Bahaya Asid Perut Jika Dibiarkan Secara Berterusan

asid perutgadalah bahan yang memainkan peranan penting dalam proses pencernaan. Tetapi, jika kadarnya berlebihanhatau terlalu sedikit, asid perut boleh menyebabkan pelbagaigi masalah kesihatan.

Gangguan pencernaan, seperti sakit perut, cirit-birit, dan kembung, adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh timbul kerana tahap asid perut yang tidak normal. Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini boleh menyebabkan penyakit serius dan berpotensi mengancam nyawa.

Apa itu Asid Perut?

Asid perut memainkan peranan penting dalam proses pencernaan. Tanpa asid perut atau jika kadar perut rendah, tubuh tidak dapat menyerap nutrien dari makanan.

Selain berperanan dalam proses pencernaan, asam lambung juga berfungsi meneutralkan enzim dan membunuh kuman berbahaya yang mungkin terdapat dalam makanan.

Oleh itu, penting untuk memastikan tahap asid perut mengikut keperluan badan. Sekiranya jumlahnya terlalu banyak atau terlalu sedikit, pelbagai masalah kesihatan boleh timbul.

Bahaya Asid Perut jIkan Terlalu Sedikit

Apabila badan tidak menghasilkan asid perut yang mencukupi, atau dalam istilah perubatan ia disebut hipokloridia, gejala yang akan muncul adalah:

  • Kembung
  • Kerap bersendawa
  • Cirit-birit
  • Sakit perut atau pedih ulu hati
  • Pening dan muntah
  • Badan terasa lemah
  • Kerap membuang air kecil

Selain itu, kekurangan asam lambung dalam jangka panjang juga dapat menyebabkan masalah pemakanan, seperti kekurangan vitamin, mineral, atau protein tertentu. Ini kerana kekurangan asid perut menyebabkan nutrien ini tidak dapat dicerna dengan baik oleh badan.

Bahaya Asid Perut jIkan Terlalu Banyak

Sebaliknya, jika tahap asid perut terlalu tinggi, terdapat pelbagai gangguan yang boleh terjadi, iaitu:

1. Pedih ulu hati

Pedih ulu hati atau pedih ulu hati adalah sensasi menyengat di dada dan perut atas, yang biasanya menjadi lebih teruk ketika berbaring atau membongkok. Keadaan ini adalah hasil dari asid perut naik ke kerongkongan, dan boleh menunjukkan ulser perut.

Sekiranya aduan pedih ulu hati hanya berlaku sekali-sekala, secara amnya tidak diperlukan rawatan khas. Namun, jika pedih ulu hati kerap, terasa berat dan memancar ke rahang, leher, atau lengan, pemeriksaan dan rawatan doktor perlu dilakukan.

2. GERD ataupenyakit asid perut

Penyakit refluks gastroesophageal atau GERD adalah penyakit pencernaan kronik yang berlaku apabila asid perut atau jus gastrik dan kandungannya kembali ke kerongkongan, menjengkelkan lapisan esofagus.

GERD dicirikan oleh pedih ulu hati yang muncul lebih dari dua kali seminggu. Bahaya asid perut yang satu ini dapat diatasi dengan menjalani gaya hidup yang sihat, menghindari pengambilan kopi dan alkohol, berhenti merokok, dan mengambil ubat penurun asam lambung. Dalam kes tertentu, GERD mungkin perlu dirawat dengan pembedahan.

3. Gigi patah

Asid perut atau jus gastrik yang naik ke esofagus dan mulut dapat mengikis enamel gigi (lapisan gigi paling luar). Akibatnya, gigi menjadi rosak. Tanpa pemeriksaan gigi secara berkala, orang biasanya tidak menyedari gigi mereka rosak sehingga kerosakannya teruk.

4. Masalah pernafasan

Asid perut juga boleh memperburuk asma atau radang paru-paru, menyebabkan sesak nafas. Ini boleh berlaku apabila asid perut yang naik ke kerongkongan secara tidak sengaja memasuki kerongkong ketika bernafas, dan memasuki paru-paru.

5. Keradangan esofagus

Asid perut kembali ke kerongkongan (GERD) boleh menyebabkan kerengsaan dinding esofagus. Kerengsaan ini kemudian mencetuskan keradangan esofagus atau apa yang biasa disebut esofagitis.

6. Esofagus Barrett

Sekiranya tidak dirawat selama bertahun-tahun, asid perut yang terus naik ke esofagus berpotensi menyebabkan esofagus Barrett. Bahaya asid perut yang satu ini adalah komplikasi serius GERD.

Di esofagus Barrett, terdapat kerosakan pada tisu esofagus yang menghubungkan mulut ke perut. Penyakit ini tidak mempunyai gejala khusus, dan gejala yang muncul biasanya berkaitan dengan atau serupa dengan GERD. Bahaya utama esofagus Barrett adalah berlakunya barah esofagus.

Untuk memastikan kadar asid perut seimbang, biasakan makan mengikut jadual biasa. Di samping itu, elakkan makan terlalu cepat dan berbaring sebaik sahaja makan, supaya asid perut tidak naik.

Sekiranya tidak membaik, asid perut yang berlebihan ini mungkin perlu dirawat menggunakan ubat penurun asid, seperti omeprazole, lansoprazole, cimetidine, famotidine, dan ranitidine. Walau bagaimanapun, ubat ranitidin sedang ditarik sementara oleh BPOM.

Sekiranya aduan gangguan pencernaan yang berkaitan dengan asid perut sering dirasakan, atau gangguan asid perut menyebabkan sakit perut yang teruk, warna najis hitam, muntah darah, atau kesukaran menelan, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.