5 Khasiat BCAA, Asid Amino Penting yang Penting untuk Tubuh

Manfaat BCAA sebagai asid amino penting banyak, mulai dari peningkatan jisim otot hingga mencegah komplikasi penyakit hati. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah BCAA dan sumbernya, baca artikel ini.

Asid amino rantai bercabang (BCAA) adalah sejenis asid amino penting yang terdiri daripada leucine, isoleucine, dan valine. BCAA diperlukan oleh tubuh dalam proses pembentukan protein otot dan menghasilkan tenaga.

Walaupun tubuh tidak dapat menghasilkannya sendiri, BCAA ditemukan dalam banyak sumber protein hewani, seperti daging sapi, ayam, ikan, telur, keju, susu, tahu, dan tempe. Selain itu, BCAA juga tersedia dalam bentuk suplemen serbuk, seperti serbuk protein whey.

Kebaikan BCAA untuk Badan

Berikut adalah pelbagai faedah BCAA untuk tubuh yang dapat diperoleh dengan memakannya secara berkala:

1. Meningkatkan jisim otot

Salah satu faedah BCAA yang paling terkenal ialah ia dapat meningkatkan pertumbuhan otot. Leucine dalam BCAA diketahui mengaktifkan enzim yang berfungsi untuk merangsang pembentukan jisim otot.

Untuk hasil yang maksimum, anda juga perlu melakukan sukan yang menumpukan pada latihan otot anda, seperti mengangkat beban.

2. Mengurangkan sakit otot

Sakit otot selepas bersenam adalah perkara biasa, terutamanya jika anda mencuba jenis latihan baru atau baru mula bersenam setelah sekian lama. Biasanya, sakit ini biasanya muncul dalam 12-24 jam dan boleh bertahan hingga 3 hari.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan BCAA melalui makanan atau makanan tambahan sebelum bersenam terbukti dapat membantu mengurangkan kesakitan otot selepas bersenam dan mencegah kerosakan pada otot yang sedang dilatih.

3. Mengurangkan keletihan semasa bersenam

Selain membantu mengurangkan sakit otot, BCAA juga dapat membantu mengurangkan keletihan fizikal dan mental semasa bersenam, terutama bagi orang yang jarang melakukannya. Asid amino ini berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran serotonin, bahan kimia di otak yang menandakan keletihan, semasa bersenam.

4. Mencegah atrofi otot

Manfaat BCAA seterusnya adalah membantu mencegah atrofi otot atau pembaziran jisim otot. Ini biasanya berlaku kerana kekurangan nutrisi pada penyakit tertentu, seperti barah atau jangkitan kronik, dan juga kerana penuaan.

Otot terdiri dari protein, yang terdiri dari berbagai macam asam amino. Pada manusia, 35% asid amino yang terdapat pada otot adalah BCAA. Jadi, pengambilan BCAA dapat memainkan peranan utama dalam mencegah atau sekurang-kurangnya memperlambat kehilangan jisim otot.

5. Mengurangkan risiko komplikasi akibat penyakit hati

Manfaat BCAA dalam mengurangkan risiko komplikasi pada sirosis, penyakit hati dengan komplikasi yang sering membawa maut, telah terbukti oleh banyak kajian.

Makan makanan yang kaya dengan BCAA atau suplemen BCAA terbukti dapat meningkatkan kesihatan dan mengurangkan risiko ensefalopati pada orang yang menghidap sirosis. Bukan hanya itu, pengambilan suplemen BCAA dalam jangka panjang juga dianggap dapat melindungi pesakit dengan sirosis daripada komplikasi barah hati.

Dengan melihat faedah BCAA di atas, adalah memalukan untuk membuang asid amino ini dalam pengambilan nutrien anda. Keperluan BCAA yang perlu dimakan oleh setiap orang boleh berbeza-beza, bergantung pada tujuan penggunaannya.

Rata-rata orang dewasa perlu mendapatkan pengambilan BCAA minimum 9-12 gram sehari. Ini kira-kira setara dengan 100 gram daging lembu ditambah 100 gram dada ayam.

Sementara itu, bagi orang yang ingin membina otot, BCAA yang diperlukan adalah sekitar 10-20 gram sehari. Selain makanan, pengambilan BCAA untuk membina otot juga dapat diperoleh daripada makanan tambahan.

Walaupun umumnya selamat untuk dimakan, BCAA tidak digalakkan untuk orang dengan penyakit ALS atau Lou Gehrig. Orang yang menderita penyakit kencing sirap maple juga harus membatasi pengambilan BCAA kerana badan mereka tidak dapat mengurai protein dengan betul.

Sekiranya anda ingin menambahkan BCAA ke dalam diet harian anda, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui jenis makanan apa yang disyorkan dan dosnya, mengikut keperluan dan keadaan kesihatan anda.