8 Pilihan Perubatan Herba Batu Buah Pinggang

Batu ginjal dapat dirawat dengan ubat atau pembedahan. Selain itu, ubat herba untuk batu ginjal juga diketahui dapat melegakan penyakit ini. Jadi, apa jenis ubat-ubatan herba yang boleh digunakan untuk merawat batu ginjal? Ayuh, cari jawapannya di di sini.

Batu ginjal terbentuk kerana pemendapan mineral, garam, atau bahan buangan lain di ginjal. Keadaan ini lebih cenderung berlaku pada orang yang tidak memenuhi keperluan cecair badan mereka, mengambil jenis ubat tertentu, atau mempunyai keadaan perubatan tertentu.

Walaupun nama batu ginjal, batu ini juga dapat terbentuk di tempat lain di sepanjang saluran kencing, seperti di ureter, pundi kencing, atau saluran kencing. Batu ginjal yang cukup kecil umumnya dapat dikeluarkan melalui air kencing dan gejalanya tidak teruk sehingga boleh dirawat di rumah.

Sementara itu, batu yang lebih besar perlu dirawat dengan ubat-ubatan atau prosedur perubatan tertentu, seperti menghancurkan batu ginjal dengan gelombang bunyi berkuasa tinggi (ESWL) atau pembedahan.

Selain rawatan perubatan, ada juga ubat herba untuk batu ginjal yang dianggap dapat menumpahkan dan merawat penyakit ini. Walau bagaimanapun, tidak kira jenis rawatan yang anda mahu gunakan, selalu berjumpa dengan pakar urologi sebelum memulakannya.

Pelbagai Ubat Herba untuk Batu Ginjal

Berikut adalah beberapa ubat herba batu ginjal yang biasa digunakan, termasuk:

1. misai kucing

Tumbuhan misai kucing atau misai kucing banyak digunakan di beberapa negara untuk merawat sakit perut, gout, dan diabetes. Penyelidikan menunjukkan bahawa misai kucing mempunyai sifat antibakteria, antioksidan, dan anti-radang.

Tumbuhan dengan nama Latin Orthosiphon stamineus Ini difikirkan untuk merangsang ginjal untuk mengeluarkan air kencing, sehingga mencegah pemendapan mineral dan garam di dalam ginjal. Walau bagaimanapun, tanaman ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan keberkesanannya dalam merawat batu karang.

2. Lemon

Jus lemon selain menyegarkan juga diketahui berguna sebagai ubat herba untuk batu ginjal. Air lemon mengandungi sitrat yang dapat mengikat kalsium dan mencegah pembentukan batu ginjal.

Selain itu, kandungan sitrat juga dapat memecah batu ginjal menjadi lebih kecil, menjadikannya lebih mudah dilewati.

3. Tanjung

Ekstrak tumbuhan Mimusops elengi atau jubah diketahui dapat mencegah pembentukan batu ginjal secara signifikan dengan menurunkan kadar kreatinin, asid urik, dan urea dalam darah.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan potensi tanaman cape sebagai ubat herba untuk batu ginjal pada manusia.

4. Meniran hijau atau menyokong kanak-kanak

Sebatian yang terdapat di dalam tanaman meniran hijau (Phyllanthus niruri) dianggap mencegah pembentukan batuan sedimen, menghambat pertumbuhan deposit kalsium, dan menjaga kristal agar tidak larut dalam air kencing. Oleh itu, meniran hijau banyak digunakan sebagai ubat herba untuk batu ginjal.

5. Buah delima

Delima kaya dengan antioksidan dan polifenol yang baik untuk menjaga kesihatan buah pinggang. Delima sebagai ubat herba untuk batu ginjal diketahui dapat menghilangkan mineral dan garam yang berlebihan dari air kencing dan mencegah pemendapan kalsium, urea, dan asid urik di buah pinggang.

Delima juga dapat menurunkan keasidan air kencing, sehingga mencegah pembentukan batu ginjal. Walau bagaimanapun, keberkesanan klinikal delima sebagai ubat herba untuk batu ginjal masih perlu dikaji lebih lanjut.

6. Saxifraga ligulata

Tumbuhan ini diketahui melarutkan batu ginjal dan bertindak sebagai antiseptik pada saluran kencing. Dalam dos yang kecil, ekstrak tumbuhan ini dianggap mempunyai kesan diuretik ringan atau dapat meningkatkan pengeluaran air kencing.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan tanaman ini sebagai ubat herba untuk batu ginjal.

7. Ajwain atau ajowan

Ajwain atau ajowan (Trachyspermum ammi) biasanya digunakan untuk menghilangkan rasa sakit akibat batu karang dan batu di saluran kencing.

Setakat ini, sifat diuretik tumbuhan ini digunakan dalam pelbagai formulasi ubat untuk merawat batu karang. Walau bagaimanapun, ini masih belum dapat dibuktikan dengan ujian klinikal selanjutnya.

8. Timun

Untuk merawat batu karang, anda perlu mengambil lebih banyak air setiap hari. Salah satu tanaman yang mengandungi banyak air adalah timun. Selain mengandung banyak air, timun juga rendah oksalat sehingga dapat mencegah pembentukan batu ginjal.

Salah satu sebab seseorang menderita batu ginjal tidak minum air secukupnya.Mengonsumsi banyak air sangat penting, kerana ia dapat menumpahkan garam dan mineral dalam air kencing yang boleh menjadi penyebab pembentukan kristal padat atau batu ginjal .

Batu ginjal dipercayai dapat dirawat dengan menggunakan ubat herba. Namun, perlu diingat bahawa ubat batu ginjal herba tidak dimaksudkan untuk menggantikan ubat preskripsi atau prosedur perubatan, dan penggunaannya sejauh ini masih memerlukan ujian klinikal lebih lanjut.

Oleh itu, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mula mengambil ubat herba batu ginjal. Daripada merawat ayuh, cegah batu karang dengan meminum banyak air!