Luka canker untuk anak-anak yang perlu diketahui oleh ibu bapa

Sebentar anak dengan sakit kepala, dia mungkin menjadi lebih cerewet dan tidak mempunyai selera makan kerana mulutnya sakit. Untuk mengatasi rungutan ini, si ibu dapat memberi si kecil beberapa pilihan sariawan untuk anak-anak.

Hampir semua orang mengalami seriawan, termasuk kanak-kanak. Ketika sariawan, kanak-kanak cenderung lebih cerewet, malas bercakap, dan kelihatan kesakitan. Sebilangan kanak-kanak bahkan boleh mengalami penurunan berat badan kerana kurang selera makan kerana sariawan.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan atau meningkatkan risiko sariawan pada kanak-kanak, iaitu:

  • Luka gigitan pada lidah, mulut, atau bibir.
  • Kurangnya menjaga kebersihan gigi dan mulut.
  • Sistem imun anak masih lemah.
  • Kekurangan nutrien tertentu, seperti zat besi, zink, Vitamin B dan vitamin D.
  • Gangguan sistem imun, seperti penyakit autoimun dan alergi.
  • Geseran pendakap.
  • Jangkitan, misalnya, jangkitan yis di mulut, herpes, dan selesema Singapura.
  • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Selain beberapa faktor di atas, kanak-kanak juga lebih berisiko terkena sariawan jika mereka sering mengalami tekanan atau sering terdedah kepada asap rokok.

Pelbagai Pilihan sariawan untuk kanak-kanak

Luka canker sebenarnya boleh menjadi lebih baik sendiri dalam beberapa hari. Walaupun sariawan tidak berbahaya, keluhan kesakitan dan kelembutan pada sariawan boleh mengganggu keselesaan kanak-kanak.

Untuk mengatasi aduan ini, terdapat beberapa pilihan untuk sariawan untuk kanak-kanak, iaitu:

1. Ubat penghilang rasa sakit

Untuk melegakan kesakitan dan kesakitan akibat sariawan, pilihan ubat penahan sakit yang sesuai untuk si kecil adalah paracetamol. Pastikan anda memberikan ubat mengikut dos dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan ubat.

Ibu tidak disarankan memberi ubat penahan sakit jenis lain tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor, kerana lebih berisiko menyebabkan kesan sampingan pada Si Kecil.

2. Kortikosteroid

Untuk merawat sariawan pada kanak-kanak besar dan besar, salap oral yang mengandungi kortikosteroid, seperti triamcinolone asetonida, juga dapat digunakan. Jenis ubat ini hanya boleh didapati melalui preskripsi doktor. Salap oral ini selamat jika ditelan, sehingga boleh disapu pada sariawan di mulut.

3. Ubat antikulat

Salah satu penyebab sariawan pada kanak-kanak adalah jangkitan kulat. Untuk menentukan sama ada sariawan yang dialami oleh kanak-kanak disebabkan oleh jamur atau tidak, pemeriksaan dari doktor diperlukan terlebih dahulu.

Setelah doktor mengesahkan bahawa kanak-kanak itu mempunyai jangkitan yis di mulutnya, doktor boleh menetapkan ubat antijamur. Ubat ini biasanya diberikan dalam bentuk titisan oral.

4. Benzocaine

Benzocaine adalah sejenis ubat bius kelas ubat atau anestetik tempatan. Ubat ini diberikan jika rasa sakit yang dirasakan oleh anak anda sangat teruk dan tidak reda dengan jenis ubat penahan sakit yang lain. Benzocaine untuk sariawan biasanya tersedia dalam bentuk ubat kumur atau gel untuk digunakan pada sariawan.

Ubat ini hanya boleh didapati mengikut preskripsi doktor. Penggunaannya tidak boleh melebihi 1 minggu atau digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

Langkah-langkah merawat sariawan pada kanak-kanak di rumah

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, sariawan pada kanak-kanak juga dapat dirawat dengan beberapa langkah rawatan sederhana di rumah, seperti:

1. Kompres dengan ais

Kompres ais pada sariawan boleh membantu meredakan keradangan dan pembengkakan pada mulut yang cedera, sehingga sensasi terbakar yang muncul dapat dikurangkan dengan perlahan.

Kompres dilakukan dengan membungkus beberapa ketulan ais dengan kain bersih. Kemudian, sapukan bungkusan ais ke kawasan di mana sakit kanker muncul. Selain memberikan kompres sejuk, anda juga dapat memberikan air sejuk si kecil, jus buah sejuk, atau ais krim untuk melegakan sariawan.

2. Berkumur dengan air garam

Bagi kanak-kanak yang berumur lebih dari 6 tahun, berkumur dengan air masin dapat membantu menghilangkan rasa sakit akibat sariawan. Bukan hanya itu, ubat semula jadi ini juga dapat mempercepat penyembuhan sariawan yang dialami oleh anak kecil anda.

Caranya, masukkan 1 sudu teh garam ke dalam 1 cawan air suam, kemudian kacau hingga rata. Suruh anak berkumur dengan larutan selama beberapa saat, kemudian buang air garam yang sudah dikumur sebelumnya.

3. Menjaga kebersihan mulut

Cara lain untuk mengatasi sariawan adalah menjaga kebersihan mulut, iaitu dengan menggosok gigi secara berkala 2 kali sehari menggunakan ubat gigi khas untuk anak-anak. Selain itu, pastikan anda memilih berus gigi dengan bulu lembut untuk si kecil anda. Elakkan menggosok gigi terlalu keras kerana ia boleh menyebabkan luka pada sariawan.

Selepas itu, anda boleh meminta anak anda berkumur dengan air masin atau ubat kumur yang tidak berisi natrium lauril sulfat (SLS) dan alkohol. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor gigi untuk memilih ubat kumur yang sesuai untuk si kecil anda.

4. Memenuhi keperluan pemakanan kanak-kanak

Apabila terkena sariawan, kanak-kanak akan menjadi malas untuk makan dan minum. Sebenarnya, keperluan pemakanan dan cecair masih perlu dipenuhi.

Buat sementara waktu, elakkan memberi makanan si kecil yang pedas, masam, terlalu panas, atau mempunyai tekstur yang keras dan rangup. Untuk mengatasi ini, beri dia makanan ringan yang mudah ditelan, seperti bubur atau nasi dan sup.

Beri anak anda air atau air sejuk secara berkala untuk mengelakkannya daripada mengalami dehidrasi.

Dengan memberikan beberapa ubat sariawan kanak-kanak di atas, biasanya sariawan akan bertambah baik dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, ibu masih perlu waspada jika sariawan yang dialami oleh anak itu besar atau besar, tidak bertambah baik setelah lebih dari 2 minggu, atau menyebabkan anak kelihatan sangat lemah.

Sekiranya anak kecil anda mengalami penyakit sariawan bersama dengan beberapa gejala di atas, anda harus segera membawa si kecil anda ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.