Ketahui Pelbagai Khasiat Sauna dan Bahaya

Sauna adalah salah satu cara bersantai yang disukai oleh banyak orang. Tidak hanya baik untuk menenangkan fikiran, sauna juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Walaupun begitu, ada juga risiko yang timbul dari sauna.

Sauna adalah bilik kering dan panas yang digunakan untuk menolong badan berpeluh dan membakar lebih banyak kalori. Sauna juga merupakan cara untuk merehatkan badan. Kemudahan ini biasanya terdapat di salun, spa, dan pusat kecergasan.

Secara umum, terdapat dua jenis sauna, iaitu sauna kering dan sauna inframerah. Sauna kering menggunakan pemanas untuk memanaskan udara.

Sementara itu, sauna inframerah menggunakan tenaga cahaya untuk memanaskan suhu badan tanpa meningkatkan suhu udara. Sauna inframerah biasanya menghasilkan suhu yang lebih rendah daripada sauna kering.

Pelbagai Khasiat Sauna Yang Dapat Diperolehi

Terdapat pelbagai faedah sauna yang anda dapat, termasuk:

1. Memberi kesan yang menenangkan

Kesan santai adalah manfaat sauna yang paling penting. Suhu di ruang sauna boleh mencapai 90.5 darjah Celsius, sehingga dapat meningkatkan suhu kulit. Suhu yang panas dapat membuat tubuh berpeluh, melebarkan saluran darah, dan memperbaiki peredaran darah.

Kesannya, otot yang tegang dapat merehatkan badan dan badan menjadi lebih relaks. Kelebihan relaksasi ini juga dapat mengurangkan tekanan dan membuat anda tidur lebih nyenyak.

2. Mengurangkan kesakitan

Sauna juga dapat mengurangkan kesakitan kronik, terutama pada penderita artritis. Ini kerana peredaran darah yang lebih lancar dapat mengurangkan ketegangan pada sendi dan melegakan sakit otot.

Kajian yang dilakukan pada pesakit dengan spondylitis ankylosing dan artritis reumatoid mengungkapkan bahawa terapi sauna, yang dilakukan selama 4 minggu, dapat mengurangkan rasa sakit, kekejangan otot, dan keletihan yang muncul.

3. Mengekalkan jantung dan saluran darah yang sihat

Satu kajian menunjukkan bahawa sauna dilakukan secara teratur, dapat menjaga jantung dan saluran darah yang sihat. Para penyelidik juga mendapati bahawa sauna dapat menurunkan tekanan darah dan meningkatkan denyut jantung, sama dengan senaman sederhana.

Manfaat ini juga dikaitkan dengan penurunan risiko kematian akibat serangan jantung secara tiba-tiba, penyakit jantung koronari, dan penyakit kardiovaskular lain.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih teliti masih diperlukan untuk mengetahui sama ada sauna benar-benar berkesan dalam membantu merawat penyakit ini.

Kenali Bahaya Sauna

Selain pelbagai faedah yang dapat diperoleh, sauna juga mempunyai risiko yang boleh ditimbulkan. Berikut adalah beberapa risiko atau bahaya sauna:

Kekeringan

Sauna menjadikan badan berpeluh dalam jumlah besar. Apabila digunakan dalam jangka masa yang lama, ia dapat meningkatkan risiko dehidrasi. Oleh itu, disarankan untuk minum air secukupnya sebelum dan sesudah melakukan sauna untuk mengelakkan dehidrasi.

Segera tinggalkan sauna jika anda mengalami pening, sakit kepala, atau merasa sangat dahaga. Ini adalah tanda dehidrasi dan boleh membahayakan jika tidak dirawat.

Gangguan kesuburan lelaki

Peningkatan suhu di kawasan skrotum dianggap dapat mengurangkan pengeluaran sperma. Satu kajian menunjukkan bahawa lelaki yang sering terkena suhu panas, termasuk sauna, mengalami penurunan jumlah dan kualiti sperma.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengkaji kesan sauna terhadap kesuburan lelaki.

PerkaraApa yang Perlu Diperhatikan Sebelum Sauna

Sauna selamat untuk orang yang mempunyai keadaan kesihatan yang normal dan badan yang cergas. Sauna juga cukup selamat bagi orang dengan penyakit jantung koronari yang stabil, jika tidak dilakukan terlalu lama.

Walau bagaimanapun, sauna tidak digalakkan untuk orang dengan angina yang tidak stabil, gangguan irama jantung, tekanan darah yang tidak terkawal, gangguan injap jantung, dan orang yang mengalami kegagalan jantung yang teruk.

Sekiranya anda ingin melakukan sauna, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

  • Bersihkan diri anda atau mandi sebelum pergi ke sauna.
  • Hadkan waktu sauna tidak lebih dari 15-20 minit.
  • Bagi anda yang menggunakan sauna untuk pertama kalinya, disarankan untuk mengehadkan masa penggunaan. Anda juga boleh membahagikan sesi sauna dengan menyejukkan antara sesi sehingga badan anda terbiasa dengannya.
  • Minum sekurang-kurangnya 2 gelas air sebelum dan selepas sauna, untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Hentikan sauna jika anda merasa sakit atau tidak sihat semasa melakukan sauna.
  • Sejukkan sedikit demi sedikit setelah melakukan sauna.
  • Elakkan minum minuman beralkohol dan ubat-ubatan yang boleh menjadikan badan panas atau ubat-ubatan yang mempengaruhi pengeluaran peluh, sebelum dan selepas sauna.
  • Tanggalkan barang kemas, cermin mata, kanta lekap, atau benda logam sebelum memasuki ruang sauna.

Telah disebutkan sebelumnya bahawa sauna mempunyai manfaat untuk menjaga kesihatan jantung pada orang yang sihat. Walau bagaimanapun, anda tahu bahawa sauna tidak digalakkan untuk orang dengan jenis penyakit jantung tertentu.

Oleh itu, sebelum memutuskan untuk mencuba sauna, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.