Rasa Keenam dan Penjelasan Perubatannya

Pengertian keenam sering dianggap sebagai pengertian khusus, kerana tidak semua orang memilikinya dan kadang-kadang sukar untuk dijelaskan dengan akal sehat. Sebenarnya, pengertian keenam dapat dibuktikan dengan logik dari sisi perubatan.

Manusia pada umumnya mempunyai lima deria dengan fungsi masing-masing, iaitu deria penglihatan, pendengaran, bau, rasa, dan sentuhan.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang mempunyai lebih banyak kebolehan, seperti membaca fikiran orang lain, mengetahui peristiwa atau perkara yang tidak diketahui oleh orang lain, merasakan sesuatu tidak betul, atau melihat masa depan. Keupayaan ini sering disebut sebagai indera keenam.

Menurut KBBI, indera keenam dapat ditafsirkan sebagai alat untuk merasakan sesuatu secara naluri atau intuitif. Dalam psikologi, pengertian keenam juga dikenali sebagai persepsi ekstrasensori (ESP) atau indera tambahan, iaitu kemampuan untuk menerima maklumat yang tidak diperoleh melalui lima deria fizikal, tetapi dengan akal.

Pengertian keenam hampir selalu dikaitkan dengan perkara-perkara mistik, seperti indigo pada kanak-kanak. Namun, pada hakikatnya, pengertian keenam dapat dijelaskan oleh logik dan bukti saintifik.

Memahami Rasa Keenam Secara Logik

Terdapat beberapa cara untuk menggambarkan pengertian keenam secara logik dan saintifik pada manusia, iaitu:

1. Keupayaan otak

Sehingga kini, banyak penyelidik berminat untuk mengungkap fakta mengenai deria keenam. Sebenarnya, ada kajian yang menunjukkan bahawa deria keenam berkaitan dengan otak.

Terdapat bahagian otak yang dipanggil korteks cingulate anterior (ACC) dianggap dapat memantau atau merasakan perubahan kecil di lingkungan, bahkan ketika kita tidak menyadarinya. Perubahan ini kemudian digunakan sebagai asas untuk menyesuaikan tingkah laku.

ACC, yang terletak di bahagian depan otak, dianggap merasakan bahaya. Akibatnya, ACC dapat memberikan peringatan awal yang membantu melepaskan diri dari situasi yang tidak menyenangkan.

Selain itu, aktiviti ACC juga meningkat ketika melakukan kesalahan atau membuat keputusan. ACC nampaknya memberi amaran awal agar kita lebih berhati-hati dan tidak mengambil langkah yang salah.

2. Faktor genetik

Terdapat sebilangan orang yang dilahirkan dengan deria keenam. Ini dianggap disebabkan oleh mutasi gen yang menjadikan fungsi seseorang di satu bahagian otak menjadi lebih kuat.

Fenomena indera keenam ini juga sering dikaitkan dengan sindrom savant. Sindrom ini berlaku apabila seseorang yang mempunyai kecerdasan di bawah normal atau seseorang yang mempunyai kecacatan fizikal atau mental mempunyai bakat atau kebolehan khas dalam bidang tertentu.

Sindrom Savant sering dikaitkan dengan autisme dan kerosakan otak, tetapi tidak semua orang dengan sindrom ini mempunyai masalah otak.

3. Kepekaan minda

Seorang penyelidik mengatakan bahawa manusia dapat melihat dan menggunakan maklumat visual tanpa harus melihatnya. Manusia mempunyai kepekaan akal dan kemampuan untuk mengesan pelbagai perkara yang boleh menyebabkan perubahan perasaan dalam suatu peristiwa.

Sekiranya kita dapat merasakan suatu peristiwa akan berlaku, ini kerana akal manusia cukup sensitif. Namun, pendapat ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

4. Keupayaan mengingat atau ingatan

Sekiranya anda bermimpi bahawa rakan anda mengalami kemalangan dan beberapa hari kemudian ia berlaku, itu tidak bermakna anda dapat melihat masa depan.

Ini mungkin disebabkan oleh fikiran di mana anda selalu atau sering memikirkan rakan anda, menghubungi dia, dan bercakap dengannya. Sebenarnya orang dalam impian anda boleh menjadi siapa saja, tetapi kerana orang itu biasa dengan pemikiran anda, dialah yang muncul dalam mimpi itu.

Banyak saintis berusaha mengungkap misteri di sebalik indera keenam sehingga dapat dijelaskan dengan akal dan logik. Ada penyelidik yang akhirnya percaya bahawa indera keenam memang ada, tetapi banyak juga yang meragukan keberadaannya.

Dari segi perubatan, pengertian keenam tidak dapat disimpulkan dengan pasti. Penjelasan mengenai deria keenam dari kacamata perubatan di atas hanya berdasarkan kajian skala kecil yang masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Sekiranya anda merasa mempunyai kemampuan indra keenam tetapi itu membuat anda tidak selesa dan tidak dapat melakukan aktiviti harian, berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri agar pemeriksaan dan rawatan yang tepat dapat dilakukan.