Pelbagai Nutrien Di Sebalik Khasiat Bawang

Bukan hanya makanan yang enak, faedah bawang untuk kesihatan juga tidak sedikit. Berbagai kandungan nutrisi di dalamnya diketahui baik untuk mencegah osteoporosis dan barah, serta menjaga kesihatan jantung.

Bawang adalah salah satu jenis bawang yang mudah didapati di Indonesia. Sama seperti bawang dan bawang putih, bawang juga sering digunakan sebagai rempah untuk menambahkan rasa pada hidangan.

Kandungan Pemakanan dalam Bawang

Manfaat yang dapat diberikan bawang tidak dapat dipisahkan dari kandungan nutrien di dalamnya. Berikut adalah beberapa nutrien yang terkandung dalam bawang:

  • Karbohidrat
  • Protein
  • Serat
  • Kalsium
  • Magnesium
  • Potasium
  • Besi
  • Zink
  • Vitamin C
  • Vitamin B6

Bukan hanya itu, bawang juga mengandungi sebatian sulfur organik dan pelbagai jenis antioksidan, seperti flavonoid, asid fenolik, antosianin, dan antioksidan. quercetin.

Khasiat Bawang untuk Kesihatan

Kerana kandungan nutriennya yang pelbagai, terdapat beberapa faedah yang dapat diperoleh dari makan bawang, termasuk:

1. Penghadaman yang sihat

Bawang adalah salah satu tanaman yang kaya dengan serat. Berkat kandungan ini, bawang baik untuk dimakan untuk melancarkan pergerakan usus dan mencegah sembelit.

Kandungan serat dalam bawang juga memiliki sifat prebiotik yang dapat mendukung pertumbuhan bakteria baik dalam usus dan menyuburkan saluran pencernaan.

2. Menjaga kesihatan jantung

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kandungan nutrien pada bawang dapat mencegah pembekuan darah dan mengurangkan penumpukan lemak di saluran darah.

Bukan itu sahaja, bawang juga kaya dengan kandungan quercetin, satu jenis antioksidan yang dapat menurunkan tekanan darah tinggi.

Gabungan manfaat ini menjadikan bawang baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan jantung dan mencegah pelbagai jenis penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

3. Mengawal tahap gula dalam darah

Tidak hanya menurunkan risiko penyakit jantung, bawang juga dipercayai dapat mengawal kadar gula dalam darah sekaligus meningkatkan kadar insulin di dalam badan. Manfaat ini menjadikan bawang baik untuk dimakan oleh penghidap diabetes jenis 2.

4. Menjaga kesihatan tulang

Manfaat bawang seterusnya adalah menjaga kesihatan tulang. Ini disokong oleh beberapa kajian yang membuktikan bahawa pengambilan bawang secara berkala dapat meningkatkan kepadatan tulang.

Malah, ada juga kajian yang menunjukkan bawang dapat mengurangkan risiko patah tulang pinggul pada wanita yang telah memasuki menopaus.

Oleh itu, bawang boleh dimakan untuk mengekalkan kekuatan tulang dan mencegah kehilangan tulang atau osteoporosis.

5. Menentang kesan radikal bebas

Pelbagai jenis kandungan antioksidan dalam bawang diketahui dapat melindungi sel-sel tubuh dari kesan paparan radikal bebas yang memicu pelbagai penyakit, seperti barah.

Selain itu, beberapa kajian juga menyebutkan bahawa bawang berpotensi untuk menghambat perkembangan penyakit degeneratif, seperti penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson.

Walau bagaimanapun, keberkesanan dan keselamatan bawang untuk menghalang perkembangan penyakit degeneratif masih perlu dikaji lebih lanjut.

6. Melawan jangkitan bakteria di dalam badan

Tidak hanya mengatasi kesan radikal bebas, kandungan antioksidan dalam bawang juga diyakini berpotensi melawan berbagai bakteria penyebab penyakit, seperti bakteria E coli, S. aureus, dan B. aureus.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai tahap keberkesanan dan keselamatan penggunaan bawang untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria ini.

Selain menawarkan pelbagai manfaat di atas, bawang juga dipercayai berguna untuk menghilangkan demam, merawat gejala selesema dan batuk, merawat sariawan, dan mengatasi asma.

Untuk mendapatkan faedah maksimum bawang, anda boleh memakannya dengan memprosesnya menjadi pelbagai jenis hidangan, atau menambahkannya ke sup dan salad.

Anda tidak disarankan memakan bawang dengan menggoreng, kerana kaedah ini dapat menghilangkan kandungan nutrisi bawang yang bermanfaat untuk kesihatan.

Di samping itu, anda juga perlu memenuhi keperluan pemakanan harian anda dengan memakan makanan sihat lain, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan yang mengandungi protein dan serat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah bawang atau ingin mengetahui diet yang sesuai dengan keperluan dan keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.