7 Kebaikan Asparagus untuk Kesihatan Tubuh

Asparagus mungkin masih jarang dimakan atau terdengar asing bagi masyarakat Indonesia. Sebenarnya, faedah asparagus untuk kesihatan badan tidak kurang hebatnya daripada jenis sayur-sayuran lain.

Asparagus memiliki bentuk menyerupai batang buluh dan berukuran kecil. Sayuran hijau dan putih ini boleh dimakan secara langsung atau diproses dengan menggoreng atau memanggang. Asparagus juga dapat digunakan sebagai ramuan dalam sup.

Asparagus dikenali sebagai salah satu sayuran yang paling berkhasiat. Dalam hidangan atau kira-kira 100 gram asparagus, terdapat 20 kalori dan pelbagai nutrien, seperti:

  • 1.8-2 gram serat
  • 2 gram protein
  • 3.8–4 gram karbohidrat
  • 25 miligram kalsium
  • 2 miligram besi
  • 200 miligram kalium
  • 50 miligram fosforus
  • 0,5 miligram zink
  • 1.1 miligram vitamin E
  • 40 mikrogram vitamin K

Bukan hanya berbagai nutrien di atas, asparagus juga mengandung folat, vitamin A, vitamin B, vitamin C, selenium, dan berbagai antioksidan, seperti kolin dan flavonoid, dalam kadar yang cukup tinggi.

Pelbagai Khasiat Asparagus

Pelbagai nutrien yang terdapat dalam asparagus menjadikan sayur ini mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa faedah asparagus yang anda dapat:

1. Mencegah penyakit kronik

Asparagus mengandungi antioksidan, seperti vitamin C, flavonoid, dan polifenol. Berkat kandungan antioksidannya, asparagus berguna untuk melindungi sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan kepada radikal bebas.

Pendedahan yang tinggi terhadap radikal bebas diketahui mencetuskan kerosakan sel di dalam badan dan meningkatkan risiko beberapa penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan diabetes.

2. Melancarkan saluran pencernaan

Asparagus mempunyai kandungan serat yang cukup tinggi dan diketahui baik untuk saluran pencernaan. Dengan kerap makan makanan berserat, seperti asparagus, anda dapat mengelakkan risiko sembelit.

Bukan hanya mencegah, kandungan serat dalam asparagus juga mampu mengatasi sembelit.

3. Menjaga kesihatan janin

Asparagus juga mengandungi nutrien yang penting untuk kesihatan ibu hamil dan janin, seperti folat, protein, dan pelbagai vitamin dan mineral.

Folat adalah nutrien penting yang diperlukan pada peringkat awal kehamilan. Nutrien ini berfungsi untuk memastikan janin tumbuh dan berkembang dengan sihat. Wanita hamil yang mengambil cukup folat dapat melindungi janin mereka dari risiko kecacatan tiub saraf, seperti spina bifida.

4. Menghalang pertumbuhan sel barah

Antioksidan adalah bahan yang dapat mencegah kerosakan sel dan menghalang pertumbuhan sel barah. Oleh itu, kandungan antioksidan dalam asparagus baik untuk mencegah pertumbuhan sel barah. Walau bagaimanapun, faedah asparagus yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Untuk mencegah barah, anda masih disarankan untuk menjalani gaya hidup yang sihat, seperti tidak merokok dan minum minuman beralkohol, mendapatkan waktu rehat yang cukup, mengawal tekanan, dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dengan doktor.

4. Pastikan tekanan darah tetap stabil

Asparagus mengandungi asparagine asid amino yang bertindak sebagai diuretik semula jadi. Bahan ini dapat merangsang tubuh untuk menghilangkan lebih banyak garam, air, dan bahan toksik melalui air kencing. Pengurangan kadar garam di dalam badan, dapat menjaga tekanan darah tetap stabil.

Bukan hanya itu, kesan diuretik asparagus juga menjadikan anda lebih kerap membuang air kecil. Oleh itu, risiko anda mendapat jangkitan saluran kencing akan berkurang kerana bakteria di saluran kencing dikeluarkan dalam air kencing.

6. Mengawal gula darah

Asparagus adalah makanan dengan indeks glisemik rendah. Ini bermaksud, asparagus tidak akan membuat gula darah naik secara drastik.

Bukan hanya itu, asparagus juga kaya dengan karbohidrat kompleks, antioksidan, dan serat. Kandungannya diketahui baik untuk mencegah peningkatan kadar gula dalam darah dan menjaga gula darah tetap stabil.

7. Mengekalkan berat badan

Asparagus adalah sayuran yang rendah kalori, jadi berguna untuk mencegah kenaikan berat badan. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan atau diet, tidak ada salahnya menambahkan asparagus dalam pilihan diet anda.

Selain pelbagai faedah di atas, asparagus juga berperanan dalam proses pembekuan darah ketika berlaku kecederaan dan meningkatkan kekuatan tulang. Ini disebabkan oleh kandungan kalsium dan vitamin K yang tinggi dalam asparagus.

Asparagus adalah salah satu jenis makanan yang baik untuk dimakan untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mempunyai alahan terhadap sayur ini. Walau bagaimanapun, kes alergi terhadap asparagus agak jarang berlaku.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pemakanan dan faedah asparagus, anda boleh bertanya kepada pakar pemakanan.