Ibu, inilah kontraksi sebelum bersalin

Kesakitan semasa melahirkan adalah salah satu ketakutan yang sering difikirkan oleh wanita hamil. Sekiranya ini adalah buruh pertama anda, wajar jika anda tidak tahu seperti apa kontraksi sebelum bersalin. Untuk menjawab ini, ayuh, lihat maklumat lengkap di sini.

Kesakitan yang timbul semasa pengecutan sebelum melahirkan tentunya berbeza dengan kesakitan pada umumnya dan tidak semestinya terasa sama untuk semua wanita. Ini bergantung pada kesediaan fizikal dan mental untuk bersalin, serta pelbagai faktor lain, seperti sokongan dan motivasi semasa bersalin.

Penerangan mengenai Sakit Semasa Menguncup

Gambaran yang dirasakan semasa kontraksi mungkin tidak mudah digambarkan dengan kata-kata, kerana setiap orang mempunyai pengalaman yang berbeza ketika mengalaminya. Walaupun begitu, ada beberapa petunjuk umum yang dapat digunakan untuk menggambarkan kontraksi sebelum melahirkan, iaitu:

1. Sama dengan kekejangan haid

Kontraksi sebelum bersalin lebih kurang sama dengan kekejangan semasa haid. Perbezaannya adalah, pengecutan ini akan terasa beberapa kali lebih berat daripada kekejangan haid.

2. Sama dengan perut kembung

Perasaan kontraksi juga serupa dengan perut kembung atau 'kembung' yang menjadikan anda sangat tidak selesa. Sekiranya perasaan kembung ini tidak mereda walaupun melalui angin atau buang air besar, ini dapat menjadi petunjuk bahawa tenaga kerja semakin hampir.

3. Ketidakselesaan di semua bahagian perut

Pada saat bayi dilahirkan, kontraksi akan semakin kuat dalam usaha mendorong bayi keluar dari rahim. Ketidakselesaan boleh merebak ke seluruh bahagian perut, bermula dari bahagian depan, perut kanan dan kiri, ke belakang. Perut juga akan terasa sangat keras semasa pengecutan dan pelvis terasa seperti sedang ditekan.

4. Keamatan kesakitan semakin teruk

Semakin pendek jarak antara kontraksi dan semakin kuat intensiti kesakitan, ini bermakna waktu untuk bersalin sudah hampir. Yang pasti, anda boleh merakam kapan dan berapa lama kontraksi berlaku, serta seberapa kuat kesakitannya.

Sebelum benar-benar memasuki fasa persalinan, anda mungkin juga merasakan kontraksi palsu atau kontraksi Braxton Hicks pada trimester terakhir kehamilan. Ini adalah mekanisme badan untuk menyiapkan rahim untuk bersalin. Pengecutan palsu ini secara amnya membuat perut terasa kencang dan tidak selesa, tetapi tidak menyakitkan seperti kontraksi buruh.

Petua untuk mengurangkan kesakitan semasa pengecutan

Rasa sakit pasti akan terasa ketika kontraksi timbul sebelum melahirkan. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau. Doktor boleh memberikan beberapa jenis rawatan untuk mengurangkan kesakitan yang anda rasakan.

Selain ubat, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk membantu mengurangkan kesakitan akibat kontraksi, sementara menunggu persalinan tiba. Berikut adalah kaedah mudah untuk melakukannya:

  • Lakukan aktiviti yang mengalihkan perhatian daripada kesakitan, seperti menonton televisyen, duduk bersama bola kelahiran, atau berjalan di sekitar rumah atau bilik penjagaan.
  • Tenangkan diri anda dengan menyatakan bahawa rasa sakit yang anda rasakan adalah hadiah yang perlu dinikmati untuk menyambut kelahiran bayi anda ke dunia.
  • Luangkan waktu untuk tidur, untuk menyiapkan tenaga yang diperlukan dalam bersalin nanti.
  • Buat suara rintihan sambil fokus mengawal pernafasan anda.
  • Lakukan urutan, misalnya di kaki, lengan, atau punggung bawah. Mintalah bantuan pasangan atau keluarga anda untuk melakukan ini.

Kaedah di atas dapat membantu anda berehat dan lebih bersedia untuk bersalin. Perasaan kontraksi tidak dapat diketahui dengan pasti sebelum mengalaminya sendiri, tetapi jika anda tetap tenang dan cuba menikmati setiap prosesnya, momen pengecutan akan lebih mudah dikenali dan dilalui.

Ingatlah, semua perjuangan untuk menanggung keperitan yang akan anda lalui akan digantikan dengan kebahagiaan ketika anak anda dilahirkan. Sekiranya anda merasa tidak tahu banyak tentang maklumat kelahiran yang betul, cuba berunding dengan doktor anda.