Berhubungan Semasa Menstruasi Masih Boleh Hamil, Inilah Sebabnya

Tidak sedikit pasangan yang berpendapat bahawa melakukan hubungan seks semasa haid dapat mencegah kehamilan. Sebenarnya, ini tidak berlaku. Selain kemungkinan hamil, melakukan hubungan seks semasa haid juga berisiko menyebabkan sejumlah penyakit.

Kemungkinan hamil jika hubungan seksual dilakukan semasa haid lebih rendah. Sebilangan besar wanita dengan kitaran haid 28-30 hari atau lebih lama, hubungan seksual semasa haid hampir tidak menghasilkan kehamilan. Sebaliknya, wanita yang mempunyai kitaran haid yang lebih pendek cenderung untuk hamil ketika melakukan hubungan seks dalam tempoh mereka.

Berkaitan Menstruasi dan Kaitannya dengan Kehamilan

Kehamilan boleh berlaku apabila sperma menyuburkan telur di rahim. Proses persenyawaan ini hanya mungkin dilakukan ketika seorang wanita mengalami ovulasi atau dalam masa subur.

Telur yang dilepaskan dalam tempoh subur dapat bertahan selama 24 jam, sementara sperma dapat bertahan di organ pembiakan wanita sekurang-kurangnya 5-7 hari setelah hubungan seksual.

Setiap wanita mengalami ovulasi pada waktu yang berbeza, bergantung pada kitaran haidnya. Sebilangan besar wanita mempunyai kitaran haid antara 28-35 hari, tetapi ada juga beberapa wanita yang mempunyai kitaran haid yang lebih pendek, misalnya hanya 21 hari atau kurang.

Pada wanita dengan kitaran haid 28–35 hari, ovulasi biasanya berlaku pada hari ke-14 selepas hari pertama haid. Walau bagaimanapun, ovulasi juga boleh berlaku pada hari ke-12 atau ke-13. Sementara itu, ovulasi pada wanita dengan kitaran haid yang pendek boleh berlaku pada hari ke-7.

sekarang, kemungkinan kehamilan setelah melakukan hubungan seks semasa haid berkait rapat dengan tempoh ovulasi dan kitaran haid seorang wanita. Inilah penjelasannya:

Wanita dengan kitaran haid 28–35 hari

Telah dijelaskan sebelumnya bahawa ovulasi boleh berlaku pada hari ke-14 jika kitaran haid adalah 28-35 hari. Sekiranya hubungan seks dilakukan semasa haid, ini pasti jauh dari masa ovulasi. Sperma yang masuk tidak dapat bertahan dan menyuburkan telur, jadi kehamilan tidak mungkin terjadi.

Walau bagaimanapun, ovulasi kadang-kadang boleh berlaku pada hari ke-13 atau bahkan hari ke-11 selepas hari pertama haid anda. Sekiranya anda melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi pada hari ke-7 atau akhir haid anda, sementara ovulasi bermula pada hari ke-11, maka ada kemungkinan untuk hamil.

Ini kerana sperma di saluran pembiakan masih dapat bertahan dan menyuburkan telur semasa ovulasi.

Wanita yang mempunyai kitaran haid yang pendek

Sekiranya kitaran haid anda pendek, seperti kurang dari 24 atau 21 hari, ovulasi mungkin berlaku sekitar hari ke-7. Ini bermaksud bahawa telur dapat dilepaskan dari ovari sebaik sahaja haid selesai, terutama jika tempohnya berlangsung selama 7 hari.

Dalam kes sedemikian, kemungkinan hamil lebih tinggi, terutamanya jika anda melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi pada akhir haid anda. Ini kerana sperma dapat hidup di saluran pembiakan selama 5-7 hari dan dapat menyuburkan telur ketika ovulasi berlaku sebaik sahaja haid selesai.

Pelbagai Risiko Berkaitan Semasa Menstruasi

Dari penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa melakukan hubungan seks semasa haid tanpa kontrasepsi masih mungkin menyebabkan kehamilan. Oleh itu, anda tidak boleh melakukan hubungan seks semasa haid sekiranya anda melambatkan atau ingin mencegah kehamilan.

Tidak hanya boleh menyebabkan kehamilan, melakukan hubungan seks semasa haid juga tidak digalakkan kerana tidak higienis dan dapat meningkatkan risiko penyakit tertentu, seperti:

  • Jangkitan saluran kencing
  • Jangkitan faraj
  • Penyakit kelamin, seperti HIV dan hepatitis B

Ini kerana virus dan kuman yang menyebabkan penyakit ini dapat merebak melalui kontak dengan darah haid yang dijangkiti.

Untuk mengelakkan risiko dan bahaya melakukan hubungan seks semasa haid, anda dan pasangan dapat mencari masa yang lebih selamat di luar haid. Contohnya, cubalah melakukan hubungan seks 2 atau 3 hari selepas tetingkap subur anda berakhir atau menjelang hari tempoh berikutnya.

Tempoh ini dianggap waktu paling selamat untuk mencegah kehamilan kerana sudah melewati masa ovulasi, jadi kemungkinan persenyawaan tidak akan berlaku. Sekiranya anda masih ragu-ragu atau mempunyai pertanyaan mengenai hubungan seks semasa haid, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui jawapannya.