Ikatan lidah - Gejala, penyebab dan rawatan

Ikatan lidah (ankyloglossia) adalah gangguan pada bayi di mana frenulum lidah terlalu pendek. Akibatnya, lidah bayi tidak dapat bergerak dengan bebas. Secara umum, tali leher lebih biasa pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

Frenulum adalah tisu nipis di bawah tengah lidah, yang menghubungkan lidah ke lantai mulut. Biasanya, frenulum berpisah sebelum bayi dilahirkan. Walau bagaimanapun, pada bayi dengan tali leher, frenulum tetap melekat di dasar mulut.

Ikatan lidah adalah kelainan kongenital yang dianggarkan berlaku pada 3-5 peratus bayi baru lahir. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan sejumlah komplikasi, salah satunya ialah bayi sukar menyusu.

Sebab Ikatan Lidah

Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat apa penyebabnya tali leher. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, bayi dengan tali leher mempunyai ibu bapa dengan sejarah keadaan yang sama. Oleh itu, ada dugaan tali leher berkaitan dengan faktor genetik.

Simptom Ikatan Lidah

Bayi yang menderita tali leher umumnya mempunyai tanda dan gejala berikut:

 • Kesukaran menggerakkan lidah ke atas atau ke sisi
 • Tidak dapat menjulurkan lidah melewati gigi depan
 • Lidah kelihatan seperti hati atau huruf V
 • Kecenderungan untuk mengunyah daripada menghisap semasa memberi makan
 • Memasukkan dan membuang puting berulang kali, sehingga proses penyusuan memakan masa lebih lama
 • Kesukaran menambah berat badan kerana tidak mendapat susu ibu yang mencukupi
 • Sentiasa berasa lapar

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor jika bayi anda menunjukkan gejala dan tanda di atas, terutamanya jika anda juga mengalami gejala seperti:

 • Sakit pada puting semasa dan selepas menyusu
 • Puting retak dan sakit
 • Mastitis atau keradangan pada payudara
 • Tahap susu rendah

Perlu tahu, tali leher bukan satu-satunya penyebab masalah dalam penyusuan susu ibu. Oleh itu, pemeriksaan oleh doktor perlu dilakukan agar anda mendapat diagnosis dan rawatan yang tepat.

Diagnosis Ikatan Lidah

Sebelum memeriksa keadaan bayi, doktor akan bertanya kepada ibu bayi sekiranya terdapat masalah menyusukan bayinya. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal mulut bayi untuk melihat bentuk dan pergerakan lidahnya.

Pada kanak-kanak dengan keadaan tali leher, doktor akan meminta untuk menggerakkan lidah dan menyebut huruf tertentu, seperti R atau L.

Rawatan Ikatan Lidah

Rawatan tali leher bergantung kepada keparahannya. Sekiranya bayi atau kanak-kanak itu menderita tali leher masih boleh makan dengan baik, doktor akan menunggu dan memantau perkembangan keadaannya. Ini kerana frenulum lidah dapat meregangkan dari masa ke masa, jadi tali leher menyelesaikan sendiri.

Semasa di tali leher yang menyukarkan bayi makan, doktor akan melakukan prosedur pembedahan yang jenisnya disesuaikan dengan keparahannya. Prosedur pembedahan ini merangkumi:

frenotomi

Frenotomi dilakukan pada tali leher yang ringan. Dalam prosedur ini, doktor akan memotong frenulum menggunakan gunting pembedahan.

Frenotomi cepat dan boleh dilakukan dengan atau tanpa anestesia. Pendarahan dari frenotomi adalah minimum, sehingga bayi dapat menyusui segera setelah prosedur.

Frenuloplasti

Sekiranya frenulum terlalu tebal untuk dipotong, doktor akan melakukan frenuloplasty. Dalam prosedur ini, doktor akan memotong frenulum lidah dengan alat khas dan kemudian menjahit parut. Jahitan ini akan hilang sendiri setelah luka sembuh.

Frenuloplasty dilakukan setelah pesakit dibius terlebih dahulu. Dalam beberapa kes, prosedur ini dilakukan dengan menggunakan laser.

Komplikasi Ikatan Lidah

Ikatan lidah boleh mempengaruhi cara anda menelan, makan, dan bercakap, yang boleh menyebabkan komplikasi, seperti:

 • Masalah dengan penyusuan susu ibu

  Bayi dengan tali leher boleh mengalami kesukaran untuk menyusu. Daripada menghisap, bayi mengunyah puting ibu. Keadaan ini selain menyebabkan rasa sakit pada payudara ibu, juga menyukarkan bayi untuk mendapatkan susu ibu yang mencukupi, sehingga dapat menyebabkan bayi kekurangan nutrisi dan sukar untuk membesar.

 • Kesukaran bercakap

  Ikatan lidah boleh menyebabkan kesukaran pada kanak-kanak untuk menyebut konsonan tertentu.

 • Kesukaran melakukan aktiviti tertentu dengan mulut

  Bayi atau anak yang terjejas tali leher mungkin mengalami kesukaran melakukan pergerakan sederhana yang bergantung pada lidah, seperti menjilat bibir.

 • Keadaan oral yang tidak bersih

  Ikatan lidah Ini menyukarkan lidah untuk membuang serpihan makanan dari gigi. Keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan gigi dan pembengkakan gusi.

Pencegahan Ikatan Lidah

Seperti yang disebutkan di atas, tidak jelas apa penyebabnya tali leher. Oleh itu, belum diketahui bagaimana mencegah keadaan ini.

Namun, sekiranya bayi atau anak anda menderita tali leher, anda dapat mengelakkan komplikasi dari keadaan ini. Caranya adalah dengan berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found