Ketahui Jenis dan Cara Menghilangkan Tanda Lahir

Sebilangan orang mungkin merasa tidak selesa kerana mempunyai tanda lahir, jadi merasa perlu membuangnya. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membuang tanda lahir. Walau bagaimanapun, cara membuang tanda lahir mesti disesuaikan dengan jenis tanda lahir.

Setiap orang pada amnya mempunyai tanda lahir dengan warna, bentuk, dan ukuran yang berbeza. Hingga kini, penyebab kemunculan tanda lahir tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap disebabkan oleh faktor genetik yang diwarisi daripada ibu bapa.

Menghapus tanda lahir tidak boleh dilakukan dengan sewenang-wenangnya dan mesti disesuaikan dengan jenis dan keadaan kesihatan. Sekiranya anda mempunyai tanda lahir dan sangat terganggu olehnya, pertimbangkan penjelasan berikut sehingga anda dapat lebih memahami aduan yang anda alami.

Jenis Tanda Lahir

Tanda lahir terbahagi kepada dua kumpulan utama, iaitu:

Tanda lahir pigmen

Tanda lahir pigmen muncul kerana gangguan pada pigmen kulit. Pigmen adalah pewarna yang menentukan warna kulit badan. Tanda lahir pigmen terbahagi kepada 3 jenis, iaitu:

 • Tahi lalat

  Ciri-ciri tahi lalat yang perlu disyaki barah kulit adalah bentuknya tidak teratur, tahi lalat yang baru tumbuh dengan pewarnaan tidak seragam, dan mempunyai ukuran lebih dari 6 milimeter dan bertambah besar dengan cepat.

 • Café au lait (noda susu kopi)

  Tanda lahir cafe au lait menyerupai noda kulit coklat muda yang serupa dengan warna susu kopi dan biasanya berbentuk bujur. Tanpa rawatan, tanda lahir ini akan terus kekal pada kulit.

  Tanda lahir cafe au lait bukan perkara berbahaya. Namun, jika jumlahnya lebih dari 6, tanda lahir ini perlu diperiksa oleh doktor, kerana ia mungkin merupakan tanda neurofibromatosis atau tumor pada tisu saraf.

 • Tempat Mongolia (tempat Mongolia)

  Tanda lahir jenis ini dapat dikenali oleh kawasan kulit berwarna kelabu biru (seperti lebam) dan biasanya muncul di bahagian belakang dan punggung, walaupun boleh juga muncul di bahagian tubuh yang lain. Tompok-tompok Mongolia pada umumnya akan memudar sendiri tanpa rawatan.

Tanda lahir vaskular

Tanda lahir vaskular muncul kerana gangguan atau kelainan pada saluran darah di bawah kulit. Beberapa jenis tanda lahir vaskular yang paling biasa adalah:

 • Titik Makula

  Tanda lahir tempat makular dicirikan oleh kemunculan tompok kemerahan pada kulit. Tanda lahir jenis ini biasanya terdapat di dahi, kelopak mata, dan belakang leher. Seperti kebanyakan tanda lahir, tompok makula dapat memudar dengan sendirinya, tetapi ia juga dapat berlanjutan.

 • Hemangioma

  Tanda lahir hemangioma boleh muncul di mana sahaja di badan dan umumnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, hemangioma perlu segera diperiksa oleh dokter jika tanda lahir ini muncul di wajah, di sekitar mata, atau tumbuh dengan cepat dan menyebabkan bisul.

 • Noda wain port

  Tanda lahir noda wain port atau nevus flammeus dicirikan oleh penampilan bintik-bintik seperti warna anggur, yang berwarna merah jambu hingga merah keunguan.

  Umumnya, tanda lahir ini hanya muncul di satu bahagian badan. Walau bagaimanapun, mungkin noda wain port juga muncul di bahagian badan yang lain.

  Tanda lahir noda wain port yang berada di sekitar mata dan sering dikaitkan dengan masalah penglihatan, seperti glaukoma, juga memerlukan perhatian perubatan.

Penghapusan Tanda Lahir

Sebilangan besar tanda lahir tidak berbahaya dan hilang sendiri seiring bertambahnya usia. Namun, jika itu mengganggu, tanda lahir dapat dikeluarkan oleh doktor dengan beberapa kaedah.

Cara membuang tanda lahir yang dilakukan oleh doktor tidak selalu sama pada setiap pesakit. Ini perlu disesuaikan dengan jenis tanda lahir pesakit, sejarah perubatan, dan keadaan keseluruhan pesakit.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh digunakan oleh doktor untuk menghilangkan tanda lahir:

1. Pembedahan pembuangan tanda lahir

Oleh kerana mereka berpotensi berubah menjadi barah kulit, tahi lalat adalah salah satu jenis tanda lahir yang sering dirawat dengan kaedah ini. Pembedahan untuk membuang tahi lalat sebagai tanda lahir boleh dilakukan dengan pembedahan, terapi laser, atau cauterization (pembedahan elektrik).

Walau bagaimanapun, doktor juga boleh melakukan beberapa kaedah pembedahan di atas untuk menghilangkan jenis tanda lahir lain, seperti: noda wain port dan cafe au lait.

2. Penggunaan kortikosteroid

Hemangioma yang berkembang pesat untuk mempengaruhi penglihatan atau organ penting lain dapat dirawat dengan kortikosteroid oral atau suntikan. Ubat ini diberikan untuk mengecilkan ukuran hemangioma, sehingga akhirnya hemangioma akan hilang.

3. Propranolol

Propranolol adalah ubat yang banyak digunakan untuk merawat masalah jantung dan tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, dengan dos yang disesuaikan, ubat ini juga dianggap berkesan dalam memudar dan menghilangkan tanda lahir hemangioma.

Walau bagaimanapun, propranolol juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti batuk kering, cirit-birit, merasa lemah, mual, mata kering, degupan jantung menurun, dan keguguran rambut.

Sebilangan besar tanda lahir bukanlah masalah kesihatan yang serius. Namun, berhati-hatilah jika tanda lahir muncul bersamaan dengan gejala lain, seperti sakit, mati rasa, nanah atau luka, dan ukurannya membesar atau membesar dengan cepat. Sekiranya anda mempunyai tanda lahir dengan ciri-ciri ini, anda harus segera berjumpa doktor.