Mengenali Anatomi Payudara Wanita

Mengenali anatomi payudara wanita dapat membantu anda memahami lebih lanjut mengenai fungsi payudara. Sebabnya, pelbagai tisu yang membentuk anatomi payudara mempunyai peranan masing-masing, baik untuk penyusuan dan peningkatan gairah seksual.

Payudara adalah sebahagian daripada anatomi seksual, baik wanita dan lelaki. Walau bagaimanapun, anatomi payudara wanita sedikit berbeza dengan lelaki. Pada wanita, payudara mempunyai saluran dan kelenjar khas yang berfungsi untuk menyusu.

Tisu Yang Membentuk Anatomi Payudara Wanita

Tisu payudara mula berkembang pada awal kehidupan janin, bersama dengan saluran susu yang berasal dari ketiak. Berikut adalah beberapa tisu yang membentuk anatomi payudara dan fungsinya:

 • Tisu lemak, untuk menentukan bentuk dan ukuran payudara wanita
 • Tisu penghubung dan ligamen, untuk mengekalkan struktur anatomi payudara
 • Saraf, untuk meningkatkan rangsangan seksual
 • Kelenjar getah bening, untuk menghasilkan susu
 • Pembuluh darah, untuk mengalirkan darah yang mengandungi oksigen dan nutrien ke payudara, dada, dan badan

Pertumbuhan payudara wanita bermula pada usia baligh. Walaupun pertumbuhan ukuran payudara berbeza dari wanita ke wanita, kelenjar susu terdiri dari struktur yang sama dan jumlah tisu penghasil susu yang hampir sama.

Berdasarkan lokasinya, anatomi payudara wanita terdiri daripada dua bahagian, anatomi payudara luar dan anatomi payudara dalaman.

Anatomi Payudara Luar dan Fungsinya

Anatomi payudara luar terdiri daripada:

areola

Areola adalah kawasan bulat di tengah payudara yang warnanya lebih gelap dan mengelilingi puting. Areola mempunyai kelenjar yang disebut kelenjar Montgomery yang berfungsi melincirkan kulit payudara dan melindungi puting dan kulit dari lepuh ketika menyusui.

Semasa mengandung, areola boleh menjadi lebih besar dan kelihatan lebih gelap seiring dengan rangsangan hormon estrogen.

Puting susu

Putingnya bulat, kecil, dan menonjol di tengah areola. Setiap puting mempunyai saraf dan dihubungkan ke sembilan saluran untuk mengeluarkan susu.

Anatomi Payudara Dalam dan Fungsinya

Sementara itu, anatomi payudara dalaman terdiri daripada:

Lobe

Payudara wanita normal mempunyai 15-20 lobus. Lobus payudara ini akan dibahagikan lagi kepada bahagian yang lebih kecil yang disebut lobula.

Lobula

Di setiap lobus, terdapat lobula atau kelenjar payudara. Lobula ini memainkan peranan penting dalam menghasilkan susu semasa menyusui.

Salur

Susu yang dihasilkan oleh lobus dan lobus akan dibawa melalui saluran susu yang disebut saluran. Saluran ini membolehkan susu dikeluarkan melalui puting susu.

Keadaan Perubatan Yang Boleh Berlaku pada Payudara

Kesihatan payudara adalah salah satu perkara terpenting yang harus diberi perhatian oleh wanita. Sebabnya, kira-kira 1 dari 8 wanita mempunyai risiko barah payudara. Selain barah, terdapat beberapa jenis gangguan atau penyakit yang juga boleh mempengaruhi kesihatan payudara, termasuk:

 • Tumor payudara jinak, seperti fibroadenoma
 • Mastitis, jangkitan pada tisu payudara
 • Benjolan atau jisim pada payudara, seperti fibrocystic atau kista payudara
 • Ectasia saluran susu (saluran susu bengkak)
 • Pelepasan dari puting susu
 • Sakit payudara, seperti mastalgia
 • Ruam payudara

Untuk mengesan sebarang kelainan atau perubahan pada payudara anda, anda perlu melakukan pemeriksaan diri payudara (BSE) secara rutin setiap bulan setelah haid anda berakhir. Melakukan BSE secara berkala dapat membantu anda mengesan barah payudara lebih awal.

Sekiranya anda melihat ada perubahan pada payudara anda, seperti benjolan, pembengkakan, perubahan bentuk atau ukuran payudara anda, atau ruam di sekitar puting anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Doktor akan memeriksa anatomi payudara anda dan memberikan rawatan yang sesuai untuk mengelakkan keadaan yang lebih serius.