lain, atau ada pertanyaan mengenai penyakit COVID-19, jangan ragu untuk berjumpa doktor. anda juga boleh berbual terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER.