Mudah dan Praktikal, Ini adalah 5 Cara Menghilangkan Plak pada Gigi

Plak gigi adalah salah satu penyebab kerosakan pada gigi dan gusi. Untuk mengelakkannya, ada cara menghilangkan plak pada gigi yang berkesan dan senang dilakukan. Selain baik untuk gigi dan gusi yang sihat, anda akan lebih yakin ketika anda tersenyum dengan gigi yang tidak plak.

Plak gigi kelihatan seperti lapisan nipis dan licin berwarna putih kekuningan dan biasanya terbentuk di antara gigi atau di sepanjang batas antara gigi dan gusi. Plak gigi terbentuk dari sisa makanan yang tertinggal dan terkumpul di celah gigi.

Sekiranya dibiarkan, plak gigi boleh mengeras dan mencetuskan pembentukan tartar yang boleh menyebabkan kerosakan pada tisu gigi dan gusi. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara membuang plak pada gigi untuk mengelakkan kerosakan yang boleh berlaku.

Kenali Penyakit yang Disebabkan oleh Plak Gigi

Selain tartar, berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh disebabkan oleh plak gigi:

Kerosakan gigi atau kerosakan

Bakteria dari sisa makanan yang tersisa di celah gigi dapat mengeluarkan asid. Bahan ini boleh menyebabkan kerosakan atau rongga pada gigi.

Rongga atau gigi yang reput boleh diisi jika dikesan atau diekstraksi lebih awal. Sekiranya tidak dirawat, kerosakan boleh merebak ke pulpa atau lapisan akar di bahagian tengah gigi dan menyebabkan sakit gigi dan abses.

Penyakit gusi

Gingivitis adalah radang pada gusi yang menjadikan gusi menjadi merah, bengkak, dan sakit. Sekiranya tidak dirawat, gingivitis boleh berkembang menjadi periodontitis.

Periodontitis

Periodontitis adalah jangkitan serius yang boleh menyebabkan kerosakan gigi di sekitar rahang. Lama kelamaan, jangkitan boleh menyebabkan jurang antara gigi dan gusi terbentuk dan menyebabkan gigi mudah gugur.

Cara Mengeluarkan Plak pada Gigi

Selain menyebabkan penyakit, plak gigi juga menjadikan gigi kelihatan kuning, sehingga senyuman menjadi tidak sedap dipandang. Untuk mencegah dan menghilangkan plak pada gigi anda, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan:

1. Gosok gigi dengan kerap

Cara paling berkesan untuk menghilangkan plak pada gigi adalah dengan menggosok gigi dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam. Menyikat gigi secara berkala dapat menghilangkan serpihan makanan, mencegah pembentukan plak, dan menghancurkan plak yang sudah mulai terbentuk.

2. Menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida

Ubat gigi yang mengandungi fluorida dapat menjadikan permukaan gigi lebih keras, sehingga memberikan lebih banyak perlindungan pada gigi dari pembentukan plak dan risiko berlakunya rongga.

3. Tukar berus gigi anda dengan kerap

Ganti berus gigi anda setiap 3-4 bulan atau ketika bulu mula kelihatan rosak dan tidak lagi berkesan membersihkan gigi anda. Selain itu, pilih berus gigi yang lembut, terutama bagi anda yang mempunyai gigi sensitif.

4. Gunakan benang gigi

Untuk membersihkan gigi anda, gunakan benang gigi sekurang-kurangnya sekali sehari sebelum tidur pada waktu malam. Ini penting untuk dilakukan untuk membuang sisa makanan yang tertinggal dan tidak dapat dicapai dengan berus gigi.

5. Berkumur dengan ubat kumur

Mouthwash mengandungi antiseptik untuk membunuh bakteria antara gigi dan lidah. Pilih ubat kumur yang mengandungi cetylpyridinium klorida , fluorida , atau peroksida untuk mengelakkan plak dan rongga.

Anda juga perlu menghadkan pengambilan makanan dan minuman bergula, seperti gula-gula, ais krim, coklat, atau minuman ringan. Jangan lupa memberus gigi sebaik sahaja makan makanan manis supaya bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi dan gusi tidak berkembang.

Selain cara menghilangkan plak pada gigi di atas, anda juga boleh membuang plak dengan rawatan penskalaan. Satu perkara yang perlu anda ingat adalah melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor gigi setiap 6 bulan agar kesihatan pergigian sentiasa terjaga.