7 Kebaikan Timun untuk Kesihatan Tubuh

Manfaat timun atau timun untuk kesihatan badan tidak diragukan lagi. Tidak hanya baik untuk mencegah dehidrasi, buah ini yang sering dianggap sebagai sayuran juga bermanfaat untuk kesihatan kulit, pencernaan, dan menyokong diet yang berjaya.

Manfaat kesihatan timun diperoleh dari antioksidan dan pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya, seperti protein, karbohidrat, vitamin, dan mineral. Selain itu, timun juga rendah kalori, tetapi mengandungi jumlah air dan serat yang tinggi.

Membincangkan lebih lanjut mengenai Manfaat Kesihatan Timun

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan timun dan penjelasannya yang penting untuk anda ketahui:

1. Mencegah penyahhidratan

Untuk memenuhi keperluan cecair badan dan mengelakkan dehidrasi, anda perlu minum sekitar 7-8 gelas air setiap hari. Namun, jika anda merasa bosan dengan air biasa, anda boleh menambahkan potongan timun atau buah lain ke dalam air untuk dibuat air yang dimasukkan. Ini akan menjadikan air minuman lebih segar dan berkhasiat.

2. Melawan radikal bebas

Antioksidan timun, seperti flavonoid, lutein, zeaxanthin, dan tanin, dapat mencegah dan melawan kesan radikal bebas yang merosakkan sel-sel badan. Sebatian ini juga berperanan penting dalam mencegah terjadinya berbagai penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes, arthritis, dan penyakit Alzheimer.

3. Penghadaman yang lancar

Kandungan air dan seratnya yang tinggi menjadikan timun berguna untuk mencegah dan merawat sembelit. Anda boleh makan timun dan buah-buahan dan sayur-sayuran lain apabila anda menghadapi masalah membuang air besar.

4. Membantu menurunkan berat badan

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, mulai sekarang cuba kurangkan pengambilan kalori, lemak, dan gula yang tinggi, seperti makanan segera, minuman kemasan, ais krim, dan minuman ringan. Untuk menyokong kejayaan program diet anda, makan makanan rendah kalori, seperti timun.

Serat dalam timun juga dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama, jadi anda dapat mengawal selera makan dengan lebih mudah.

5. Memenjaga kesihatan kulit

Mengonsumsi timun sangat baik untuk pengambilan cecair, mineral, vitamin, dan antioksidan yang mencukupi untuk mengekalkan kelembapan dan kulit yang sihat. Selain itu, timun juga dapat digunakan sebagai topeng kulit semula jadi untuk merawat kulit kering, kerengsaan kulit, dan selaran matahari.selaran matahari).

6. Mencegah pertumbuhan sel barah

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan antioksidan yang tinggi dapat mengurangkan risiko seseorang terkena pelbagai jenis barah, seperti barah prostat, barah payudara, barah rahim, dan barah usus besar.

Manfaat timun untuk mencegah barah berkat kandungan antioksidannya cucurbitacin, lignan, dan flavonoid di dalamnya yang dapat mencegah pertumbuhan sel barah.

7. Menjaga kesihatan tulang

Manfaat timun yang tidak kurang pentingnya adalah menjaga kesihatan tulang. Kajian menunjukkan bahawa vitamin K dan kalsium dalam timun dapat meningkatkan kepadatan tulang dan mencegah osteoporosis.

Petua Menghidangkan Air Timun Yang Segar dan Sihat

Timun sering dijadikan makanan hiasan atau dimakan secara langsung sebagai sayur atau salad segar. Namun, timun juga dapat diproses menjadi minuman yang menyegarkan, kamu tahu.

Berikut adalah petua untuk menyajikan minuman berasaskan timun yang mungkin anda cuba di rumah:

Bahan yang diperlukan:

 • 1/4 timun, dihiris nipis
 • 2 limau
 • 2 biji lemon
 • 2 beg teh hijau
 • 1 liter soda biasa
 • 1 liter air suam
 • Sejumput daun pudina
 • Batu ais mengikut keperluan.

Langkah pembuatan:

 • Masukkan daun pudina dan teh celup ke air suam dan biarkan selama 5-10 minit.
 • Perah lemon dan limau, kemudian campurkan ke dalam teh. Jangan lupa untuk memisahkan beberapa keping lemon untuk dijadikan hiasan kemudian.
 • Apabila campuran telah menetap, tambahkan hirisan timun, kemudian sajikan minuman dengan ketulan ais dan soda biasa, dan hiaskan dengan irisan lemon.

Terdapat banyak variasi resipi minuman lain yang boleh anda buat menggunakan campuran timun dan buah-buahan lain. Campurkan mengikut citarasa anda untuk mendapatkan pelbagai khasiat timun untuk kesihatan tubuh dengan cara yang lebih menyenangkan.

Setelah mengetahui pelbagai khasiat timun, mulai sekarang jangan abaikan kehadiran buah ini di pinggan anda. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah timun untuk kesihatan, anda juga boleh berjumpa terus dengan doktor anda.