Fakta Mengenai Diet Carbo yang Perlu Anda Ketahui

Diet karbo adalah salah satu kaedah untuk menurunkan berat badan. Namun, sebelum anda memutuskan untuk menjalani diet ini, lebih baik jika anda mengetahui terlebih dahulu fakta mengenai diet karbohidrat agar selamat dan faedah yang anda dapat dapat dimaksimumkan.

Diet karbo dilakukan dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat atau mengelakkan makanan yang mengandungi karbohidrat tinggi untuk menurunkan berat badan. Contoh makanan karbohidrat adalah pasta, roti, beras, bijirin, dan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi karbohidrat.

Diet karbo biasanya menekankan pengambilan makanan yang mengandungi protein, seperti telur, makanan laut, tahu, tempe, dan kacang-kacangan.

Berlebihan Diet Carbo

Bukan hanya menurunkan berat badan, ada beberapa kelebihan yang dapat anda peroleh dengan menjalani diet karbohidrat, yaitu:

1. Menurunkan gula dalam darah

Beberapa makanan yang mengandungi karbohidrat sederhana, seperti roti putih dan pasta, mempunyai indeks glisemik yang tinggi. Maksudnya, makanan ini dapat menyebabkan kenaikan gula darah secara tiba-tiba. Sekiranya tidak digunakan, gula darah akan disimpan sebagai lemak.

Nah, dengan menjalani diet karbohidrat, pengambilan makanan karbohidrat akan berkurang sehingga dapat mengurangkan dan menjaga kestabilan gula dalam darah, terutama bagi penderita diabetes.

2. Mempercepat pembakaran lemak

Dalam keadaan normal, badan menggunakan karbohidrat untuk bahan bakar atau tenaga.

Apabila pengambilan karbohidrat berkurang secara drastik ketika menjalani diet karbohidrat, metabolisme tubuh akan memasuki proses ketosis, iaitu membakar lemak untuk mendapatkan sumber tenaga. Apabila lemak dibakar dan menjadi sumber tenaga utama, anda akan menurunkan berat badan.

3. Mengekalkan jantung dan saluran darah yang sihat

  Diet karbo dipercayai dapat mencegah atau memperbaiki keadaan kesihatan yang serius, seperti sindrom metabolik, diabetes, tekanan darah tinggi, dan penyakit kardiovaskular.

Di samping itu, diet karbohidrat juga dapat meningkatkan kolesterol baik atau HDL, sehingga diyakini bermanfaat untuk kesihatan jantung. Namun, tidak ada bukti yang cukup untuk menyokong tuntutan ini, oleh itu kajian lebih lanjut diperlukan.

Kekurangan Diet Carbo

Adalah sukar untuk menghilangkan karbohidrat sepenuhnya dari pengambilan makanan harian anda. Karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk badan. Sekiranya pengambilan karbohidrat anda dikurangkan secara drastik, anda mungkin mengalami pelbagai kesan sampingan seperti keletihan, sakit kepala, sembelit, atau cirit-birit.

Selain itu, dalam jangka panjang, diet karbohidrat dapat menyebabkan tubuh kekurangan vitamin atau mineral, menyebabkan kehilangan tulang, dan meningkatkan risiko gangguan pencernaan dan pelbagai penyakit kronik. Diet karbo juga tidak digalakkan untuk wanita hamil, kerana boleh membahayakan janin.

Diet karbo dianggap selamat dalam jangka pendek, tetapi tidak digalakkan untuk jangka panjang, terutama jika diet mengesyorkan untuk membatasi makanan yang sihat, seperti biji-bijian, sayur-sayuran, dan buah-buahan.

Sebilangan pakar kesihatan percaya bahawa menggantikan kalori dari karbohidrat dengan sejumlah besar kalori dari lemak haiwan dan protein sebenarnya dapat meningkatkan risiko penyakit jantung atau barah tertentu.

Mendapatkan kalori dari protein dalam jumlah yang tinggi juga tidak digalakkan untuk penghidap penyakit buah pinggang.

Cara Diet Carbo betul

Sekiranya anda memutuskan untuk menjalani diet karbohidrat, berikut adalah cara melakukan diet karbohidrat yang betul:

  • Hadkan pengambilan karbohidrat hingga 15-30 gram sehari. Namun, pengambilan makanan yang mengandungi protein dan lemak baik yang tidak mengandungi kolesterol, seperti minyak zaitun dan alpukat, sebagai sumber tenaga untuk tubuh.
  • Kurangkan pengambilan makanan bergula, seperti gula-gula, coklat, biskut, kek, dan minuman ringan dengan gula tambahan. Sekiranya terlalu kerap dikonsumsi, makanan dan minuman yang tinggi kalori dan gula boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan meningkatkan risiko kerosakan gigi.
  • Memenuhi keperluan cecair badan dengan mengalikan penggunaan air mineral, sekurang-kurangnya 8 gelas setiap hari.
  • Makan sumber karbohidrat yang lebih sihat dari biji-bijian, kentang, sayur-sayuran, buah-buahan, dan kacang-kacangan. Serat dalam makanan ini dapat memastikan pencernaan anda sihat dan membuat anda kenyang lebih lama.

Anda perlu ingat bahawa keperluan kalori dan tenaga setiap orang berbeza, bergantung pada jantina, usia, aktiviti harian, dan keadaan kesihatan.

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menjalani diet karbohidrat, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk memastikan sama ada diet itu selamat dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda atau tidak.