Kenali Punca dan Kondisi Pendarahan Mata yang Perlu Diperhatikan

Mata berdarahsering dianggap menakutkan, kerana mengagumkan mata berdarah seperti filem seram. Anggapan itu jelas salah, kerana apa yang dimaksudkan dengan Pendarahan mata di sini adalah keadaan di mana bahagian putih mata (sclera) kemerahan.

Salah satu penyebab pendarahan mata adalah pendarahan subconjunctival. Keadaan ini biasanya hilang sendiri dalam masa 2 minggu. Namun, jika mata yang berdarah yang dialami mengganggu fungsi penglihatan, maka diperlukan pemeriksaan dan rawatan perubatan.

Pelbagai Punca Mata Berdarah

Konjunktiva adalah selaput nipis, telus, lembap yang menutupi sklera dan kelopak mata. Di bahagian ini, terdapat saraf dan banyak saluran darah kecil yang agak rapuh (dindingnya mudah rosak atau patah). Pecah atau kerosakan saluran darah di kawasan ini sering menyebabkan penampilan mata berdarah.

Secara amnya, mata yang berdarah berlaku secara spontan tanpa sebab yang jelas. Namun, ada beberapa perkara yang boleh mencetuskan pendarahan mata, iaitu:

  • Kesan atau kecederaan di kawasan mata
  • Bersin dan batuk terlalu kuat
  • Berat dan muntah terlalu kuat
  • Menggosok mata secara berlebihan
  • Menggunakan kanta lekap yang salah dan menyakitkan mata
  • Jangkitan mata yang boleh berlaku selepas pembedahan pada mata atau kelopak mata

Selain itu, pendarahan mata juga dapat disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti tekanan darah tinggi (hipertensi), diabetes, kekurangan vitamin K, dan penggunaan ubat antikoagulan, seperti warfarin.

Selain disebabkan oleh pendarahan subkonjungtiva, terdapat juga keadaan hiphema yang dapat memberi gambaran mata berdarah. Hyphema adalah pendarahan yang berlaku di ruang mata anterior antara iris (membran pelangi) dan kornea.

Sekiranya mata yang berdarah disebabkan oleh hiphema, rawatan diperlukan secepat mungkin. Hyphema boleh menyakitkan dan jika tidak dirawat tepat pada waktunya, boleh menyebabkan kehilangan penglihatan kekal.

Cara Merawat Mata Berdarah

Apabila anda mengalami pendarahan mata, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar oftalmologi, agar penyebabnya dapat diketahui. Doktor biasanya akan menanyakan beberapa perkara yang berkaitan dengan aduan yang anda alami, kemudian melakukan pemeriksaan mata. Doktor juga boleh mencadangkan ujian selanjutnya, seperti ujian darah untuk mengesahkan adanya atau ketiadaan gangguan pendarahan.

Selepas itu, doktor akan memberikan rawatan, mulai dari menetapkan tetes mata hingga mengambil tindakan lain mengikut sebab dan keadaan mata pendarahan yang anda alami.

Sekiranya tidak ada masalah kesihatan lain, seperti gangguan pembekuan darah, darah tinggi, atau diabetes, mata anda biasanya akan kembali normal dalam 1-2 minggu. Walau bagaimanapun, semasa dan selepas rawatan, anda masih perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.

Walaupun tidak semua mata berdarah berbahaya dan ada juga yang dapat hilang dengan sendirinya, anda masih perlu berjumpa doktor. Rawatan yang betul akan membantu mempercepat pemulihan dan mencegah mata pendarahan anda berkembang menjadi keadaan yang serius.