Ketahui serangkaian kebaikan kismis untuk kesihatan

Kismis adalah produk yang diproses dari anggur kering. Selain rasanya yang enak, manfaat kismis untuk kesihatan juga tidak boleh dilupakan. Lihat artikel berikut untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat kismis.

Kismis dapat hadir dalam berbagai warna, dari coklat, kuning, hingga ungu kehitaman. Berkat rasa dan bentuknya yang manis, kismis sering dimakan sebagai makanan ringan yang sihat atau dijadikan makanan ringan topping makanan, seperti muffin, roti, salad, bijirin, dan yogurt.

Kandungan Pemakanan Kismis

Manfaat kismis yang anda dapat dari nutrien yang terdapat di dalamnya. Dalam 28 gram (± 3 sudu besar) kismis terdapat 84 kalori dan pelbagai nutrien lain, seperti:

  • Karbohidrat dan gula
  • Serat
  • Protein
  • Vitamin, iaitu vitamin C dan vitamin B6
  • Mineral, iaitu zat besi, magnesium, dan kalsium

Selain itu, kismis juga tinggi antioksidan. Jenis antioksidan yang banyak terdapat dalam kismis adalah fenol dan polifenol.

Pelbagai Khasiat Kismis untuk Kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah kismis untuk kesihatan umum:

1. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Serat yang terkandung dalam kismis dapat meningkatkan pencernaan anda. Serat dapat mengikat dan melembutkan najis di dalam usus, menjadikannya lebih mudah untuk membuang najis.

Selain itu, kismis juga mengandungi prebiotik yang dapat menunjang pertumbuhan bakteria baik di dalam usus. Dengan membuang air besar dengan lancar dan menjaga jumlah bakteria baik dalam usus, kesihatan saluran pencernaan juga akan terjaga.

2. Menjaga kesihatan gigi

Sebilangan nutrien dalam kismis, seperti asam oleanolic, asid linoleat, dan asid linolenik, mempunyai sifat antimikroba. Sifat antimikroba ini dapat berguna untuk memerangi bakteria yang menyebabkan masalah gigi, seperti rongga dan gingivitis.

3. Menjaga kesihatan tulang

Kismis juga mengandungi kalsium dan boron. Kedua-dua mineral ini berperanan penting dalam menjaga kesihatan tulang dan sendi anda. Mineral ini juga dapat mencegah terjadinya osteoporosis yang biasanya berlaku seiring bertambahnya usia.

4. Mencegah anemia kekurangan zat besi

Anemia kekurangan zat besi adalah keadaan yang cukup biasa di Indonesia. Keadaan ini disebabkan oleh kekurangan zat besi dalam badan untuk menghasilkan hemoglobin. Kismis kaya akan zat besi sehingga sesuai sebagai sumber pemakanan untuk meningkatkan pengambilan mineral ini.

5. Mencegah penyakit kronik

Kandungan antioksidan dalam kismis, seperti fenol dan polifenol, berguna untuk melawan radikal bebas yang berlebihan dalam tubuh. Radikal bebas yang berlebihan dibiarkan berpotensi menyebabkan kerosakan pada sel dan DNA anda. Keadaan ini akan meningkatkan risiko penyakit kronik, seperti barah dan penyakit jantung.

Anda dapat merasakan pelbagai faedah kismis di atas jika disertai dengan diet berkhasiat yang seimbang dan gaya hidup yang sihat. Namun, ada sesuatu yang perlu diberi perhatian. Buah kering, seperti kismis, biasanya lebih tinggi gula dan kalori daripada buah utuh.

Oleh itu, perhatikan jumlah kismis yang anda makan. Dalam 1 sudu kismis terdapat kira-kira 5 gram gula. Sesuaikan jumlah ini dengan had penggunaan gula anda setiap hari.

Sekiranya anda masih tidak pasti mengenai bahagian kismis yang betul dalam menu harian anda, anda boleh berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found