Ketahui Jenis Pembalut dan Fungsinya

Pembalut terpakai untuk menutup luka.Namun, tahukah anda bahawa pembalut tidak dapat digunakan pada semua menaip luka? Setiap jenis pembalut mempunyai fungsi dan kegunaannya sendiri dalam merawat luka dan luka.

Salah satu perkara yang menentukan jenis pembalut yang perlu digunakan untuk membalut luka adalah lokasi luka. Selain memilih jenis dan ukuran pembalut, anda juga perlu mengetahui teknik menggunakan pembalut pada luka sebagai bagian dari langkah perawatan luka.

Menggunakan pembalut yang salah boleh mengakibatkan kerosakan tisu lebih lanjut. Dalam beberapa kes, perawatan luka yang tidak betul, termasuk penggunaan pembalut, bahkan dapat meningkatkan risiko memerlukan amputasi.

Tiga Jenis Pembalut Yang Perlu Anda Ketahui

Agar tidak terkena debu dan kotoran, luka biasanya ditutup dengan pembalut. Sebelum menggunakan pembalut, disarankan agar anda membersihkan luka untuk mengelakkan jangkitan dan menggunakan kain kasa steril untuk menekan pendarahan jika perlu.

Berikut adalah beberapa jenis pembalut yang boleh dipilih mengikut lokasi dan jenis luka yang perlu dibalut:

Gulung pembalut

Pembalut gulung terbahagi kepada tiga jenis, iaitu:

  • Pembalut yang diperbuat daripada kain halus dan bernafas. Jenis pembalut bergulung ini memungkinkan aliran udara yang sangat baik, tetapi tidak memberikan tekanan yang besar pada luka dan tidak menyokong sendi.
  • Pembalut elastik, yang merupakan jenis pembalut bergulung yang dapat menyesuaikan dengan bentuk bahagian badan. Pembalut ini fleksibel dan dapat memberi tekanan di sekitar luka untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Pembalut elastik biasanya digunakan untuk menutup luka dan menyokong kecederaan tisu, seperti keseleo.
  • Pembalut krep, pembalut bergulung jenis ini sesuai untuk memberikan pembalut yang kuat untuk kecederaan sendi, seperti kecederaan buku lali.

Pembalut tiub

Pembalut tiub adalah pembalut berbentuk tiub dengan lubang di tengahnya. Pembalut jenis ini digunakan untuk menahan pembalut pada jari atau jari kaki dan menyokong sendi yang cedera. Walau bagaimanapun, pembalut tiub tidak dapat digunakan untuk menghentikan pendarahan.

Pembalut tiub diperbuat daripada kain lembut. Untuk sendi pergelangan kaki, anda boleh menggunakan pembalut tiub elastik. Sementara pembalut tubular dari kain kasa boleh digunakan untuk luka atau luka pada jari dan jari kaki.

Sebelum meletakkan pembalut tubular, anda boleh memotongnya dengan ukuran bahagian badan yang cedera. Beberapa pembalut tiub tersedia dengan alat khas yang diletakkan di atas bahagian badan yang cedera untuk membantu pembalut.

pembalut segi tiga

Pembalut segi tiga secara amnya dapat digunakan untuk menyokong bahagian tubuh tertentu, seperti siku dan lengan yang cedera. Pembalut ini juga dapat membantu mengekalkan kedudukan pembalut yang menutupi luka.

Memakai pembalut segitiga boleh dimulakan dengan meminta orang yang cedera meletakkan lengan mereka di dada. Selepas itu, anda boleh mula meletakkan pembalut di bawah lengannya dan membalutnya di bahagian belakang lehernya.

Letakkan separuh pembalut yang lain di atas lengan anda, sehingga tepi atas memenuhi bahagian lain pembalut di bahu anda. Kemudian, ikat dengan simpul. Anda boleh memasukkan hujung pembalut yang tersisa ke lengan atau menyimpannya dengan pin atau pinset.

Untuk luka atau luka di tangan, lutut, atau kawasan lain yang berisiko tercemar dengan kotoran, ia mesti dibungkus dengan pita pelekat dan kain kasa steril untuk mempercepat penyembuhan luka.

Petua Menggunakan Pembalut

Selain memilih jenis pembalut yang tepat berdasarkan luka, juga penting untuk mengetahui cara menggunakan pembalut. Berikut adalah beberapa petua untuk menggunakan pembalut yang perlu anda ketahui:

  • Basuh tangan anda sebelum menggunakan pembalut.
  • Pastikan ukuran pembalut sesuai dengan bahagian badan atau luka yang akan dibalut.
  • Sapukan pembalut, tetapi jangan terlalu ketat untuk memastikan peredaran udara dan aliran darah lancar di sekitar bahagian badan yang cedera atau cedera.
  • Ikat hujung pembalut terakhir dengan simpul, dan gunakan klip pembalut atau pelekat untuk mengikat pembalut.
  • Setelah luka ditutup dengan pembalut, jangan lupa menukar pembalut secara berkala setiap hari atau ketika basah dan kotor. Ini berguna untuk menjaga luka kering dan bersih.
  • Untuk luka besar, gunakan pembalut oklusi atau separa oklusi untuk menjaga luka lembab dan mengurangkan parut.

Beberapa luka mungkin memerlukan salap, seperti salap antibiotik, Jeli petroleum, atau salap untuk luka bakar. Pemilihan salap jenis ini disesuaikan dengan jenis dan keparahan luka.

Elakkan menggunakan ramuan atau ramuan tertentu semasa menutup luka dengan pembalut. Ini kerana berisiko menyebabkan luka sukar sembuh dan dijangkiti.

Penting untuk memilih jenis pembalut yang tepat untuk luka, agar luka akan sembuh dengan betul dan cepat. Anda boleh membeli pelbagai jenis pembalut di farmasi atau kedai bekalan perubatan. Tetapi ingat, jika luka yang anda alami adalah jenis luka yang serius, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.