Ketahui Manfaat Beras Hitam untuk Kesihatan dan Cara Mengolahnya

Adakah awak tahu? Terdapat pelbagai faedah beras hitam yang penting untuk kesihatan tubuh, mulai dari mencegah pelbagai penyakit kronik, memperkuat daya tahan tubuh, hingga membantu menurunkan berat badan. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai faedah beras hitam dan cara memprosesnya!

Manfaat beras hitam datang berkat kandungan nutrien di dalamnya, seperti protein, serat, vitamin, dan mineral seperti zat besi. Anda tidak perlu risau dengan warna hitam. Warna ini disebabkan oleh kandungan antosianin yang bertindak sebagai antioksidan, anti-radang, dan antikanker yang menjadikan faedah beras hitam lebih sukar untuk dilewatkan.

Pelbagai Khasiat Nasi Hitam untuk Kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah beras hitam yang anda dapat:

1. Mengurangkan risiko mendapat barah

Kandungan antosianin dalam beras hitam membawa manfaat penting bagi tubuh, yang membantu mengurangkan risiko terkena barah. Bukan hanya mengurangkan risiko, antosianin dalam beras hitam juga dianggap memberi kesan yang baik kepada penghidap barah.

Kajian makmal menunjukkan bahawa antosianin dapat memperlambat pertumbuhan dan penyebaran sel barah payudara di dalam badan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan apakah beras hitam dapat digunakan untuk merawat barah.

2. Menguatkan ketahanan badan

Manfaat beras hitam untuk ini adalah berkat kandungan vitamin E di dalamnya. Vitamin E diketahui dapat menguatkan sistem imun seseorang dengan memperbanyak dan meningkatkan kualiti sel imun.

Vitamin E juga dapat bertindak sebagai antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari kerusakan sel atau penuaan dini akibat radikal bebas.

3. Menambah tenaga

Seperti nasi putih, beras hitam juga mengandungi karbohidrat yang berguna sebagai sumber tenaga. Walau bagaimanapun, beras hitam lebih kaya dengan pelbagai jenis vitamin B, termasuk vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), dan B9 (asid folik). Vitamin ini memiliki peranan penting dalam berbagai fungsi tubuh, mulai dari proses pembentukan tenaga, produksi sel darah merah, hingga regenerasi sel.

4. Melancarkan pencernaan

Nasi hitam mempunyai kandungan serat yang cukup tinggi. Makanan yang mengandungi banyak serat dapat membantu mengatasi pelbagai gangguan pencernaan, seperti sembelit. Pengambilan serat yang mencukupi setiap hari dapat menjadikan pergerakan usus lancar, sehingga kesihatan usus besar dan badan secara keseluruhan juga terjaga.

Selain itu, kandungan antosianin dalam beras hitam juga dapat bertindak sebagai prebiotik yang baik untuk menyokong pertumbuhan bakteria baik dalam tubuh. Bakteria baik ini sangat bermanfaat untuk kesihatan, terutama untuk menjaga saluran pencernaan yang sihat.

5. Membantu menurunkan berat badan

Kandungan protein dalam beras hitam lebih tinggi daripada beras putih atau beras perang. Maksudnya, makan nasi hitam akan lebih kenyang dan dapat mengurangkan keinginan untuk makan makanan tidak sihat yang lain.

Dalam kajian selama 6 minggu, wanita yang berlebihan berat badan yang makan campuran beras perang dan hitam 3 kali sehari mengalami penurunan berat badan dan lemak badan yang ketara berbanding dengan wanita yang makan nasi putih.

6. Mencegah sindrom metabolik

Manfaat penting lain dari beras hitam adalah membantu mengurangkan risiko sindrom metabolik, yang berkait rapat dengan berat badan dan tahap kolesterol, lemak, dan gula dalam darah.

Berdasarkan beberapa kajian, kandungan vitamin E dan antosianin dalam beras hitam dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan gula dalam darah.

Tambahan, beras hitam juga baik untuk menurunkan berat badan. Sifat ini dapat mengurangkan risiko sindrom metabolik, yang dapat menjadi permulaan pelbagai penyakit berbahaya, seperti penyakit jantung koroner dan diabetes.

Petua Memproses Nasi Hitam

Terdapat banyak cara untuk menanam untuk mendapatkan faedah dari beras hitam. Anda boleh memproses nasi hitam menjadi makanan utama, seperti nasi dan bubur atau menjadikannya bahan asas untuk roti, mi, atau pastri.

Nasi hitam boleh diproses seperti nasi biasa. Namun, untuk hasil yang terbaik, disarankan agar anda memasak nasi hitam dengan cara tradisional, bukan menggunakan periuk nasi. Berikut adalah petua memasak yang boleh anda cuba dapatkan faedah nasi hitam:

  • Basuh beras hitam 2-3 kali dengan air sejuk.
  • Rendam beras hitam ke dalam air sekurang-kurangnya 1 jam sebelum dimasak.
  • Masukkan beras hitam ke dalam periuk.
  • Masukkan air dengan kadar 2 cawan air untuk setiap cawan beras hitam. Gunakan stok ayam, stok daging, atau stok sayur dan bukannya air untuk rasa yang lebih sedap.
  • Masak nasi hitam hingga mendidih.
  • Setelah mendidih, kecilkan api, tutup, dan biarkan selama 35 minit atau sehingga air diserap sepenuhnya.
  • Matikan api dan biarkan nasi lebih kurang 5 minit sebelum dihidangkan.

Walaupun tidak sepopuler dengan jenis beras yang lain, khasiat nasi hitam sangat sukar untuk dilewatkan. Sekiranya anda ingin meningkatkan kesihatan jantung, menurunkan berat badan, atau mengubah diet anda menjadi lebih sihat, beras hitam boleh menjadi alternatif yang baik untuk nasi putih atau coklat.

Walaupun begitu, jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, lebih baik anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai menu makanan yang sesuai dengan keadaan anda.