Pelbagai Khasiat Daun Kenikir untuk Kesihatan

Daun Kenikir yang sering dimakan sebagai sayur segar dipercayai mempunyai banyak khasiat sebagai tanaman perubatan. Khasiat daun kenikir dianggap dapat mencegah penyakit tertentu, seperti darah tinggi kepada diabetes. Walau bagaimanapun, adakah khasiat daun kenikir terbukti berkesan? Lihat jawapannya dalam artikel berikut!

Daun Kenikir mempunyai nama Latin Cosmos caudatus. Tumbuhan ini berasal dari Amerika Latin, tetapi juga terdapat di Asia Tenggara, termasuk Indonesia.

Daun Kenikir dianggap sebagai salah satu makanan paling sihat berkat sejumlah nutrien yang terdapat di dalamnya. Selain sebagai makanan, tanaman ini juga dianggap mempunyai manfaat kesihatan.

Kandungan Nutrien di Daun Kenikir

Berdasarkan hasil penelitian, data yang diperolehi bahawa daun kenikir mengandung karbohidrat, protein, serat, air, dan beberapa jenis vitamin, seperti vitamin B, vitamin C, dan beta karoten. Daun Kenikir juga mengandung banyak mineral, seperti kalium, fosfor, kalsium, magnesium, besi, zink, tembaga, dan natrium.

Selain itu, daun kenikir juga mengandungi sebatian aktif quercetin, asid fenolik (asid fenolik), dan sejumlah besar asid klorogenik. Ketiganya adalah bahan yang mempunyai sifat antioksidan dan dianggap mempunyai anti-radang, antihipertensi, antidiabetik, kesan antibakteria, dan baik untuk menjaga kesihatan tulang.

Khasiat Daun Kenikir

Dengan banyaknya kandungan khasiat dalam daun kenikir, tidak hairanlah tumbuhan ini dipercayai mempunyai banyak manfaat untuk menyokong kesihatan tubuh. Beberapa kelebihan daun kenikir adalah:

1. Mencegah dan membantu merawat diabetes

Diabetes jenis 2 adalah penyakit yang boleh berlaku apabila kadar gula dalam darah terlalu tinggi di dalam badan kerana insulin tidak dapat berfungsi dengan berkesan.

Berdasarkan data dari beberapa kajian, didapati bahawa salah satu manfaat daun kenikir adalah meningkatkan prestasi insulin dalam tubuh dan menghambat penyerapan glukosa dalam sistem pencernaan, sehingga kadar gula darah terkawal. Itulah sebabnya, khasiat daun kenikir dianggap baik untuk merawat dan mencegah diabetes jenis 2.

2. Menurunkan tekanan darah

Hipertensi adalah penyakit di mana tekanan darah dalam badan menjadi tinggi sehingga melebihi nilai normalnya. Berdasarkan hasil penyelidikan, diketahui bahawa daun kenikir mempunyai kesan diuretik yang banyak digunakan untuk menurunkan tekanan darah. Kajian ini juga menyatakan bahawa daun kenikir mempunyai kesan yang serupa dengan kelas ubat antihipertensi ACE-A.perencat.

Namun, sayangnya keberkesanan dan dos selamat menggunakan daun kenikir untuk merawat hipertensi masih belum diketahui dengan jelas, sehingga manfaatnya sebagai ubat untuk hipertensi tidak dapat dipastikan.

3. Mencegah osteoporosis

Kelebihan daun kenikir yang satu ini diduga disebabkan oleh kandungan antioksidan dan kalsium yang tinggi di dalamnya. Satu kajian mendapati bahawa daun kenikir mempunyai kesan yang baik dalam merangsang pembentukan tulang, meningkatkan kekuatan tulang, dan dianggap dapat mencegah kehilangan tulang atau osteoporosis.

Walau bagaimanapun, kajian ini terhad kepada kajian penyelidikan haiwan eksperimen di makmal. Sejauh ini, tidak ada penyelidikan klinikal yang menyokong dakwaan bahawa daun kenikir berguna sebagai ubat atau suplemen yang berkesan untuk mencegah osteoporosis.

4. Menghalang pertumbuhan sel barah

Terdapat kajian ilmiah yang menyatakan bahawa kandungan antioksidan yang tinggi dalam ekstrak daun kenikir nampaknya menghalang pertumbuhan sel barah. Namun, tidak ada penyelidikan perubatan yang dapat membuktikan bahawa daun kenikir berkesan sebagai rawatan barah.

Selain beberapa faedah di atas, daun kenikir juga mengandungi antioksidan dan sifat anti-radang yang dapat mencegah kerosakan sel. Kelebihan daun kenikir yang satu ini dianggap dapat mencegah penyakit tertentu, seperti penyakit jantung. Selain itu, ekstrak daun kenikir juga kelihatan mempunyai kesan antibakteria dan antijamur.

Walaupun dipercayai mempunyai sejumlah manfaat, daun kenikir harus dimakan dalam jumlah yang wajar. Mengonsumsi daun kenikir atau ekstrak berlebihan dianggap menyebabkan kerosakan hati. Daun ini juga perlu dicuci sebelum dimasak atau dimakan secara langsung sebagai sayur-sayuran segar.

Apa yang perlu digarisbawahi, semua faedah daun kenikir yang disebutkan di atas belum disokong oleh bukti klinikal yang mencukupi. Penyelidikan yang dilakukan masih terhad pada haiwan eksperimen, jadi penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanannya dan kesan sampingan pada manusia.

Oleh itu, jika anda mempunyai keadaan perubatan dan ingin menggunakan daun kenikir sebagai ubat herba, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.