Panduan Menghidangkan Buah untuk Bayi 6 Bulan

Pada awal kehidupan, bayi hanya mendapat nutrien dari susu ibu (ASI) atau susu formula. Namun, pada usia 6 bulan, bayi mula memerlukan makanan pelengkap (MPASI) untuk memenuhi pengambilan nutrisi mereka. Selain sayur-sayuran, buah juga boleh menjadi pilihan kaya nutrien untuk bayi berusia 6 bulan.

Pada usia enam bulan, bayi mulai dapat menopang kepalanya sendiri, mengatur pergerakan lidah mereka, dan menjadi tertarik dengan makanan. Tanda-tanda ini biasanya menunjukkan bahawa bayi sudah bersedia untuk menerima makanan selain daripada susu ibu. Apabila memilih buah sebagai makanan pelengkap, sajikanlah sehingga sesuai untuk bayi 6 bulan.

Pilihan Buah yang Betul sebagai Makanan Pelengkap untuk Penyusuan

Ketika saluran pencernaan berkembang, bayi berusia 6-8 bulan pada umumnya dapat diberi makanan bertekstur lembut, seperti bubur penapis bayi. Anda boleh membuat bubur bayi sendiri atau menggunakan bubur bayi bungkus yang dijual di pasar raya. Sekiranya anda memilih untuk membuat makanan pejal anda sendiri, anda boleh mengisar buah menjadi bubur bayi untuk memenuhi keperluan pemakanan si kecil anda.

Selain kaya akan nutrien, buah mempunyai risiko yang lebih kecil untuk memicu alergi pada bayi. Anda boleh memberikan beberapa pilihan buah berikut kepada bayi anda yang berumur 6 bulan:

 • Pisang

  Pisang mempunyai pelbagai nutrien penting yang diperlukan bayi dalam tempoh pertumbuhannya, seperti folat, serat, vitamin A, B6, B12, dan kalium. Bukan hanya itu, pisang juga mempunyai tekstur yang lembut dan halus, sehingga bayi tidak menghadapi masalah mencernanya.

 • Alpukat

  Alpukat adalah sumber lemak tak jenuh yang baik untuk menyokong pertumbuhan bayi. Selain mempunyai rasa yang enak, alpukat juga lembut sehingga sangat sesuai digunakan sebagai makanan pelengkap susu ibu.

 • epal

  Epal mempunyai pelbagai nutrien yang diperlukan bayi, seperti vitamin C, K, serat, kalium, dan pelbagai mineral lain. Anda boleh memproses epal dengan mencampurkan dengan bahan lain untuk meningkatkan selera anak anda.

Selain beberapa buah di atas, anda juga dapat menggunakan semangka, betik, tomato, dan nanas sebagai makanan pelengkap. Namun, berikan dua jenis buah ini setelah si kecil berumur 7-8 bulan, kerana buah ini lebih berasid dan dikhuatiri boleh mengganggu sistem pencernaan bayi yang sedang berkembang.

Panduan Memproses Buah untuk Bayi 6 Bulan

Untuk memperkenalkan buah sebagai makanan pelengkap dan meningkatkan selera anak anda, berikut adalah satu cara mudah untuk melakukannya:

Bubur epal dan pir

Bahan:

1 epal dan 1 pir masak.

Cara pemprosesan:

 1. Kupas kulit epal dan pir sehingga bersih sepenuhnya.
 2. Potong epal dan pir menjadi kiub.
 3. Panaskan air dalam kuali pengukus hingga mendidih, kemudian masukkan kepingan epal ke dalam periuk pengukus dan kukus selama 2 minit. Selepas itu, masukkan kepingan pir.
 4. Kukus selama 10 minit, gunakan api sederhana.
 5. Keluarkan potongan buah dan sejukkan, kemudian haluskan dengan pengisar atau pemproses makanan.
 6. Tambahkan susu ibu atau formula ke pulpa buah bayi mengikut citarasa.

Semasa memberi makanan pejal, jangan memaksa si kecil anda makan sebahagian besar, kerana bayi berusia 6 bulan yang baru diperkenalkan dengan makanan pejal biasanya hanya memerlukan 1-2 sudu makanan pejal.

Anda boleh mencuba beberapa jenis buah yang dinyatakan di atas sebagai makanan pelengkap untuk bayi 6 bulan. Sekiranya anda ragu-ragu sama ada anak anda sudah siap untuk makan, atau jika anda ingin mengetahui makanan pelengkap apa yang harus diberikan mengikut usia anak anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found