Cara menghilangkan rambut muka yang selamat dan berkesan

Rambut yang tumbuh di wajah sering menjadikan wanita kurang yakin diri. Untuk mengatasinya, ada beberapa cara untuk menghilangkan rambut wajah yang boleh dipilih, baik secara semula jadi atau melalui rawatan perubatan. Setiap kaedah mempunyai faedah dan risiko tersendiri.

Pertumbuhan rambut wajah adalah keadaan semula jadi yang dapat dialami oleh sesiapa saja, baik lelaki maupun wanita. Walau bagaimanapun, keadaan ini pada umumnya lebih dialami oleh lelaki.

Walau bagaimanapun, pada beberapa wanita, rambut wajah bahkan boleh tumbuh lebih tebal dan lebih kelihatan, sehingga sering mengganggu penampilan. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan rambut muka. Terdapat kaedah yang semula jadi dan boleh dilakukan secara bebas di rumah atau melalui prosedur perubatan tertentu.

Cara menghilangkan rambut wajah secara semula jadi

Terdapat beberapa cara semula jadi untuk menghilangkan rambut wajah secara bebas di rumah, termasuk:

1. Mencukur rambut muka

Mencukur adalah cara paling mudah untuk menghilangkan rambut muka. Namun, banyak orang berpendapat bahawa mencukur sebenarnya dapat menjadikan rambut atau bulu lebih tebal, lebih gelap, dan tumbuh lebih cepat.

Sebenarnya, mencukur tidak menjadikan rambut lebih tebal dan tumbuh lebih cepat. Namun, mencukur menjadikan rambut tumbuh dengan hujung yang tumpul, sehingga rambut kelihatan lebih jelas dan kasar.

Oleh itu, gunakan krim pencukur atau pelembap sebelum mencukur untuk mengelakkan kulit daripada dipotong atau calar semasa menggunakan pisau cukur.

2. Menghilangkan rambut muka

Mencabut rambut menggunakan pinset juga boleh menjadi cara untuk menghilangkan rambut muka. Walau bagaimanapun, kaedah ini boleh memakan masa lebih lama dan menyebabkan rasa sakit ketika rambut atau rambut muka dikeluarkan.

3. Lakukan waxing

Waxing Ini dilakukan dengan menggunakan lilin khas atau cairan gula ke permukaan kulit yang berbulu, kemudian dilekatkan pada kain dan ditarik sehingga bulu dapat ditarik keluar. Kaedah ini biasanya digunakan untuk menghilangkan rambut tebal dan panjang.

Waxing adalah kaedah yang dianggap berkesan untuk menghilangkan rambut muka ke akar. Kelebihan melakukan waxing adakah kulit akan terasa lebih halus kerana secara serentak dapat membuang sel kulit mati.

Walau bagaimanapun, kaedah ini juga membawa risiko menyebabkan kulit menjadi jengkel, radang, dan dijangkiti. Kaedah waxing juga boleh menyebabkan kesakitan.

4. Menggunakan epilator

Cara epilator berfungsi hampir sama dengan waxing, iaitu menghilangkan rambut dari akar. Walau bagaimanapun, epilator tidak menggunakan media lilin, tetapi alat yang kelihatan serupa dengan pencukur rambut elektrik.

Salah satu kelebihan menggunakan epilator adalah menjadikan kulit lebih licin dan hasilnya bertahan lebih lama daripada menghilangkan rambut muka dengan mencukur atau mencabut rambut wajah.

Sekiranya kaedah itu digunakan dengan betul, menghilangkan rambut muka dengan epilator cenderung lebih selesa dan tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, penggunaan alat ini dapat menyebabkan kerengsaan dan jangkitan pada wajah.

5. Menggunakan penipisan

Depilator adalah losyen, krim, atau gel yang mengandungi bahan kimia yang merosakkan rambut wajah. Kaedah ini agak mudah dilakukan, murah dan tidak menyakitkan.

Walaupun praktikal, produk ini berpotensi menyebabkan kerengsaan dan mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Sekiranya dibiarkan terlalu lama di wajah, penipisan boleh menyebabkan lecet, ruam, dan luka di wajah.

Sebelum digunakan, sapukan produk terlebih dahulu pada lengan dalam dan perhatikan tindak balasnya setelah 2 hari. Pemilik kulit sensitif harus mengelakkan penipisan kerana kandungan produk ini cenderung menyebabkan reaksi yang menjengkelkan.

Cara menghilangkan rambut muka secara perubatan

Cara menghilangkan rambut wajah secara semula jadi mudah, tetapi hasilnya cenderung tidak bertahan lama. Untuk hasil kekal atau tahan lama, anda boleh memilih cara menghilangkan rambut muka dengan prosedur perubatan tertentu, seperti:

Terapi laser

Terapi laser dilakukan dengan memancarkan cahaya khas yang akan diserap oleh pigmen atau pewarna (melanin) pada bulu atau rambut.

Apabila diserap oleh sel rambut, tenaga cahaya akan ditukar menjadi panas sehingga boleh merosakkan akar rambut. Selepas itu, akar rambut ini akan menghalang pertumbuhan rambut yang tidak diingini.

Walaupun berkesan, bagaimana cara menghilangkan rambut wajah menggunakan terapi laser mempunyai risiko menyebabkan komplikasi dalam bentuk kemerahan dan keradangan kulit. Selain itu, laser juga tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai warna kulit gelap.

Setelah menjalani terapi laser untuk menghilangkan rambut wajah, anda juga disarankan untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari dan jangan menggunakan kaedah lain untuk menghilangkan rambut wajah.

Elektrolisis

Elektrolisis adalah kaedah penyingkiran rambut dengan memasukkan jarum halus ke dalam folikel rambut atau akar. Arus elektrik kemudian disalurkan melalui jarum untuk menghancurkan akar rambut dan menghentikan pertumbuhan rambut.

Berbanding dengan kaedah lain, hasil yang diperoleh melalui elektrolisis cenderung lebih tahan lama. Walau bagaimanapun, biasanya memerlukan beberapa sesi prosedur elektrolisis untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Elektrolisis biasanya memerlukan rawatan berulang selama 12-18 bulan. Kaedah ini juga boleh menimbulkan beberapa risiko, seperti jangkitan, pembentukan keloid, dan perubahan warna pada kulit.

Cara menghilangkan rambut muka boleh dilakukan secara semula jadi atau perubatan. Namun, sebelum memilih cara menghilangkan rambut muka, pertimbangkan terlebih dahulu kelebihan dan kekurangan setiap kaedah ini.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk memilih cara menghilangkan rambut muka yang anda anggap menjengkelkan, tidak ada salahnya berjumpa dengan pakar dermatologi mengenai kaedah yang betul, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif.