10 Fakta mengenai Hormon Dopamine

Hormon dopamin adalah sebatian kimia di otak yang berperanan dalam menyampaikan rangsangan ke seluruh badan. Hormon ini mempengaruhi pelbagai aktiviti manusia, dari kemampuan mengingat untuk menggerakkan badan.

Hormon dopamin juga dikenali sebagai hormon kawalan emosi. Apabila dilepaskan dalam jumlah yang tepat, hormon ini akan meningkatkan mood, sehingga orang akan merasa lebih bahagia dan bahagia. Sebaliknya, kekurangan hormon dopamin akan menjadikan mood anda tidak baik, malah boleh meningkatkan risiko kemurungan.

Ketahui Fakta mengenai Dopamine Hormone

Berikut adalah beberapa fakta penting mengenai hormon dopamin yang perlu anda ketahui:

1. Mempunyai fungsi sebagai neurotransmitter

Di dalam badan, hormon dopamin dikenali sebagai neurotransmitter, yang merupakan sebatian kimia yang bertindak sebagai konduktor rangsangan (mesej dalam bentuk rangsangan) ke sel-sel saraf, baik di otak dan otot.

2. Menjana perasaan positif

Hormon dopamin mempengaruhi timbulnya perasaan yang menyenangkan, mulai dari jatuh cinta, kegembiraan, motivasi, hingga kepercayaan diri. Tetapi jika dilepaskan secara berlebihan, hormon ini dapat membuat seseorang menjadi terobsesi dengan sesuatu.

3. Mempengaruhi tingkah laku

Dopamine juga boleh mempengaruhi tingkah laku seseorang. Apabila dilepaskan pada tahap yang tepat, hormon dopamin akan menjadikan seseorang lebih bersemangat dan bermotivasi.

4. Menyokong penghadaman dan imuniti

Hormon dopamin dapat membantu proses pencernaan, dengan menjadikan saluran pencernaan mencerna nutrien secara optimum. Selain itu, hormon dopamin juga dapat meningkatkan daya tahan dan mengurangkan keradangan.

5. Menjadi vasodilator

Pada tahap normal, hormon dopamin di saluran darah boleh menjadi vasodilator. Ini bermaksud bahawa hormon ini membuat saluran darah tidak melebar sehingga tekanan darah tidak meningkat.

6. Menjejaskan kerja organ tubuh

Hormon dopamin boleh mempengaruhi kerja organ penting dalam badan, seperti buah pinggang dan pankreas. Di buah pinggang, hormon ini akan meningkatkan pengeluaran air kencing. Semasa di pankreas, hormon dopamin akan menekan pengeluaran hormon insulin, yang berperanan dalam menjaga kadar gula darah yang stabil.

7. Berperanan dalam munculnya gangguan pada otak

Pelepasan terlalu banyak dopamin di otak telah terbukti dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap skizofrenia. Sebaliknya, tahap dopamin yang terlalu rendah di otak dikaitkan dengan perkembangan penyakit Parkinson.

8. Mempengaruhi keupayaan untuk fokus

Keabnormalan hormon dopamin di otak sering dikaitkan dengan gangguan defisit perhatian dan hiperaktif.gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD). Oleh itu, penghidap ADHD akan diberi ubat untuk meningkatkan pengeluaran dopamin di otak.

9. Meningkatkan kerja jantung dan aliran darah ke buah pinggang

Kesan ini menjadikan ubat-ubatan yang mengandungi hormon dopamin dapat digunakan untuk mengobati kejutan, misalnya karena gagal jantung, gagal ginjal, cedera, atau serangan jantung.

10. Boleh dicetuskan oleh beberapa jenis ubat

Beberapa jenis ubat, seperti kokain, heroin, dan metamfetamin, dapat memicu otak untuk melepaskan sejumlah besar hormon dopamin dan membuat seseorang merasa senang.

Hormon dopamin memainkan peranan penting agar tubuh dapat berfungsi dengan optimum. Sekiranya anda merasa memerlukan ubat untuk meningkatkan pembebasan dopamin di dalam badan, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, untuk mendapatkan faedah yang optimum dan mengurangkan risiko kesan sampingan.