4 Cara Mengatasi Kerengsaan Mata sehingga Tidak Berpanjangan

Kerengsaan mata boleh mengganggu aktiviti harian, jadi produktiviti anda akan menurun. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan bahkan beberapa penyebabnya adalah berjangkit. Oleh itu, pengendalian perlu dilakukan agar kerengsaan mata tidak berpanjangan.

Kerengsaan mata dapat disebabkan oleh beberapa faktor, seperti alergi, asap rokok, pasir, debu, serpihan kayu, kanta lekap, hingga jangkitan. Konjungtivitis adalah salah satu bentuk kerengsaan mata yang paling biasa. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh alahan dan jangkitan virus atau bakteria.

Cara Mengatasi Kerengsaan Mata

Kerengsaan mata dapat sembuh dengan cepat jika anda memahami cara mengatasinya. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kerengsaan mata:

1. Ketahui jenis kerengsaan yang dialami

Gejala kerengsaan mata akibat konjungtivitis lebih kurang sama, iaitu mata merah, berair, dan gatal. Walau bagaimanapun, penyebab sebenar konjungtivitis boleh berbeza-beza bergantung pada jenis dan faktor pencetus.

Konjungtivitis boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti alergi, kerengsaan terhadap bahan kimia, atau jangkitan virus dan bakteria. Konjungtivitis yang disebabkan oleh virus biasanya hilang sendiri dalam 1-2 minggu.

Namun, jika disebabkan oleh bakteria, perawatan dengan antibiotik perlu dilakukan, baik dalam bentuk salep, ubat oral, atau tetes mata. Keadaan ini kadang-kadang juga disertai lendir atau keluar dalam bentuk nanah dari sudut mata yang dijangkiti.

Berbeza dengan konjungtivitis yang disebabkan oleh bakteria, konjungtivitis alergi sering terjadi pada kedua mata. Gejala biasa termasuk mata gatal, berair, dan bengkak. Pemberian titisan mata secara amnya dapat melegakan gejala ini.

2. Bersihkan cecair yang keluar dari mata dengan kerap

Basuh tangan anda sebelum membersihkan mata dan gunakan kain atau tisu yang berbeza untuk setiap mata. Segera basuh tangan anda lagi dan buang tisu setelah menggunakannya. Tindakan ini penting dilakukan untuk mengelakkan penularan kepada orang lain.

3. Gunakan kompres untuk melegakan kegatalan

Rendam kain lembut dalam air suam atau sejuk, kemudian peras dan tekan perlahan-lahan pada mata yang dijangkiti. Tukar kain dengan segera sebelum beralih ke mata yang lain untuk melindungi mata dari risiko jangkitan.

4. Gunakan titisan mata

Pelbagai titisan mata kini dijual secara percuma di farmasi. Walau bagaimanapun, penggunaannya tidak boleh sewenang-wenang dan mesti disesuaikan dengan penyebab kerengsaan mata. Contohnya, kerengsaan mata yang disebabkan oleh bakteria dapat diatasi dengan titisan mata antibiotik.

Sementara itu, jika kerengsaan mata disebabkan oleh alahan, anda boleh mengatasinya dengan titisan mata kortikosteroid atau antihistamin. Salap antibiotik juga dapat digunakan sebagai alternatif untuk tetes mata.

Selain salap, anda juga boleh menggunakan air mata tiruan atau air mata tiruan Untuk mengatasi aduan kerengsaan mata seperti mata gatal dan kering. Walau bagaimanapun, penggunaannya harus berada di bawah pengawasan doktor.

Oleh itu, lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan titisan mata. Juga pastikan anda mengetahui cara menggunakannya dengan betul agar faedah yang diperoleh dapat dimaksimumkan.

Cara mencegah kerengsaan mata

Kerengsaan mata dari virus dan bakteria dapat merebak dengan cepat. Pesakit yang telah pulih bahkan boleh dijangkiti semula jika virus atau bakteria merebak kepada ahli keluarga yang tinggal di rumah yang sama.

Oleh itu, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah penularan, seperti:

  • Dapatkan banyak rehat dan menjauhkan diri dari pelbagai aktiviti.
  • Elakkan orang ramai.
  • Elakkan menyentuh mata secara langsung.
  • Elakkan menggunakan kosmetik dan kanta lekap sebentar.
  • Elakkan berkongsi peralatan peribadi, seperti bantal dan tuala, dengan orang lain.

Segera berjumpa doktor jika kerengsaan mata disertai dengan gejala yang lebih teruk, seperti sakit mata yang tidak tertahankan, gangguan penglihatan yang mengganggu aktiviti, dan mata berubah menjadi merah.