3 Jenis Sakit Kepala Yang Sering Berlaku dan Cara Mengubatnya

Sakit kepala adalah penyakit yang boleh menyerang sesiapa sahaja. Tiga jenis sakit kepala yang paling biasa adalah migrain, sakit kepala kluster dan sakit kepala tegang. Ketahui perbezaan antara tiga jenis sakit kepala ini, dan bagaimana mengatasinya.

Sakit kepala boleh berlaku di mana sahaja di kepala, termasuk bahagian belakang kepala yang memancar ke leher. Biasanya sakit kepala yang muncul dapat bertahan selama beberapa jam, bahkan berhari-hari.

Jenis Sakit Kepala

Terdapat pelbagai jenis sakit kepala, penyebabnya dapat bervariasi, seperti keletihan, peningkatan tekanan darah, dan bahkan gangguan otak dan sistem saraf pusat. Tetapi secara umum, terdapat 3 jenis kesakitan yang paling sering berlaku, iaitu:

Migrain

Migrain dicirikan oleh sakit kepala yang berdenyut yang muncul di satu bahagian kepala sahaja. Sakit kepala ini boleh berlangsung selama beberapa jam, mungkin berhari-hari. Selain sakit kepala, penghidap migrain juga mungkin mengalami loya, muntah, dan lebih sensitif terhadap bunyi bising atau cahaya.

Walaupun hingga kini penyebab sebenar migrain tidak diketahui, sejumlah faktor dapat mencetuskan serangan migrain, termasuk tekanan, keletihan, kualiti tidur yang buruk, tabiat merokok, dan pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan.

Sakit kepala kluster (sakit kepala kluster)

Sama seperti migrain, sakit kepala cluster juga dapat dirasakan di satu sisi kepala. Perbezaannya adalah, rasa sakit yang disebabkan oleh keadaan ini boleh berlaku secara tiba-tiba dan cenderung dirasakan di belakang mata atau kawasan di sekitar mata.

Serangan sakit kepala cluster boleh berlangsung dari 15 minit hingga 3 jam. Keadaan ini sering menyedarkan pesakit dari tidur kerana kesakitan yang tidak dapat ditanggung. Tidak hanya sakit di kepala, penderita juga dapat mengalami keluhan berupa mata merah, bengkak, dan berair.

Terdapat sejumlah faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami sakit kepala kelompok, seperti usia, tabiat merokok, pengambilan minuman beralkohol, dan mempunyai anggota keluarga yang juga sering mengalami sakit kepala kluster.

Sakit kepala ketegangan (sakit kepala ketegangan)

Sakit kepala tegang adalah jenis sakit kepala yang paling biasa. Pesakit dengan sakit kepala ini biasanya akan merasa sakit di kedua-dua belah kepala, di belakang mata, dan kadang-kadang juga di leher. Kesakitan dalam keadaan ini sering digambarkan kerana kepala dililit dengan ketat oleh tali.

Tekanan berlebihan adalah salah satu faktor pencetus kemunculan sakit kepala ketegangan. Sakit kepala jenis ini boleh berlangsung dari 30 minit hingga beberapa hari. Walaupun agak mengganggu, orang yang mengalami sakit kepala yang tegang masih boleh melakukan aktiviti harian mereka.

Cara Merawat Sakit Kepala Secara Semulajadi

Ada cara semula jadi yang boleh dilakukan untuk mengatasi sakit kepala. Apabila sakit kepala berlaku, anda boleh mencuba beberapa cara di bawah untuk melegakannya:

1. Rehat di bilik yang gelap

Sekiranya serangan sakit kepala berlaku semasa anda dalam perjalanan, segera cari tempat untuk berbaring atau duduk. Cuba berehat di bilik yang tenang dan sedikit gelap. Cahaya yang terang atau berkelip, seperti dari layar komputer, boleh mencetuskan sakit kepala migrain.

2. Urut pada titik-titik tertentu

Urut lembut pelipis, leher, bahu, dan kepala, selama 30 minit. Kaedah ini dipercayai dapat melegakan sakit kepala.

3. Kompres sejuk atau suam

Anda juga boleh memampatkan bahagian kepala yang sakit dengan kompres hangat atau kompres sejuk. Kedua-dua kaedah ini dapat melegakan sakit kepala. Sekiranya menggunakan kompres sejuk, pastikan untuk menutupnya dengan kain atau tuala.

Ubat Perubatan untuk Sakit Kepala

Untuk mengatasi sakit kepala, rawatan akan disesuaikan dengan penyebabnya, misalnya dengan berehat jika penyebab sakit kepala adalah kurang rehat, atau bersantai jika penyebabnya adalah tekanan.

Selain itu, terdapat beberapa jenis ubat yang boleh anda gunakan untuk meredakan sakit kepala:

Parasetamol

Sekiranya sakit kepala yang anda alami masih agak ringan, maka parasetamol boleh menjadi penyelesaiannya. Selain sebagai ubat penurun demam, ubat ini juga memiliki efek anti-nyeri, sehingga dapat digunakan untuk meredakan sakit kepala.

Kumpulan anti-radang bukan steroid

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) juga boleh digunakan untuk melegakan sakit kepala. Contoh kelas ubat ini adalah ibuprofen dan hlmropyphenazone.

Sebagai tambahan kepada ubat di atas, ubat anti muntah dan triptan juga sering digunakan untuk merawat sakit kepala, terutama migrain.

Pelbagai ubat sakit kepala di atas boleh didapati dalam bentuk satu bahan atau gabungan. Ubat-ubatan gabungan, seperti kombinasi parasetamol dan ubat anti-radang nonsteroid, kadang-kadang lebih berkesan untuk menguruskan kesakitan, dan biasanya digunakan untuk merawat sakit kepala yang tidak hilang dengan satu ubat.

Anda boleh mencuba beberapa jenis rawatan di atas untuk melegakan sakit kepala. Sekiranya anda ingin menggunakan ubat penghilang rasa sakit, selalu pastikan untuk membaca dos dan arahan penggunaannya, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.

Sekiranya sakit kepala anda semakin teruk, berlaku lebih kerap, atau disertai dengan kekakuan leher, penglihatan kabur, masalah pertuturan, atau masalah berjalan kaki, segera berjumpa doktor. Doktor akan memberikan rawatan mengikut punca sakit kepala yang anda alami.