Malah Jerawat yang teruk dapat diubati

Oh, jerawat! Ia seperti mimpi buruk pada siang hari, siapa yang tidak membencinya ketika mereka melihat benjolan merah kecil di wajah mereka ketika mereka melihat di cermin? Jangan risau, ini adalah rawatan kuat untuk jerawat yang teruk.

Walaupun hanya satu jerawat dan boleh hilang sendiri dalam beberapa hari, ia masih menjengkelkan. Terutama jika jerawat yang banyak muncul dan bertahan selama bertahun-tahun? sekarang, itu mungkin tanda-tanda jerawat yang teruk, seperti jerawat sista, kamu tahu.

Jerawat sista termasuk dalam kategori jerawat teruk. Pasti anda tahu, jerawat itu muncul ketika pori-pori kulit tersumbat dengan sel-sel kulit mati, minyak, dan bakteria.

sekarangJerawat cystik yang teruk ini berlaku apabila penyumbatan melangkah lebih jauh ke dalam kulit. Akibatnya, benjolan padat muncul yang kadang-kadang terasa lembut, begitu juga benjolan merah besar yang penuh dengan nanah dan terasa sakit. Lebih teruk lagi, jerawat yang teruk ini dapat bertahan di kulit selama bertahun-tahun, tumbuh di sebahagian besar kulit, dan meninggalkan parut kekal.

Inilah Cara Menghilangkan Jerawat Parah

Sekiranya anda mengalami jerawat yang teruk seperti ini, disarankan untuk segera mendapatkan bantuan daripada pakar dermatologi. Mengubati jerawat yang teruk seperti jerawat sista tidak cukup hanya dengan mencuci muka menggunakan pencuci muka dengan bahan anti jerawat biasa.

Untuk merawat jerawat dan parutnya, pakar dermatologi boleh mengesyorkan atau menetapkan pelbagai ubat seperti berikut:

1. Antibiotik

Antibiotik untuk jerawat dapat membantu mengawal bakteria dan menyembuhkan keradangan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang jerawat tidak bertindak balas dengan baik terhadap antibiotik atau menolak antibiotik setelah beberapa tahun digunakan.

2. Isotrenoin

Krim, losyen, atau gel yang mengandungi isotretinoin cukup berkesan untuk merawat semua penyebab jerawat dan menghilangkan jerawat sepenuhnya dan kekal. Sebagai tambahan kepada ubat topikal, isotretinoin juga tersedia dalam bentuk pil. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa hasilnya mungkin berbeza pada beberapa orang dan ubat itu tidak boleh diambil oleh wanita hamil.

3. Mengambil pil kawalan kelahiran

Pil kawalan kelahiran, membantu mengatur hormon pada beberapa wanita. Penggunaan pil kawalan kelahiran dan ubat-ubatan lain sering digunakan sebagai rawatan untuk jerawat yang teruk.

4. Spironolakton

Spironolakton adalah ubat diuretik yang berfungsi membuang lebihan cairan dalam badan, ubat ini juga dapat membantu mengatur kadar hormon penyebab jerawat dan mengurangkan pengeluaran minyak di kulit.

Petua Supaya Jerawat Tidak Memburukkan

Selain rawatan dari doktor, ada juga rawatan harian yang mesti dilakukan. Tujuannya bukan untuk memburukkan lagi jerawat yang teruk atau menyebabkan jerawat yang lain. Apa yang harus dilakukan ialah:

  • Jangan menyentuh atau memerah jerawat. Semakin kerap anda memegang atau memerah, semakin parah jangkitan atau pembengkakan jerawat. Akibatnya, jerawat boleh meninggalkan bekas luka atau bekas luka. Tentunya kita tidak mahu ini terjadi, bukan?
  • Jangan terlalu kerap mencuci muka. Mencuci muka dua kali sehari dengan sabun atau pencuci muka yang disyorkan oleh doktor dan air suam sudah mencukupi.
  • Jangan gosokkan wajah anda semasa membersihkan. Elakkan menggunakan sabun muka yang menjengkelkan atau boleh mengelupas kulit (pengelupasan) seperti lulur.
  • Elakkan menggunakan solekan tebal dan berasaskan minyak. Disyorkan untuk memilih membuat-naik berasaskan air dan bukan komedogenik.
  • padam solekan sebelum tidur sehingga bersih sepenuhnya.
  • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari, jika anda aktif di luar, gunakan pelindung matahari yang tidak berminyak dan berlabel bukan komedogenik.

Selain rawatan luaran, mengurangkan jerawat yang teruk juga dapat dibantu dengan tidak memakan makanan yang memicu jerawat dan mengamalkan gaya hidup yang sihat. Sekiranya jerawat tidak hilang, segera berjumpa doktor kulit.