Memahami Sistem Musculoskeletal dan Gangguan yang Boleh Berlaku

Sistem muskuloskeletal adalah sistem yang terdiri daripada otot, tisu penghubung, saraf, dan tulang dan sendi. Sistem ini memainkan peranan penting dalam pergerakan badan. Oleh itu, jika sistem muskuloskeletal terganggu, keupayaan untuk bergerak dan menjalankan aktiviti dapat terganggu.

Dengan sistem muskuloskeletal, tubuh dapat bergerak dan melakukan berbagai kegiatan, seperti berjalan, berlari, berenang, semudah mengambil benda.

Sistem muskuloskeletal juga berperanan dalam membentuk postur dan bentuk badan dan melindungi pelbagai organ penting, seperti otak, jantung, paru-paru, ginjal, dan hati.

Anatomi Sistem Muskuloskeletal

Sistem muskuloskeletal terdiri dari pelbagai bahagian dan tisu badan, iaitu:

1. Tulang

Tulang adalah salah satu bahagian utama dalam sistem muskuloskeletal yang berfungsi menyokong dan memberi bentuk pada tubuh, menyokong pergerakan tubuh, melindungi organ tubuh, dan menyimpan mineral kalsium dan fosforus. Orang dewasa pada amnya mempunyai sekitar 206 tulang.

Tulang terdiri daripada lapisan luar dan dalam. Lapisan luar tulang mempunyai tekstur keras dan terbuat dari protein, kolagen, dan pelbagai mineral, termasuk kalsium.

Sementara itu, bahagian dalam tulang memiliki tekstur yang lebih lembut dan mengandung sumsum tulang, di mana sel darah merah, sel darah putih, dan platelet atau platelet darah dihasilkan.

2. Sendi

Sendi adalah hubungan antara dua tulang. Sebilangan sendi boleh digerakkan, tetapi ada yang tidak.

Sendi yang tidak bergerak adalah contoh sambungan di plat tengkorak. Sementara itu, sendi bergerak termasuk sendi jari dan jari kaki, siku, pergelangan tangan, bahu, rahang, pinggul, lutut, dan pergelangan kaki.

3. Otot

Terdapat tiga jenis otot yang merupakan sebahagian daripada sistem muskuloskeletal, iaitu otot rangka, otot jantung, dan otot licin.

Otot rangka adalah otot yang melekat pada tulang dan sendi. Otot ini dapat meregangkan dan menguncup ketika badan bergerak, seperti ketika berjalan, menggenggam objek, atau ketika mengubah posisi tubuh, seperti membongkok dan meluruskan lengan atau kaki.

Sementara itu, otot licin adalah sejenis otot yang terdapat pada organ tubuh, seperti saluran pencernaan dan saluran darah. Aktiviti otot licin diatur oleh saraf autonomi, sehingga mereka dapat berfungsi secara automatik.

Sama seperti otot licin, otot jantung juga berfungsi secara automatik dalam mengepam darah ke seluruh badan, tetapi struktur tisu otot ini serupa dengan otot rangka.

Di saluran pencernaan, otot licin bertanggungjawab untuk menggerakkan usus sehingga makanan dan minuman dapat dicerna, kemudian dikeluarkan sebagai najis. Pada saluran darah, otot licin bertanggungjawab mengatur aliran darah dengan melebarkan atau menyempitkan saluran darah.

4. tulang rawan

Tulang rawan adalah sejenis tisu penghubung yang menutupi sendi. Selain berada di antara sendi tulang, tulang rawan juga terdapat di hidung, telinga, dan paru-paru.

Tulang rawan mempunyai struktur yang tegas, tetapi lebih lentur dan fleksibel, tidak seperti kerangka. Tulang rawan menghalang tulang dan sendi bergesekan antara satu sama lain dan bertindak sebagai peredam fizikal ketika badan cedera.

5. Ligamen

Ligamen adalah tisu penghubung yang menghubungkan tulang dan sendi. Ligamen terdiri daripada serat elastik yang terdiri daripada protein. Tisu penghubung ini berfungsi untuk menyokong sendi, seperti lutut, pergelangan kaki, siku, dan bahu, dan memungkinkan pergerakan badan.

6. Tendon

Tendon adalah tisu penghubung berserat tebal yang berfungsi untuk menghubungkan otot ke tulang. Tendon terdapat di seluruh badan, dari kepala, leher, hingga kaki.

Terdapat banyak jenis tendon dan salah satunya ialah tendon Achilles, tendon terbesar di dalam badan. Tendon ini melekatkan otot betis ke tulang tumit dan membolehkan kaki dan kaki bergerak. Sementara itu, tendon manset pemutar di bahu berfungsi untuk menyokong pergerakan bahu dan lengan.

Bagaimana Sistem Muskuloskeletal Berfungsi

Apabila anda ingin menggerakkan badan anda, otak anda menghantar isyarat melalui sistem saraf anda untuk mengaktifkan otot rangka anda.

Setelah menerima dorongan atau rangsangan dari otak, otot akan menguncup. Pengecutan otot ini menarik tendon dan tulang untuk membuat badan bergerak.

Sementara itu, untuk merehatkan otot, sistem saraf akan menghantar mesej kepada otot untuk berehat dan berehat. Otot yang santai akan berhenti berkontrak, jadi pergerakan badan juga akan berhenti.

Pelbagai Gangguan Sistem Muskuloskeletal

Gangguan sistem muskuloskeletal dapat menyebabkan pelbagai keluhan, mulai dari sakit, kekejangan otot atau sendi, hingga kesukaran bergerak. Terdapat banyak gangguan atau penyakit yang boleh terjadi pada sistem muskuloskeletal, termasuk:

 • Kecederaan, seperti patah tulang, dislokasi, kecederaan otot, dan keseleo
 • Kecacatan tulang, misalnya kerana kecederaan, osteoporosis, penyakit degeneratif, gangguan genetik, dan tumor atau barah
 • Osteomielitis atau jangkitan tulang dan tisu sekitarnya
 • Gangguan sendi, seperti arthritis, air mata ligamen, bursitis, kehelan sendi, dan sakit sendi
 • Gangguan sendi lutut, termasuk kecederaan meniskus dan air mata di ligamen lutut
 • Masalah otot, seperti air mata otot, atrofi otot, kecederaan hamstring, dan sarkopenia atau kehilangan jisim otot kerana penuaan
 • Penyakit autoimun, seperti artritis reumatoid, vaskulitis, spondylitis ankylosing, dan lupus

Cara Mengekalkan Sistem Muskuloskeletal yang Sihat

Agar sistem muskuloskeletal dapat berfungsi dengan baik, anda perlu menjaga kesihatan sistem ini dan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Kaedahnya adalah seperti berikut:

 • Lakukan senaman secara teratur, misalnya dengan berjalan kaki, berenang, latihan berat badan, yoga, atau Pilates.
 • Perbaiki postur badan anda, dengan membiasakan diri dengan duduk dan berdiri tegak.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal untuk mengurangkan tekanan berlebihan pada tulang dan sendi.
 • Makan makanan berkhasiat seimbang, terutama makanan yang mengandungi kalsium, protein, dan vitamin D, untuk menjaga tulang kuat.
 • Berhenti merokok dan kurangkan pengambilan minuman beralkohol.

Selain itu, anda juga perlu menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala (pemeriksaan) kepada doktor untuk memantau keadaan sistem muskuloskeletal. Pemeriksaan ini penting, terutama pada orang yang lanjut usia kerana mereka lebih berisiko mengalami masalah tulang, seperti osteoporosis.

Sistem muskuloskeletal mempunyai peranan yang sangat besar dalam pergerakan badan dan kemampuan untuk bergerak. Di samping itu, penghambatan pergerakan boleh menyebabkan masalah kesihatan umum.

Oleh itu, jika anda mengalami aduan yang berkaitan dengan sistem muskuloskeletal, seperti sakit ketika bergerak atau otot terasa kaku, segera berjumpa doktor.