5 Fakta mengenai Rawatan Keratin dan Manfaatnya untuk Rambut

Rawatan keratin kini banyak ditawarkan di salon kecantikan sebagai kaedah meluruskan dan mencantikkan rambut. Apa sebenarnya keratin dan mengapa ia digunakan secara meluas dalam penjagaan rambut? Lihat penjelasannya dalam artikel berikut.

Keratin adalah protein semula jadi yang berfungsi membentuk tisu rambut, kuku, dan lapisan luar kulit. Protein ini juga boleh didapati di pelbagai organ dan kelenjar tubuh.

Keratin sering digunakan sebagai bahan untuk menguatkan dan mengekalkan kecantikan rambut. Oleh itu, banyak produk kecantikan menambah keratin kerana diklaim menjadikan rambut kelihatan lebih sihat.

Pelbagai Jenis Rawatan Keratin

Rawatan keratin boleh dilakukan dengan pelbagai cara, termasuk:

Rawatan keratin di salun

Rangkaian rawatan keratin atau keratin rawatan biasanya dilakukan untuk mendapatkan rambut yang lebih lurus. Hasilnya boleh bertahan selama 3 bulan bergantung pada bagaimana ia dirawat.

Rawatan keratin rambut di salon umumnya dilakukan dengan menggunakan krim keratin dari akar ke batang rambut, kemudian rambut akan dibiarkan selama 30 minit sehingga keratin diserap oleh kulit kepala dan rambut. Selepas itu, rambut akan dicuci dan diluruskan.

Serum, syampu dan perapi keratin

Produk penjagaan rambut yang mengandungi keratin, seperti serum rambut, syampu, dan perapi, juga bagus untuk menguatkan dan menyuburkan rambut.

Produk ini juga disebut baik untuk mencegah kerosakan rambut, terutama pada rambut yang sering digayakan. Selain itu, keratin juga dapat memperbaiki rambut kering kerana terlalu banyak pengering rambut dan pewarna.

Makanan tambahan keratin

Selain digunakan dalam produk perawatan rambut, keratin juga tersedia dalam bentuk suplemen untuk diminum. Makanan tambahan ini boleh digunakan untuk merawat masalah rambut, seperti keguguran rambut dan keriting, serta menguatkan kuku.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan produk ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk menentukan dos yang tepat.

Pelbagai Fakta mengenai Keratin dan Kebaikannya

Sebelum menjalani rawatan keratin di salun atau menggunakan produk yang mengandungi keratin, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai keratin, termasuk:

1. Penyelesaian untuk rambut keriting

Rambut yang kekurangan keratin akan kelihatan lebih keriting dan tidak teratur. Dengan adanya keratin, rambut akan lebih licin, berkilat, dan lebih kuat. Selain itu, keratin juga penting untuk merangsang pertumbuhan rambut.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa menggunakan produk penjagaan rambut yang mengandungi keratin dapat menjadikan rambut lebih halus. Bukan hanya itu, produk yang mengandungi keratin juga bagus untuk pemilik rambut kerinting, kerana rambut akan lebih halus dan lebih mudah diatur.

2. Keratin dalam produk kecantikan berasal dari haiwan

Selain tubuh manusia, keratin juga terdapat di banyak tisu haiwan. Protein ini terdapat di kuku dan rambut atau rambut haiwan.

sekarang, Keratin yang digunakan dalam produk kecantikan dan makanan tambahan biasanya dihasilkan melalui proses pengekstrakan tisu haiwan, seperti lembu dan biri-biri.

3. Risiko dan kesan sampingan keratin rawatan

Krim keratin yang biasa digunakan di salun biasanya mengandungi bahan kimia formaldehid. Pendedahan kepada formaldehid boleh menyebabkan kesan sampingan, terutamanya jika krim digunakan cukup kerap.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh penggunaan krim keratin:

  • Tindak balas alahan
  • Kulit kepala gatal dan gatal
  • Kerengsaan kulit kepala dalam bentuk luka bakar atau lecet
  • Kehilangan dan kerosakan rambut

4. Pantang selepas melakukan rawatan rambut dengan keratin

Terdapat beberapa cadangan yang harus dilakukan agar hasil rawatan keratin lebih tahan lama, iaitu:

  • Elakkan keramas selama 3 atau 4 hari setelah rawatan keratin di salun, agar rambut anda dapat menyerap keratin dengan lebih baik.
  • Jangan berenang di kolam renang dengan air berklorin atau di air laut kerana ini dapat menghilangkan lapisan keratin pada rambut.
  • Gunakan syampu dan perapi yang bebas daripada natrium klorida dan sulfat, kerana ini dapat menipis lapisan keratin.
  • Elakkan mengeringkan atau menggayakan rambut anda dengan suhu panas kerana boleh merosakkan struktur keratin pada rambut.

Keratin rawatan juga tidak boleh dilakukan oleh wanita hamil. Ini kerana risiko terkena bahan kimia dalam krim keratin dikhuatiri akan mengganggu perkembangan janin.

Rambut yang lembut dan berkilat akan memudahkan anda untuk menggayakan dan pastinya dapat meningkatkan keyakinan anda.

Namun, sebelum melakukan rawatan keratin pada rambut, disarankan agar anda menggunakan sedikit krim keratin terlebih dahulu pada kulit dan perhatikan sama ada reaksi alergi berlaku atau tidak. Reaksi alergi boleh merangkumi gatal-gatal, ruam, dan lebam pada kulit.

Sekiranya boleh, pilih krim tanpa formaldehid. Pada masa ini, terdapat banyak krim keratin tanpa ramuan ini di pasaran.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai fakta keratin atau jika anda mengalami kesan sampingan pada kulit kepala anda setelah menjalani rawatan keratin, jangan ragu untuk berjumpa doktor.