Sebab Bayi Menangis dan Cara Mengatasinya

Terdapat pelbagai sebab bayi menangis yang perlu diketahui oleh setiap ibu bapa. Ini kerana menangis adalah cara utama bayi untuk menyatakan apa yang dia mahukan atau bagaimana perasaannya. Oleh itu, fahami maksud tangisan bayi supaya anda dapat menanganinya mengikut keperluan bayi.

Oleh kerana mereka tidak dapat bercakap, bayi akan menyatakan hasratnya dengan menangis. Namun, tidak sedikit ibu bapa yang keliru ketika bayi mereka mulai menangis, terutama jika tangisan itu tidak berhenti walaupun sudah tenang dengan pelbagai cara.

Oleh itu, setiap ibu bapa perlu memahami terlebih dahulu apa sebab bayi menangis.

Kenali Pelbagai Sebab Bayi Menangis

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan bayi menangis, termasuk:

1. Ttidak selesa

Bayi yang menangis boleh menjadi tanda bahawa dia merasa tidak selesa, baik kerana lampinnya basah atau ketika dia merasa sejuk. Selain menangis, bayi juga akan melengkung tubuhnya untuk menunjukkan bahawa dia tidak selesa dengan sesuatu.

2. Keletihan

Bayi yang letih biasanya tidak berminat dengan mainan kegemarannya, sering menguap, dan tidak aktif seperti biasa. Sekiranya tanda ini dilihat pada si kecil anda, itu bermakna dia memerlukan tidur. Ibu atau ayah yang menyusu boleh membaringkannya di atas katil sehingga dia merasa selesa dan tidur nyenyak.

3. Terganggu oleh keadaan di sekitarnya

Bayi boleh merasa jengkel ketika berada di lingkungan yang terlalu banyak, suhu bilik terlalu panas atau sejuk, terlalu banyak orang bermain dengan mereka, atau ketika musiknya terlalu kuat.

Bawa anak kecil anda ke tempat yang tenang kerana dia mungkin memerlukan suasana yang tenang dan tidak banyak gangguan. Ibu juga dapat bermain muzik dengan ketegangan lembut untuk membuatnya merasa selesa.

4. Kesepian atau bosan

Bayi juga boleh merasa kesunyian. Kadang-kadang, dia menangis hanya kerana mahu mendengar suara atau merasakan pelukan ibu bapanya. Oleh itu, anda boleh memeluk dan memeluknya atau menggosok punggungnya ketika dia terbaring di atas katil.

Tetap berada dalam kedudukan yang sama selama lebih dari 20 minit dapat membuat bayi anda merasa bosan. Dia biasanya ingin menukar posisi, melihat pemandangan lain, atau menyentuh sesuatu. Sekiranya si kecil menangis kerana ini, anda dapat memenuhi kehendak si kecil dengan membawanya ke tempat lain.

5. Takut

Terdapat kecenderungan untuk bayi takut kepada orang baru yang mereka lihat. Inilah yang membuat bayi sering menangis ketika dibawa oleh orang yang tidak mereka kenali, seperti rakan atau saudara.

Ibu dapat menarik balik si kecil dari pelukan orang lain secara perlahan dan memperkenalkan perlahan-lahan kepada orang baru yang dia temui sehingga dia tidak merasa takut lagi.

6. sakit

Ibu mesti berjaga-jaga jika si kecil menangis dan kelihatan rewel, kerana itu mungkin tanda dia sakit. Salah satu penyakit yang boleh membuat bayi menangis selalu adalah kolik.

Sehingga kini, penyebab kolik tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, disyaki bahawa kolik pada bayi disebabkan oleh kekejangan perut yang akhirnya menyebabkan bayi merasa sakit.

Sekiranya kolik adalah sebab bayi menangis, tidak ada rawatan yang sesuai selain menenangkan si kecil sehingga dia kembali tenang.

Keadaan yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu Bapa Semasa Bayi Menangis

Berikut adalah beberapa syarat yang perlu anda perhatikan ketika bayi anda menangis:

 • Menangis lebih kerap daripada biasa, menangis lebih kuat atau lebih perlahan daripada biasa, atau sama sekali tidak menangis
 • Tidak mahu makan atau minum
 • Kulit kelihatan pucat, kebiruan, atau kuning
 • Kesukaran bernafas atau bernafas terlalu cepat
 • Kejang
 • Demam dengan suhu 38 darjah Celsius atau lebih tinggi, tetapi tangan dan kaki sejuk, terutamanya jika anda berumur di bawah 3 bulan
 • Dehidrasi dengan tanda-tanda bibir dan mulut kering, air kencing kuning gelap, jarang atau tidak membuang air kecil dalam beberapa jam, dan tidak ada air mata ketika menangis
 • Buang air besar 6 kali atau lebih dalam 24 jam
 • Terdapat pendarahan atau cecair dari pusar
 • Muntah darah hijau atau muntah
 • Matanya bertukar merah
 • Bagi bayi, terutama bayi yang baru lahir, menangis adalah satu-satunya cara untuk berkomunikasi.

Mengendalikannya boleh mencabar, tetapi akan lebih mudah jika anda memahami mengapa bayi anda menangis.

Ibu juga tidak perlu risau, kerana ketika bayi menangis sering terjadi pada 6-8 minggu pertama dan secara beransur-ansur akan menurun. Jangan lupa untuk selalu menjaga keadaan kesihatan ibu anda dengan mengikuti diet yang sihat dan berehat secukupnya.

Sekiranya anda masih tidak faham mengapa bayi anda menangis atau merasa bingung mengenainya, jangan ragu untuk bertanya kepada ibu bapa dan ahli keluarga yang lebih berpengalaman dalam merawat bayi atau berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found