Kesan Pendedahan Terhadap Sinar UV jika Berlebihan

Dalam jumlah yang tepat, sinar UV diperlukan oleh tubuh kerana dapat memberikan sejumlah manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, sinar UV juga boleh memudaratkan dan sebenarnya menyebabkan masalah kesihatan jika terdedah kepada berlebihan.

Matahari adalah sumber utama sinar UV. Pada asasnya, sinar UV diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan vitamin D. Vitamin ini berfungsi untuk meningkatkan kekuatan tulang dan gigi, dan membantu penyerapan kalsium dalam badan.

Walau bagaimanapun, sinar UV hanya akan memberi manfaat kepada tubuh selagi ia diperoleh dalam jumlah yang mencukupi. Sekiranya berlebihan, sinar UV sebenarnya akan merosakkan tisu badan, malah meningkatkan risiko penyakit tertentu.

Bahaya Sinaran UV untuk Kesihatan

Sinar UV terbahagi kepada beberapa jenis, tetapi yang paling biasa adalah UVA dan UVB. Sinar UVB hanya mampu mencapai lapisan luar kulit (epidermis), sementara sinar UVA dapat mencapai lapisan kulit (dermis).

Berikut ini adalah sejumlah masalah kesihatan yang boleh timbul akibat pendedahan berlebihan terhadap sinar UV:

Kulit terbakar

Kulit terbakar (selaran matahari) adalah kesan yang paling biasa apabila anda terdedah kepada cahaya UV yang terlalu banyak. Keadaan ini boleh menjadikan kulit kelihatan merah, dan terasa panas dan menyakitkan apabila disentuh.

Simptom selaran matahari Selalunya muncul dalam beberapa jam dari terlalu banyak cahaya UV, tetapi juga boleh terjadi 1-2 hari kemudian.

Dalam kes yang teruk, selaran matahari malah boleh menyebabkan pembengkakan kulit, lepuh kulit, dan kelemahan akibat dehidrasi. Sekiranya anda mengalami ini, anda perlu segera mendapatkan rawatan daripada doktor.

Kerosakan mata

Ketika berada di bawah sinar matahari, bukan sahaja kulit perlu dilindungi dari pendedahan UV, mata juga memerlukan perlindungan tambahan. Ini kerana mata adalah salah satu organ yang paling mudah mengalami kerosakan jika kerap terkena sinar UV.

Pendedahan berlebihan terhadap sinar UV dapat menyebabkan kerosakan pada mata yang menyebabkan penurunan kemampuan untuk melihat warna, penglihatan kabur, atau bahkan kebutaan kekal.

Kanser kulit

Pendedahan UV yang berlebihan adalah salah satu penyebab barah kulit yang paling biasa, terutamanya karsinoma sel basal dan karsinoma sel skuamosa. Biasanya, sel barah terbentuk di bahagian tubuh yang sering terdedah kepada cahaya matahari, seperti wajah, leher, dan tangan.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, barah boleh merebak ke bahagian kulit yang lain dan juga organ dalaman. Walaupun jarang berlaku, keadaan ini diklasifikasikan sebagai berbahaya dan boleh mengancam nyawa.

Cara Melindungi Kulit dari Kesan Sinaran UV

Untuk mengelakkan berlakunya masalah kesihatan akibat pendedahan UV yang berlebihan, anda boleh melakukan cara berikut:

1. Gunakan krim pelindung matahari secara berkala

Untuk melindungi kulit anda dari sinaran UVA dan UVB, selalu gunakan pelindung matahari dengan SPF 30 sekurang-kurangnya 15 minit sebelum keluar di siang hari. Jangan lupa memohon semula pelindung matahari secara berkala setelah 1 jam penggunaan.

Untuk lebih selamat, penggunaan pelindung matahari atau pelindung matahari juga perlu dilakukan walaupun anda berada di dalam rumah. Anda juga perlu menggunakan pelindung matahari merata di seluruh bahagian badan, termasuk muka, leher, telinga, mata, bibir, dan punggung.

2. Pakai pakaian bertutup

Selain menggunakan pelindung matahari, anda juga dapat memakai pakaian tertutup untuk melindungi kulit Anda dari sinar matahari langsung. Pakai lengan panjang, seluar panjang, dan topi dengan selendang lebar.

3. Elakkan pendedahan cahaya matahari pada waktu-waktu tertentu

Seboleh-bolehnya, elakkan menghabiskan banyak masa di luar rumah dari pukul 10 pagi hingga 2 petang, kerana sinaran UV berada pada tahap tertinggi.

4. Pakai cermin mata hitam

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, sinar matahari tidak hanya boleh membahayakan kulit, tetapi juga mata. Oleh itu, gunakan cermin mata hitam atau kacamata anti-radiasi yang dapat memberikan perlindungan terhadap sinar UV ketika anda berada di luar.

Walaupun sinar UV boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan, itu tidak bermaksud anda harus menghindarinya sama sekali. Sinar UV juga mempunyai faedah kesihatan, selagi pendedahan tidak terlalu lama atau pada waktu selamat, iaitu sekitar jam 7-9 pagi.

Sekiranya anda sering melakukan aktiviti di bawah terik matahari dan mengalami masalah kulit atau masalah kesihatan lain kerana pendedahan UV yang berlebihan, anda harus berjumpa doktor.