Kenali Punca Micropenis dan Cara Mengatasinya

Micropenis adalah keadaan ketika zakar lebih kecil dari biasa. Keadaan ini biasanya dapat dikesan sejak bayi atau kanak-kanak. Walaupun begitu, mikropenis dikelaskan sebagai sangat jarang berlaku, hanya berlaku pada 0.6 peratus lelaki di dunia.

lelaki dengan mikropenis mengekalkan bentuk dan penampilan normal zakar. Jadi, perbezaannya hanya dari segi ukuran. Walau bagaimanapun, mikropenis kadang-kadang juga dikaitkan dengan jumlah sperma yang lebih rendah, jadi kadar kesuburan mungkin lebih rendah.

Tanda-tanda Micropenis

Untuk mendiagnosis mikropenis, zakar diukur ketika tidak tegak atau tegang. Apabila diukur, zakar harus ditarik ke depan dan panjangnya dikira dari pangkal batang zakar hingga ke hujung.

Berikut adalah kriteria mikropenis mengikut umur:

  • Lelaki dewasa: panjang zakar kurang dari 9.3 cm
  • Kanak-kanak: panjang zakar kurang dari 3.8 cm
  • Baru lahir: panjang zakar kurang dari 1.9 cm

Pelbagai Sebab Micropenis

Micropenis Ia boleh berlaku sendiri atau bersamaan dengan gangguan lain. Berikut adalah beberapa sebab mikropenis:

Gangguan hormon

Gangguan hormon adalah faktor utama yang menyebabkan berlakunya mikropenis. Semasa dalam kandungan, tubuh bayi mengalami mikropenis tidak menghasilkan hormon androgen yang mencukupi, terutamanya testosteron. Sebagai alternatif, bayi mungkin menghasilkan hormon ini, tetapi mungkin tidak memberi tindak balas normal terhadapnya.

Gangguan hormon yang berlaku pada pesakit mikropenis Ia disebabkan oleh hipogonadisme sekunder atau hipogonadisme hipogonadotropik (HH). Dalam keadaan ini, kelenjar hipotalamus di otak tidak dapat mengeluarkan hormon yang cukup berfungsi untuk menghasilkan hormon androgen.

Pendedahan kepada bahan berbahaya

Kajian menunjukkan bahawa pendedahan janin kepada bahan berbahaya, seperti racun perosak dan bahan kimia lain, boleh menjadi penyebab kejadiannya. mikropenis dan keabnormalan kongenital yang lain.

Selain dari yang disebutkan di atas, mikropenis Ia juga boleh berlaku kerana keturunan. Bukan itu sahaja, mikropenis Secara amnya, ia juga boleh berlaku bersamaan dengan gangguan lain akibat kelainan kromosom, seperti sindrom insensitiviti androgen (AIS), sindrom Klinefelter, sindrom Turner, dan sindrom Down.

Cara mengatasi Micropenis

Pengendalian mikropenis pada kanak-kanak berbeza dengan yang berlaku pada orang dewasa. Berikut adalah penjelasan lengkap yang perlu anda ketahui dalam mengatasi mikropenis:

Terapi hormon

Pada asasnya, mikropenis Akan lebih senang jika dirawat lebih awal. Mengingat bahawa alat kelamin bayi dan balita masih berkembang, rawatan dengan terapi hormon dianggap mempunyai pengaruh yang signifikan dalam menyokong pertumbuhan zakar.

Terapi ini dilakukan untuk merangsang pertumbuhan zakar yang normal. Semasa terapi hormon, bayi atau anak akan diberi suntikan testosteron atau gel / salap yang mengandungi testosteron yang digunakan terus ke alat kelamin.

Terapi ini paling berkesan apabila digunakan pada kanak-kanak di bawah usia 3 tahun, tetapi masih boleh memberi manfaat kepada kanak-kanak lelaki di bawah umur 8 tahun.

Phalloplasty

Phalloplasty Ini adalah prosedur pembedahan yang lebih kerap dilakukan pada remaja lelaki atau orang dewasa. Phalloplasty dilakukan untuk mengubah suai mikropenis bersaiz normal.

Walaupun begitu, ia juga harus difahami bahawa kadang-kadang phalloplasty mempunyai beberapa risiko kesan sampingan, seperti disfungsi ereksi dan gangguan saluran pundi kencing.

Mempunyai mikropenis sering membuat lelaki dewasa merasa cemas dan hilang kepercayaan diri, terutama ketika mereka melakukan hubungan seks dengan pasangan. Dalam kes ini, mungkin memerlukan bantuan ahli psikologi untuk memberi kaunseling mengenai bagaimana seseorang melihat dirinya.

Sementara itu, untuk membetulkan masalah ukuran zakar, lelaki dewasa disarankan berjumpa pakar urologi. Bagi ibu bapa yang mengesyaki anak mereka mempunyai mikropenisAnda harus berjumpa dengan pakar pediatrik supaya penyebabnya dapat dikenal pasti dan rawatan yang sesuai diberikan.