9 Kebaikan Rehat dan Tidur yang mencukupi

Rehat dan tidur yang mencukupi boleh mempengaruhi kesihatan, berat badan, mood, dan bahkan kehidupan seksual kita.

Semasa kecil, anda mungkin merasa kesal dan sering keberatan dengan ibu bapa anda yang menyuruh anda tidur siang. Tetapi sebagai orang dewasa, waktu tidur sebenarnya boleh menjadi saat yang berharga dan paling dinantikan. Dan ternyata, tidur bukan sahaja dapat menghilangkan rasa mengantuk, tetapi juga sangat baik untuk kesihatan mental dan fizikal.

Badan lebih sihat

Rehat dan tidur memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan tubuh kita. Kurang tidur dianggap meningkatkan risiko penyakit ginjal, penyakit jantung, strok, tekanan darah tinggi, degupan jantung tidak teratur, peningkatan hormon stres, dan diabetes. Adakah anda tahu bahawa rehat dan tidur yang mencukupi dapat mempengaruhi reaksi tubuh terhadap insulin, hormon yang mengawal kadar glukosa atau gula dalam darah? Kurang tidur menjadikan kadar gula dalam darah kita lebih tinggi daripada biasa. Akibatnya, kita lebih mudah terkena diabetes.

Pertumbuhan badan

Rehat dan tidur juga membantu pertumbuhan dan perkembangan badan yang sihat. Tidur yang baik memicu tubuh melepaskan hormon yang menyokong pertumbuhan normal pada kanak-kanak dan remaja. Hormon ini juga membantu memperbaiki sel dan tisu, dan meningkatkan jisim otot pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa. Selain itu, rehat dan tidur juga berperanan dalam akil baligh dan kesuburan.

Mengekalkan berat badan

Adakah anda tahu bahawa kurang tidur juga dapat meningkatkan risiko kegemukan pada remaja dan kumpulan usia yang lain? Tidur mempengaruhi tubuh dalam memproses dan menyimpan karbohidrat. Caranya adalah dengan menjaga hormon yang membuat kita berasa lapar (ghrelin) atau kenyang (leptin) dalam keadaan seimbang. Sekiranya kita tidak cukup tidur, hormon ghrelin akan naik sementara hormon leptin akan turun. Kesannya, kita akan berasa lapar. Itulah sebabnya tidur yang cukup boleh menjadi cara semula jadi untuk melangsingkan badan.

Kekal aktif pada waktu siang

Rehat dan tidur yang mencukupi dan berkualiti menjadikan kita aktif sepanjang hari. Kurang tidur hanya satu atau dua jam per malam telah membuat tubuh kita merasa seolah-olah mereka tidak tidur sama sekali selama satu atau dua hari. Orang yang kurang tidur cenderung kurang produktif di sekolah atau tempat kerja. Mereka mengambil masa lebih lama untuk menyelesaikan tugas, bertindak balas dengan lebih perlahan alias 'lambat', dan buat lebih banyak kesilapan.

Kehidupan seks terjamin

Menurut sebilangan kecil peserta yang mengambil bahagian dalam tinjauan yang dilakukan oleh Yayasan Tidur Nasional, terlalu letih untuk menjadikan kehidupan seks mereka menjadi kacau. Sebenarnya, gangguan rehat dan tidur dianggap berkaitan dengan tahap testosteron yang rendah pada lelaki. Rehat dan tidur yang mencukupi juga boleh menjadi salah satu cara untuk menebalkan sperma.

Elakkan kemalangan atau kecederaan

Menurut seorang profesor psikologi, keletihan akibat kurang rehat dan tidur meningkatkan risiko kita untuk pelbagai kecederaan, atau kemalangan rumah tangga. Contohnya, dipotong oleh pisau, jatuh dari tangga, kemalangan kenderaan (darat, laut, atau udara). Bahkan boleh menyebabkan kemalangan tragis pada skala yang lebih besar seperti kebocoran reaktor nuklear, kemalangan penerbangan, kemalangan kerja, dan sebagainya.

Meningkatkan mood

Kekurangan rehat dan tidur boleh membuat kita mudah marah, tidak sabar, sukar untuk menumpukan perhatian, murung, tertekan, dan tertekan. Tidur yang terlalu sedikit juga boleh membuat kita terlalu letih untuk melakukan perkara yang kita mahukan.

Menguatkan sistem ketahanan badan

Menurut kajian 150 orang, tidur tujuh jam atau kurang dari tujuh jam sehari dianggap menjadikan tubuh kita lebih mudah diserang penyakit.

Menajamkan ingatan

Kurang rehat dan tidur dianggap menjadikan kita cepat pikun. Satu kajian menunjukkan bahawa semasa tidur, otak hippocampus memproses, menguatkan, dan menggabungkan ingatan kita sepanjang hari. Sekiranya anda kurang tidur, ingatan ini tidak dapat disimpan dengan betul di otak dan boleh hilang.

Agar pelbagai manfaat rehat dan tidur di atas kita dapat memperoleh yang maksimum, jangan lupa tidur mengikut jumlah jam yang disyorkan. Adalah disyorkan untuk orang dewasa tidur 7-9 jam sehari, remaja 14-17 tahun 8-10 jam / hari, kanak-kanak berumur 6-13 tahun 9-11 jam / hari, dan balita berusia 3-5 tahun 10-13 jam / hari. hari.

Di samping itu, biarkan anak berusia 2 tahun tidur 11-12 jam malam dengan tidur tambahan 1-2 jam, bayi berusia 12 bulan tidur 10 jam malam dengan tidur 4 jam, dan bayi yang baru lahir tidur 14-17 jam sehari.