Perubatan Tonsil dan Cara Meringankan Radang tonsil yang perlu anda ketahui

Kaedah yang mana Kaedah yang paling biasa untuk merawat tonsilitis adalah pembedahan. Walau bagaimanapun sebelum memutuskan pembedahan, ada ubat tonsilitis yang boleh dimakan dan beberapa caraapa yang boleh anda lakukan sendiri di rumah melegakan radang amandel.

Radang amandel atau radang amandel adalah radang amandel yang boleh disebabkan oleh virus atau bakteria influenza Streptokokus. Walaupun menyakitkan dan menjengkelkan, tonsilitis biasanya tidak menyebabkan komplikasi serius.

Cara MerawatTonsillitis di Rumah

Rawatan untuk tonsilitis bergantung kepada penyebabnya. Radang amandel ditandai dengan gejala seperti sakit tekak, sukar menelan, demam, dan amandel yang membesar dan kemerahan. Sekiranya tidak ada keadaan lain, radang amandel biasanya hilang sendiri selepas 3-4 hari.

Untuk melegakan keluhan dan gejala tonsilitis, anda boleh melakukan cara berikut:

Berkumur dengan air garam

Berkumur dengan air garam dapat melegakan sakit tekak pada radang amandel. Anda boleh mencampurkan garam teh dengan cawan (120 ml) air suam, sebagai ubat kumur.

Ambil makanan lembut atau sejuk

Semasa mengalami radang amandel, anda disarankan untuk makan makanan lembut atau sejuk, seperti ais krim, puding, jus, yogurt, dan smoothie. Sekiranya boleh, anda juga boleh memakan ketulan ais atau lozenges.

pasang pelembap

Sekiranya keadaan udara di dalam bilik kering, gunakannya pelembap. Alat ini akan menjadikan udara lebih lembab, dan dapat menghilangkan virus yang menyebabkan radang amandel. Udara yang lembap dapat membantu melegakan sakit tekak dan ketidakselesaan di kerongkong.

Selain tiga kaedah di atas, minum air secukupnya, banyak berehat, tidak merokok, dan mengelakkan asap rokok juga akan membantu mengurangkan keluhan akibat radang amandel.

Ubat tonsilitis mengikut cadangan doktor

Kaedah lain yang boleh anda lakukan untuk mengubati radang amandel adalah dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti paracetamol. Tetapi sebelum mengambil ubat penahan sakit, baca dahulu dos dan peraturan penggunaannya.

Sekiranya tonsilitis disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda secara amnya akan menetapkan antibiotik. Beberapa jenis antibiotik yang diberikan oleh doktor adalah: amoksisilin dan doxycycline.

Doktor akan mengesyorkan penggunaan ubat ini selama 10 hari dan mesti terus diminum walaupun keadaan anda telah bertambah baik. Sekiranya pengambilan ubat dihentikan secara tiba-tiba atau tidak digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor, ia boleh memberi kesan pada memburukkan keadaan atau membuat jangkitan merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Segera berjumpa doktor jika tonsilitis yang anda alami disertai dengan gejala demam atau gejala terus muncul selama lebih dari 2 minggu (kronik). Untuk beberapa keadaan, doktor boleh melakukan pembedahan membuang tonsil atau tonsilektomi. Beberapa syarat ini termasuk:

  • Ubat antibiotik tidak berkesan untuk melegakan tonsilitis akibat jangkitan bakteria
  • Gejala yang muncul semakin teruk
  • Komplikasi timbul, seperti kesukaran menelan, kesukaran bernafas, dan sukar tidur

Prosedur tonsilektomi dilakukan di bawah anestesia umum dan tempoh pemulihan biasanya berlangsung 7-14 hari. Berunding dengan doktor mengenai faedah dan risiko yang berkaitan dengan prosedur yang harus dilakukan.