Ini Menyebabkan Sakit Kepala Semasa Menstruasi dan Cara Mengatasinya

Sekiranya anda sering mengalami sakit kepala sebelum atau dalam tempoh anda, anda tidak bersendirian. Kira-kira 60% wanita yang mempunyai sejarah migrain di luar kitaran haid juga mengalami migrain semasa haid. Sakit kepala ini boleh dicetuskan oleh beberapa faktor, dan Salah satunya adalah perubahan hormon yang berlaku semasa haid.

Sakit kepala semasa haid boleh muncul pada bila-bila masa, tetapi biasanya dua hari sebelum haid hingga tiga hari setelah haid berakhir. Dari segi usia, sakit kepala semasa haid dapat dirasakan oleh wanita sejak remaja, pada usia produktif, hingga sebelum menopaus.

Punca Sakit Kepala semasa Menstruasi

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah penyebab sakit kepala semasa haid dan penjelasannya:

Perubahan hormon

Perubahan hormon yang berlaku semasa haid boleh mencetuskan sakit kepala. Penurunan tahap hormon estrogen dan progesteron sebelum haid boleh mempengaruhi bahan kimia di otak. Akibatnya, sebilangan wanita mungkin mengalami sakit kepala semasa haid.

Tahap besi rendah

Jumlah darah yang keluar semasa haid boleh mencetuskan sakit kepala. Ini kerana apabila anda kehilangan banyak darah, tubuh terdedah kepada kekurangan zat besi. sekarangTahap zat besi yang rendah inilah yang mencetuskan timbulnya sakit kepala semasa haid.

Cara Mengatasi Sakit Kepala semasa Menstruasi

Untuk melegakan sakit kepala semasa haid, ada beberapa langkah yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Letakkan kompres sejuk di kepala

Untuk melegakan sakit kepala semasa haid, anda boleh menggunakan kompres sejuk ke leher atau kepala yang sakit.

2. Hadkan pengambilan makanan dan minuman tertentu

Untuk mencegah dan mengurangkan sakit kepala, anda disarankan untuk membatasi pengambilan kafein, alkohol, dan makanan yang mengandung MSG. Di samping itu, makanan yang mengandungi tiramina makanan yang tinggi dalam makanan, seperti alpukat, pisang, ikan asap, coklat, dan buah kering, juga harus dihindari kerana dapat memicu sakit kepala.

3. Kurangkan pengambilan garam

Mengurangkan pengambilan garam juga boleh dilakukan untuk membantu melegakan dan mencegah sakit kepala semasa haid. Ini kerana pengambilan garam yang berlebihan dapat meningkatkan tekanan darah dan mencetuskan sakit kepala.

4. Menguruskan tekanan dengan baik

Agar sakit kepala semasa haid mereda, cuba atasi tekanan dengan baik. Terdapat pelbagai cara untuk melakukan ini, dari aktif dalam sukan, melakukan meditasi, menghirup udara segar, hingga melakukan aktiviti yang menyeronokkan.

5. Hinduri aroma yang mana kuat

Untuk mengatasi masalah sakit kepala semasa haid, hindarkan dari terkena bahan beraroma kuat, seperti minyak wangi, pencemaran udara, produk pembersih, atau perisa makanan yang terbuat dari bahan kimia.

6. Ambil makanan tambahan magnesium

Makanan tambahan magnesium boleh diambil untuk mengurangkan sakit kepala semasa haid. Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil makanan tambahan ini.

7. Lakukan senaman secara berkala

Bersenam secara berkala dapat membantu mengurangkan risiko sakit kepala semasa haid. Sebelum bersenam, jangan lupa minum air secukupnya, makan makanan berprotein tinggi, dan panaskan.

8. Ambil ubat melegakan kesakitan

Mengambil ubat penahan sakit juga boleh menjadi salah satu cara untuk mengurangkan sakit kepala semasa haid. Tetapi sebelum memakannya, anda perlu berjumpa doktor.

Anda juga disarankan untuk mencatat setiap kali sakit kepala berlaku semasa haid. Selain membantu anda memahami corak sakit kepala, nota-nota ini juga dapat anda bawa semasa pemeriksaan kepada doktor untuk membantu doktor mendapatkan rawatan yang tepat.

Sekiranya sakit kepala semasa haid tidak berkurang atau bertambah berat, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.